Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 19. Judge Dredd – Our Man in Hondo

A cikksorozatom legújabb részében Hondo-cityt vesszük elő amit már emlegettem egy korábbi cikk, későbbi történeténél (Judgement Day), de itt egy kicsit részletesebben szólnék róla megragadva az alkalmat, hogy tovább erősítsem bennetek a benyomást, hogy a Dreddverzum minden nem Mega-City I-béli helyszíne és külföldi bírója  borzasztóan sztereotíp. Mert Hondo-nal is így van.

Our Man in Hondo (Prog 608-611)-ben pont azt kapjuk, amit vártunk, egy jövőbeli Tokiót, néhány tradicionális japán házat, némileg megacity szintre felnagyítva. De ezt nem rovom fel neki, mert a díszlet hangulatos, és ez a lényeg. Noha nem ez az évezred ötlet, de Hondo-City ultramodern városát szamurájok őrzik, ők a helyi bírók bár szamurájkard helyett, valami furcsa szerszámot forgatnak, később a hagyománytisztelőbb fegyverek is előkerülnek.
Hősünk, az ismét a világutazó szerepébe kényszerített Dredd bíró valami együttműködési-szerződés miatt érkezik Hondoba, ahol egyből bajuszt akaszt, Totaru Sadu Inspector Judge-val, a helyi nagyágyúval. A japcsik úgyanis a szokások rabjai, a helyi szokásokat viszont a simulékony modorú  Joe hajlamos lábbal tiporni, ami igazán alkalmassá teszik őt az effajta diplomáciai küldetésekre.
Most viszont kiderül, hogy nem is baj, hogy ő van kéznél. Egy épület összedől Hondoban (valaki szereti tervezési hibás épületekkel terrorizálni a népeket a Dreddverzumban , lásd még erről a Judgement Day-t), de nem ez-az érdekes, hanem hogy az egyik fazon, akit maga alá temetett és túléli, megkattan, és elkezdi gyilkolászni Hondo City magasrangú embereit. Mega-city I Nagykövete tudja, hogy most bajban vannak, mert a sorozatgyilkosunk, egy általuk beépített Alvó  droid, amikkel  telerakták a várost, hogy egy estleges háborús helyzetben nyerő pozícióban legyenek. A droid azonban meghibásodott és programja idő előtti végrehajtása miatt borzasztó súlyos nemzetközi konfliktust okozna, ha megkaparintanák a Hondoiak,és kiderülne ez-az egész…Dredd feladata lesz megtalálni a robotot, miközben a Hondoiak gyanúját is el kell oszlatni, mert őket sem ejtették a fejükre, ők is kikövetkeztetnek ezt-azt…
Tetszett a némi alázat a keleti harcművészetek felé, hogy hiába Dredd a főszereplő, a kocsmai bunyós stílusával nem képes lenyomni a mester Sadu-t.
A történet nagyon érdekes, a kis intrika különösen jót tett neki. A Hondo City-s történetek legjobbja, a későbbi történetek, és spin-offok már sajnos kevésbé. Judge Dredd Megazine vol.2 #37-39 –ben egy Hondo-i  bíró Shimura kap külön sorozatot ( és elég hosszú életűt) és itt mutatkozik be az első japán női bíró Inaba is, aki szintén jónéhány történet főszereplője lesz. A story meglehetősen szimpla, egy jakuza leszámolás körül bonyolódik, amit csak kevéssé bolondít meg,és Shimurát max. az árnyalja egy kicsit, hogy gyakran megy saját feje után, és kiáll kadétja Inaba mellett, akinek bíróvá válásával sokan nem értenek egyet a tradíciókat követő mega-államban. Ezek a szálak azonban erőtlenek, nem érezzük a történet szerves részének. A japán helyszín + erős  cyberpunk beütés + maga a történet azt sugallja, hogy ezeket a filler iparos-munkákat,inkább a Japán Anime-manga kultúra nyugati térnyerése hívta életre, mint az, hogy egy kissé színesítsék vele a Dreddverzumot Gondolom  szerették volna a cyberpunk animék-mangák  áramlatát ők is meglovagolni egy kicsit, és mivel sok folytatás készült, gondolom ez sikerült is nekik.
Web (Megazine vol.3 #19)
Egy későbbi történetben Hondo City kapcsán kipillantást kapunk az indonéz szigetvilágra is, amit egy mutáns korall (Web) borít és hálóz be. Az entitáns már Hondo-t fenyegette mikor megtalálták a módját a megállítására és hasznosítására (épület-tömböket növesztenek belőle). A terület lett Hondo maga kis Cursed Earth-e, törvényenkívüli térsége, ahová mutánsait, és nemkívánatos elemeit deportálhatta. Ebbe a hangulatos, szokatlan díszletbe érkezik Dredd, miután néhány alakot vesz üldözőbe Mega I-es társaival, akik kitúrták a Judgement Day-ben elpusztított Mega-City II. radioaktív romjai alól a helyiek adatbázisát, benne rengeteg olyan infóval, amit nem szeretnének, ha rossz kezekbe kerülnének. A Web-ben felbukkan az ezúttal ronin igazságosztóként tevékenykedő Shimura is, aki ezúttal már izgalmasabb figura volt (noha ilyenből is van tizenkettő egytucat a képregényirodalomban). Mindenesetre annyira felkeltette az érdeklődésem a karakter iránt, hogy később még olvassak tőle történeteket. A sztory érdekes, és a befejezése is izgalmas lehetőségeket tartogat, amivel eddig nem éltek, ám nagy negatívuma, hogy ilyen rövid lett.
 Inaba első önálló történetében – Babes with Big Bazookas (Megazine vol.3 #21) nyoma sincs annak a Hondo-i nemi diszkriminációs vonalnak, amiért ez a karakter létrejött, és ami valamennyire kiemelné a tucatszámra található fillerek főszereplőinek sorából. Helyette kapunk egy kis szokásos akciózást fegyvereket bemutató szupermodellekkel, akik Dreddverzumosan beteg ötvözései a divatvilágnak és a fegyverkereskedelemnek.  
 Warriors (Megazine vol.3 #31-33) 
Dredd egy fegyverkereskedőre csap le Hershey-el Mega I-ben, de az akció balul sül el: ő és Hershey is megsérül, a főkolompos meg elmenekül. Az ilyet Dredd egója sosem bírja ki, így akár a fél világot is átutazza, hogy érvényt szerezzen törvényének. Jelen esetben Hondo-Cityben köt ki, mivel a fegyverkereskedő itt akar túladni a portékáján, ezzel igencsak megbolygatva a Jakuza-klánok közti hatalmi egyensúlyt.  Dredd alkalmi társa az első női bíró – Inaba lesz, vele együtt tudja le a számára tucat-küldetést, számunkra tucat-történetet.  Az első epizód vége pedig sokat ígért (legalább egy Our Man in Hondo 2-őt), mikor Inaba elkéri Dredd fegyverét, közölve vele, hogy ebben a városban ő nem lesz Bíró, így vagy átadja a stukit, vagy zsákban megy haza. A cliffhanger feszült hangulatából azonban a következő epizódra semmi sem marad , Dredd és Inaba ahogy annak lennie kell lepofoz, és lelövöldöz mindenkit…

No comments:

Post a Comment