Monday, May 20, 2013

Marvel Mega-Rampage by Fairlight – Secret Avengers v1 1-5 Mission to Mars


Genzo:

Régi kollégát köszönthetünk újra a billentyűzet mögött, a nagy rakás Dredd után Fairlight elmondja a frankót egy Marvel történetről, így:

Fairlight:

A minap megnéztem a Bosszúállókat (mert még nem néztem újra a mozi óta, és már kezdett kopni az emlék), és elkezdett érdekelni , hogy mi történt Budapesten. Azóta már van róla képregény is. Deee nem erről lesz szó, mert nem olvasok egyszerűen, hanem szépen a Secret Avengers vol.1 #1. Számával kezdtem (még ha esetleg a két szériának semmi köze nem is lesz egymáshoz, és mert lehet, hogy még szeretném egy kicsit kiélvezni, hogy nem tudom mi volt a cécó Budapesten), és írtam róla pár szót.
Na szóval Secret Avengers. Steve Rogers él, és nem Amerika Kapitány. Ezen egyik tényen se akadjunk fel, ez van, fogadjuk el. Kell neki egy csapat, hogy elébe menjen a lehetséges fenyegetéseknek., lehetőleg, szép csendben, látványos felfordulások nélkül. Okos ötlet, bár szerintem, ha a marvel jópolgárait létező embereknek képzeljük, nekik már nem emelkedik meg jobban a vérnyomásuk a híradóban az aktuális világpusztulás láttán, mint ha mi látunk mondjuk (nem tom mit, erre nincs hirtelen hasonlatom :-9). Erre a célra összeszed egy csapat egyént (én erősen gyanítom, hogy találomra.) Itt van Fekete Özvegy, Hadigép, Bestia, Holdlovag, a legviccesebb kedvű Hangya (összezsugorodva veszélyes rabja a női zuhanyzókban található látványnak),Sharon  Carter és Valkűr (az Asgardi kisasszonyt fogalmam sincs honnan ismeri, de ám legyen), majd később + 1-ként Nova. Ez a válogatott kis társaság hívatott első lépésként visszaszerezni a többször gonosz szándékoktól vezérelt Roxxon vállalat emberétől egy veszélyes ereklyét a Serpent Crownt, amivel már többször meggyűlt az Angyaloknak a baja. Ami sikerül is. A bukta az, hogy ez nem az a korona, hanem egy másik. Mert igen, több is van. (Kinézetben némi eltérés, de koncepcióban ugyanaz:  nagy erőt ad, de rabságba dönt és megront).Kiderül, hogy a Roxxon bányászik a Marson, és ott szerválták. Steve Rogers Novát küldi vizsgálódni, majd miután megszakad vele a kontakt, csapatostul mennek utána. Szóval a történetben találunk még néhány koronát, és az általuk képviselt erősen anonim, egyszer használatos nagyellenség lehetőségét paráztatásnak, ami indokolta a Serpent Crown mitológiájának igen csúnya marvel féle újraértelmezését (nem nagy valami, fogd a koronákat, használd, ami előrángat egy lényt a Marson, aki előrángat egy másik nagyon ősi gonoszt, ami elpusztítja az univerzumot (szóval a szokásos uncsi, és méguncsibb mert erről csak szövegelnek), egy 3. Félt (Shadow Council), akik az árnyékból lép elő a sakktáblára, és valószínűleg átívelő szálként maradnak is,hogy ne legyen könnyű a hőseink élete, és persze sok bunyót.
A történet  átlag iparos munka a szerzőktől, átlagos uncsi délutánra megteszi, de nem fogsz rá hosszú ideig emlékezni, mert azért sok olyasmi nincs benne. A történet félretéve a retcont két dolgon kicsit elvérzik, vagy ha nem is akkor is gyenge lábakon áll. Az egyik a csapatdinamika. Egyes szereplők között jók az interakciók, mások pedig itt csak vannak (Fekete Özvegy és Holdlovag szerepe kábé ebben a történetben ki is merül). A másik, hogy csendben hárítjuk el a lehetséges fenyegetést, titokban. Na amikor szimultán gombafelhő emelkedik a Mars ritkás légkörében, és Texasban, azt én nehezen nevezem a feltűnés kerülésének. De nem baj, azért belefért.



No comments:

Post a Comment