Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 18. The Inspectre (Judge Dredd Megazine vol.3 #23-33)

Az Apokalipszis Háború rengeteg történetet inspirált az évek folyamán, amik szerintem gyakran jobbak voltak, mint maga a nagyeposz, viszont kevésbé ismertek. Most egy ilyet mutatok be, egy Szov pszíről, amely egyszerre szolgál előzmény és folytatástörténetként is.

Az Apokalipszis Háború előestéjén East-Meg 1 legjobb pszí ügynöke, Viktor Zadek megpróbálja megakadályozni a hadművelet megkezdését, miután egy víziójában előre látta annak rettenetes kimenetelét. Figyelmeztetése azonban süket fülekre talált, ezért hogy megakadályozza a katasztrófát, megpróbálta megölni az őrült Kazan-t. Nem jár sikerrel –viszont Kazan szeme megsérül, érdekes adalékként, és magyarázatként, hogy a korábbi történetben az miért viselte folyamatosan furcsa szemüvegét – tettéért pedig azonnal annak privát szibériai Gulagjába kerül.
20 évvel később már békülékenyebb a viszony a Szov-blokk vezetése és a Mega I között. Részben ennek hatására előbbi úgy dönt, hogy a Phoinex-project keretében, újjáépítik East-Meg I-et Megagrad néven, viszont szükségük lenne egy igen erős pszí ügynökre, aki megtisztítja a romokat, az ott bolyongó áldozatok szellemeitől, és az akkor keletkezett pszichikus entitánsoktól.
Az ideális jelölt Zadek lenne (azóta sem bukkant fel nála jobb a Szov-oknál), aki azonban évekkel ezelőtt eltűnt, viszont most úgy gondolják rábukkanhat Kazan egyik titkos Gulagjaban, amikből jó néhányat hagyott maga után. Zadek valóban itt raboskodik 20 éve, minden egyes nap testi-lelki kínzásoknak alávetve Kazan hűséges embere (feltételezhetően szeretője) Primakova direktor által, aki őt tette felelőssé az Apokalipszis Hadművelet kudarcáért, és nem volt képes elfogadni hogy a háborúnak vége.
Kiszabadítása után egy pszí-erősítőt kap, hogy East-Meg I romjai közt nekilásson a neki szánt feladatnak,miközben nemcsak az ottani szellemeket kell megbékéltetnie, megküzdenie, hanem a hozzá csapódó gúnyos, a történtekért őt folyamatosan vádoló ellenség Primakova szellemével is, aki „furcsa társként” működik közre eztán, és maga is kap egy a karakterét árnyaló történetet.
A jó keretet Kevin Walker és Jim Campbell írók érdekes személyközeli sztorykkal tölti meg pl. milyen terhet visel az-az atya, aki ugyancsak itt dolgozik, bármennyire is szenved tőle.
Az Apokalipszis Háborúban elpusztult a város, és így is tekintettünk rá, mint egy város, dramaturgiai súlya is csupán a Dredd szónoklatában mutatkozik meg. Walker viszont egész más perspektívából mutatja meg az egészet, emlékeztet a rengeteg ember tragédiájára.
Bármennyire is kellemes a történet és kirajzolt egy irányvonalat, sajnos valószínűleg úgy járt mint sok minden, nem rendeltek be belőle többet, vagy az íróknak lett más dolga. A rajongók körében hiába kapott elismerő szavakat,és hiába emlegetik időről-időre: 1997 óta nem készült folytatása, bár nem kizárt, hogy egyszer készül (a Judge Dredd képregény egy elég hosszú életű sorozat, sok mindenre volt példa.) Egyszer majd csak eszébe jut valakinek, hogy Megagrad újjáépítésének elvarratlan szála….

No comments:

Post a Comment