Sunday, February 3, 2013

X-Men: Schism


Kezdjük az évet egy kis Marvellel, a sok DC reboot, Walking Dead és Dredd bíró között talán felüdülésszámba megy a másik nagy kiadó egyik tavalyi eventje, ami a mutánsvilágra gyakorolt komoly változásokat a jövőre nézve.  Bizony, elég aktuális történet következik most, ami az X-Men-t olyan szinten megváltoztatta, hogy már nem igazán lesz olyan, mint volt. Az, hogy ez mennyire jó vagy nem, derüljön ki a továbbiakban, a történet címe pedig Schism.

Kezdeném azzal, hogy bár a sztori eventszámba megy, ugyanis kihatással van a jövőre nézve, azért olyan sok füzetből nem áll, mint más ismert eventek, úgymint Civil War vagy Secret Invasion amik ugye 100-100 füzet körül mozognak. Ez egy sokkal rövidebb event, mindössze 8 füzetet számlál, azonban történeti szempontból leredukálható az egész 5-6ra is. A történetet egy 5 részes mini, két füzet egy másik sorozatból és egy one-shot alkotja, álljon itt először a javasolt olvasási sorrend:
X-Men Schism 01
X-Men Schism 02
X-Men Schism 03
Generation Hope 10
Generation Hope 11
X-Men Schism 04
X-Men Schism 05
X-Men Regenesis (one-shot)
Ezekből a történetet igazán a Schism 01-05 viszi előre, a két Generation Hope füzet csak mellékszálként, bővítményként szolgál, hogy megtudjuk, a fő események alatt máshol mi történik, más szemszögből is figyelhetjük az eseményeket, ezért ajánlott ezeket is olvasni, mert érdekesek. A végén a Regenesis pedig egyfajta lezárás az eddigi eseményeknek, és egy új kezdet beharangozása,  itt már jelentős események nincsenek, hanem meglátjátok mi, csak érjek oda az írásban.
Rizsa ide, rizsa oda, a történetről még nem tudtok semmit. Na most, gondolkoztam, és arra jutottam, hogy elárulom nektek azt a dolgot, amire épül a sorozat, és megváltoztatja az X-ek jövőjét. Én is úgy álltam neki az olvasásnak, hogy tudtam, mi lesz, mégsem romlott az élmény egy cseppet sem, mert érdekelt, hogy jutnak oda, ahova. Ennek a dolognak az elárulása nélkül pedig nem igazán tudnám bemutatni a történetet.  Aki pedig követi kicsit az aktuális megjelenéseket, az felfigyelhetett arra, hogy két új X-sorozat indult mostanság. Igen, ez annak következtében jött létre, hogy itt, a Schism-ben kettészakad a csapat, vannak, akik Wolverine oldalán, vannak, akik Küklopszén állnak, és innentől két külön csapat létezik.
Az egész történetben szépen fel van vezetve ez a széthúzás Rozsi és Küklopsz között, nem mindig akar menni a közös munka. Aztán tudjuk, hova vezet a dolog, de ne fussunk előre.
Minden ott kezdődik, hogy az X-ek békésen lazulgatnak az Utopia névre hallgató kis szigetükön (ne kérdezzétek, hogy kerültek oda, nem volt kedvem az előzményeket elolvasni csak emiatt, ott vannak, és kész), aztán Küklopszot elhívják, hogy tartson egy konferenciát, ahol minden ország képviselője jelen van. Rozsomák is vele tart ezen az úton, mint szárnysegéd, vagy ilyesmi. Persze olyan nincs, hogy minden rendben menjen, valami ki kell robbantsa a konfliktust, ez pedig jelen esetben Quentin Quire lesz, talán ismertebb nevén Kid Omega, akiről az X-fanok biztos többet tudnak, a másik tábor meg velem együtt elfogadja tényként, hogy egy mutáns a baromi sok közül. Szóval ez a Quentin jön kavarni a masszát, hamarosan pedig egy rakás Őrszemrobot lepi el a környéket, amik ellen ugye fel kell venni harcot. És ez még nem is minden, ugyanis a Pokoltűz Klub is új vezetővel büszkélkedik, aki nem csípi a mutánsokat, úgyhogy elindul a vadászat rájuk. És ez még mindig nem minden, de többet nem árulok el, így is elég ha tudjátok a végét, legalább a közepén legyenek meglepetések, és higyjétek el, hagytam.
És hát ebben a sok harcban válik egyértelművé Wolverine és Küklopsz ellentétes felfogása a helyzetről. Míg Küklopsz bármikor harcba dobja a fiatal mutánsokat is, mert úgy gondolja, készen állnak rá, addig Rozsi szerint nekik még az iskolát kéne választaniuk a biztos halál helyett, mert még nem állnak készen ilyen komoly ellenfelekre. Szóval itt bumm kettészakad az X-Men, egyes mutánsok Küklopsz- mások Wolverine oldalára állnak, innentől két sorozaton keresztül mennek párhuzamosan a dolgok. Az Uncanny X-Men meséli Küklopsz bandájának sorsát, a Wolverine and the X-Men pedig ugye a másik oldalt. Az, hogy melyik vezér milyen elvet követ, és milyen tervei vannak, szerintem kitalálható már az itt leírtakból is. Érdekes, hogy kicsit fordítva sült el a dolog,  itt Wolverine lenne inkább tanár és Küklopsz inkább harcos. Valahogy ezt én fordítva gondoltam volna, amennyire ismerem a karaktereket. De így talán még érdekesebb a dolog, és én szerintem mindkét sorozattal bepróbálkozok, aztán meglátom mi lesz.
Ja igen, majd’elfelejtettem. A Regenesis one-shot a szakadás utáni eseményeket meséli el, konkrétan megtudjuk, hogy melyik mutáns melyik oldalon áll. Közkedvelt figura mindkét oldalon van, ezért nem lehet olyan könnyen eldönteni olvasóként, hogy melyik oldalra állunk, de szerencsére választhatjuk mind a kettőt egyszerre.
Te melyik oldalon állsz?

No comments:

Post a Comment