Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 17. Judge Anderson vs. Judge Death (és csak vendégszerepben Judge Dredd)

Aki azt mondja, hogy nem fér bele a Dreddverzumba egykis természetfeletti felhangú történet az téved, nagyot. Mert az egyik ilyen adja az egyik legismertebb Dredd ellenfelet Judge Death-et, sőt az egyik legsikeresebb spin-off sorozattal rendelkező mellékszereplőt is Judge Andersont.

Judge Death (Prog #149-151)
Első ízben jelenik meg Judge Death egy párhuzamos dimenzióból érkező, halálon túli rémség Judge Death, aki azon nyomban hozzálát a népesség mielőbbi nullára redukálásához, aminek bizarr magyarázatául a háttértörténete szolgál:  saját világán mivel a bűnöket élők követték logikus lépésként az élet maga is illegálissá vált, és az ítélet rá egyetemes halál lett.  Miután saját világát sikeresen elintézte a Judge Death Mega-City I-be érkezik, hogy azt is hasonló kegyben részesítse. Lévén azonban, hogy ő valami síron túli manifesztáció, a hagyományos módszerekkel maximum gazdatestét lehet elintézni, kissé kikerülve így Dredd hatásköre alól mert rossz szokása szellem-testben tovább garázdálkodni, vagy más gazdatest után nézni. Itt jön a képbe a paranormális képességekkel bíró (telepatikus) Cassandra Anderson és a Psi Dívizó a bírói szervezeten belül, akik ezentúl amolyan CSI-ként funkcionálnak, de később Anderson Spin-offja által a legtöbb természetfeletti elhárítása is az ő dolguk lesz. Judge Anderson pályafutását telepatikus képessége által kezdi, amivel a halottakat is sikeresen kitudja hallgatni, és a csipkelődő társként is jól mutatott a sótlan Joe mellett. Bár először Dreddnek van rá szüksége, hogy megtalálja Judge Death-et,később  mégis ő lesz a történet hőse amikor a testét megszálló Death fogságba-ejtése miatt arra kéri Dredd-et, hogy zárja testét áttörhetetlen szintetikus-anyag börtönbe.
Szórakoztató történet, és Death története miatt mérföldkő is.
Judge Death Lives (Prog #224-228)
A későbbi folytatásban Judge Anderson hősiességének jutalma, hogy teste, a magába láncolt Judge Death-el a sorozattól megszokott morbid húzással közszemle tárgya a Bírók múzeumában.(Nem igazán tudják, hogy most meghalt-e vagy mi van, mert nem merik piszkálgatni). Nem is lenne ebből nagy történet, ha nem kezdené azt el mégiscsak piszkálni egy férfi,mint később kiderült Death haverjai, a hasonlóan életellenes szemléletet valló Judge Fire, Fear, és Mortis zsarolására. Miután kiszabadította rabságából, a Death-el kiegészülve lezárják a bábjuk  Blokkját, és nekifognak annak, amihez legjobban értenek, némi mészárláshoz…
A 4 Sötét Bíró max csak kinézetükben, és általuk osztott kivégzési módjukban különbözik, elvük ugyanaz halál mindenkire (halálosztás 4x-es szorzóval), és egyébként ők is megsemmisíthetetlenek…
Death szabadulásával, Anderson is visszakerül a játékba (nem igazán viselte meg a sztázisa), segítségével Dredd-el együtt bejutnak a lezárt lakótoronyba, legyőzik és hazakergetik a 4 lényt. Mivel azonban végleg semlegesíteni szeretnék őket, az ő dimenzionálás ugró-szerkezetüket használva erednek utánuk, és saját világokon intézik el véglegesen a 4 figurát meglehetősen szellemes igazságszolgáltatással felettük.
Maga a történet elég átlagos lenne, egy kisebb tömeg legyilkolása már nem nagyon lepi meg ebben a sorozatban az embert, a halálmódok is elég hétköznapiak és lényegében Death is csak még 3 féle változatot kapott. Ami megmenti az egészet az-a a lezáró ötlet. Az mind stílusban, mind hangulatilag nagyon ott volt, viszont körülbelül ezen a ponton azt mondaná az ember, jó volt, de köszönöm ennyi elég volt, mert már sok mindent nem lehet kihozni a dologból.
Az 2000Ad kreatív gárda azonban máshogy gondolta…(persze benne van a dologban, hogy Anderson spin-offját ezzel a már bejáratott viszállyal próbálták beindítani)
Four Dark Judges (Prog 416-427) 
Néhány évvel később, és a Judge Anderson karakter némi mellékszereplése után úgy döntöttek, hogy a kizárólagos főszereplésével ismét előveszik a 4 Sötét Bírót. Annyiban igazuk volt az íróknak, hogy nem kell bele kerékkötőnek Dredd, nélküle is elég jól működött a történet, ami Anderson rémálmaival kezdődik, amiben Death visszatér Mega-City I-be is ott folytatja ahol abbahagyta.
Mint kiderül ezek valójában a Sötét Bíró elmetrükkjei, hogy visszacsalja világába Anderson-t és segítségével feltámasztassa magát és társait, hogy aztán visszamehessenek befejezni a félbehagyott munkát. Sajnos az ellenség már nem tud újat mutatni, egymásután olvasva elég ingerszegény a dolog.
Ez természetesen nem az írók hibája, mert amúgy korrekt iparosmunka. Kellőképp szórakoztató,  a Dreddverzumos morbid humorral.
Jó szál lett volna, ha kibontják, hogy Anderson-t, amiért baklövésével saját maga szabadította rá a városra a Sötét Bírók fenyegetését, háziőrizetbe veszik,és habár kilátásba kerül a Titáni deportálás is, hogy mennyit dobna a történeten, ha Andersonnak kvázi illegalitásban kellene saját maga után tisztogatnia nem tudjuk meg. A természetfeletti ellenség elintézésére megint sikerül egy ötletes tervvel előállni, amivel végérvényesen lezárható lett volna a 4 karakter pályafutása. Hogy kell-e több Judge Death történet, van-e minőségi indok a visszatérésére, az majd később kiderül…


No comments:

Post a Comment