Thursday, May 23, 2013

The Batman of Arkham


Régóta nem volt szó a DC Comicsról itt, törjük hát meg a csendet, és beszéljünk Batmanről. Ma egy Elsewords történet kerül bemutatásra, ami talán felkelti az érdeklődésetek. Ugyanis az Elsewords történetekben az a pláne, hogy eljátszanak egy érdekes gondolattal. Mi történt volna egy-egy karakterrel, ha valami másképp sül el, mint a megszokott történet? Ha egy ismert képregényes esemény valamely apró részletét megváltoztatjuk, azzal hova tereljük az adott hős pályáját? Ilyesmit a Marvel is csinált, a What if?-történetek pont ezeket a kérdéseket feszegetik, de most lássuk, a DC hogy old meg egy ilyen alternatív valóságbeli történetet. The Batman of Arkham.

A fő motívum és változtatás itt az lenne, hogy az 1900-as évek körül járunk, és Dr. Bruce Wayne orvosként dolgozik az én hőn szeretett képregényes helyszínemen, az Arkham Asylumban. Elég sikeres munkát végez ott, Gyilkos Krok a gyógyulás szélén van neki köszönhetően, ilyesmi. Egy új ellenség- és potenciális páciens azonban felüti a fejét. Ő Joker, aki Gothamben megint.... izé, Jokerkedik, tudjátok. Ki más szállhatna szembe a veszéllyel, mint Batman, aki itt is Bruce Wayne, ennyire nem változtattak a dolgon. A Joker elleni harc azonban nem sül el a legjobban, Batman ugyanis jól megszívja... Joker nevetőgázát. Ilyen állapotban pedig orvosként sem ténykedhet egy ideig, így ezek a teendők áthárulnak Dr. Cranere, akiről tudjuk, hogy ki ő. Madárilyesztő. Az ő orvosi eljárásai már közel sem olyan hatásosak és barátságosak, mint a Bruce módszerei, így kezd elfajulni a helyzet az intézetben.

A füzet emellett feszeget egy elég komoly és fontos kérdést, amit a mi világunkra is átvehetünk. Miért öl az ember? Továbbmegyek, miért öl az ember többször egymás után? Ezeket a kérdéseket próbálja Bruce megválaszolni, ennek szenteli egész életét és munkásságát, ugyebár tudjuk, mi váltja ki azt, hogy ilyesmin gondolkodjon. Igen, megint megkapjuk a szülővesztést, de nyugi, nem hosszan.
Ami nem nagyon volt kidolgozva (talán helyhiány miatt), az az, hogy Batman és Bruce Wayne egyszerre szenved Joker mérgétől, és senki nem vágja le, hogy ez mit jelent. Simán elintézik, hogy "Bruce is ottvolt, nem nagy ügy"-magyarázattal. Hasonló helyzet van a The Dark Knight Risesban is, aki látta, tudja, aki nem, annak nem lövöm el. De vissza a képregényre.

Mindenképp érdekes olvasmány ez a duplafüzet hosszúságú képregény, ami akár hosszabb is lehetett volna, mert ebbe a történetbe és egész jó alapötletbe fért volna még szerintem. De örülünk annak, ami van, a rajzok megszokhatóak, a panelek felépítése, keretezése és elhelyezése nagyon szép és igényes, az olvasmány szórakoztató, benne van Batman és Joker is, kell több?


No comments:

Post a Comment