Saturday, February 2, 2013

Grimm Tündérmesék #1: Piroska és a farkas - írta: benya11 -

Genzo:
Bár ezt a frissítést találóbb lenne este kirakni, hogy kapjatok esti mesét, én inkább még így, délután prezentálom nektek Benya újabb cikkét. A választása egy Grimm mesére esett, de hogy ez mit takar valójában, arról beszéljen inkább ő.
Benya11:
A Zenescope Entertainment 2005 júniusában indította útjára Grimm Tündérmesék (Grimm Fairy Tales) címmel legújabb sorozatát. Jelenleg külföldön a 48. számnál tartanak, és folyamatosan jönnek az új részek. Mint az a képregény nevéből is sejthető, ez a széria a régi Grimm-mesék újramesélésére specializálódott, természetesen kicsit modernebb feldolgozásban. Minden füzet egy különálló történetet mesél el, szóval mindegy hogy milyen sorrendben olvassa az ember, de én szeretek mindent az elejéről kezdeni, így ezt a sorozatot is.

A borítórajz után lehet, hogy rossz hír, hogy a füzetet belül már nem ugyanaz a művész rajzolta. Amúgy ehhez a füzethez összesen 4 féle borítót készítettek, és mindegyik nagyon jól néz ki. De a történet rajzaira sem lehet panaszkodni, Joseph Dodd egyszerű, ám annál érdekesebb, változatosabb rajzai jól illusztrálják ezt a mesét. A sztoriért Joe Tyler, és Ralph Tedesco a felelős. Ezúttal a színezőt, Lisa Lubera-t is érdemes megemlíteni, aki Piroska napsütötte otthona, és a sötét, borongós erdő között kellő kontrasztot biztosít a feltűnően eltérő színárnyalataival.

Történetünk egy lány lakásán veszi kezdetét, aki miután visszautasítja a fiúja közeledését, egy kis veszekedés után sírva rohan fel a szobájába. Gondolataiba mélyedve talál egy könyvet, ami a klasszikus Piroska és a farkas mesét tartalmazza, és eszébe jut, hogy ezt kiskora óta nem olvasta. Így hát belekezd az olvasásba, és megismerhetjük a régi Grimm mese felújított változatát. Ebből a változatból többek között kiderül az is, hogy a kis ártatlan Piroska nem volt olyan ártatlan, amikor a nagymamájához indult, aki majd elolvassa a képregényt, azt tudni fogja miről beszélek. A történet körülbelül akkor indul be, amikor Piroska elindul a nagymamájához, és a sötét erdő bizony sok veszélyt rejt. Könnyen felmerülhet a kérdés az olvasóban: a nagymama ezúttal is lakoma lesz? Ismét pórul jár a farkas? Ezen két kérdésre, és még sok más érdekes dologra megtaláljátok a választ a HálóZsákon!

Annyit még hozzátennék, hogy a mesében Piroska ugyanúgy néz ki, mint az a lány, aki a mesét olvassa. És miután a történet véget ér, egy kis csattanóval zárul le a sorozat első száma.
Genzo:
Köszönet Benyának a cikkért. A borító valóban jól néz ki, és a képregényt is minden bizonnyal el fogom olvasni, amint lesz újra HálóZsák, tudniillik épp szerverproblémákkal küzdenek, de rajta vannak az ügyön, hogy mielőbb újra elérhető legyen az oldal. Mellesleg erről a képregényről nekem a PiROSSZka című animációs film ugrott be, ami enyhén szólva is egyszernézős darab volt, aztán mindenki elfelejtette még abban az évben, amelyikben megjelent(2005 ha jól emlékszem). Benya szavaiból az jön le, hogy ez jobb, mint az animációs film, és természetesen semmi köze nincs egymáshoz a két dolognak, csak mind a kettő egy alternatív Piroska-sztori. Ezek szerint a képregény jobb, ajánlom tehát mindenkinek, akit érdekel, hogy miután lesz újra Hzs, olvassa el. További szép napot, sziasztok, aztán vigyázzatok az erdőkkel meg a farkasokkal.

No comments:

Post a Comment