Monday, February 4, 2013

Warlord of Mars - Fall of Barsoom

A mai cikk témája, egy vizsgálódásom nyomán a Edgar Rice Burroughs-i Mars regények világának, képregény-előzménye. A John Carter film kapcsán az keltette fel kíváncsiságomat, hogy van-e valami kidolgozott(abb) háttértörténet, hogy miképp lett Barsoom olyan, amilyen a könyvekből, képregényekből megismerhettük. milyen események vezettek a majdnem teljes kiszáradásához, volt-e ehhez közük pl. a Fehér Marsiaknak (Thern),akik az eredeti regényciklusban nem olyan táposak (ott csupán a 2. kötetben bukkantak fel, és akkor sem mint a bolygók közti csillagkapu-hálózat üzemeltetői). Mikor a kérdéseim megfogalmazódtak, örültem, hogy létezik egy mini-sorozat, amely talán választ adhatnak.

A Warlord of Mars- Fall of Barsoom 100.000 évvel a John Carter történetek előtt játszódik, és a Mars még egész más képét mutatja – a domináns faj a bolygón az Orovars (Fehér Marsiak), és egész komoly technikai civilizáció birtokosai (Már a jövőhöz képest viszonyítva). Itt még találunk óceánt, ami azonban gyorsan apad, és gondok vannak a légkörrel is (ami a regény-sorozatban megjelent, viszont a film sajnos kihagyta a Thern-es szál miatt). Sajnos, hogy mi ennek az oka, az nem derül ki.
A problémát azonban egyedül a főhős, egy fiatal Orovar tudós –Tak Nan Lee veszi komolyan,ő érti meg, hogy ezek az eseményeka  civilizációjuk végét jelentik, az uralkodót jobban foglalkoztatja a 3 fontosabb marsi kultúra a sarkokon élő sárgák, a Mars holdján élő feketék, és a köztük létrejött szövetség kezd felbomlani, noha a népek egyesítésére is kísérletet tettek,a saját állományuk keveréséből kinemesített vörösekkel, akik itt hozzájuk mérten még primitívebb rendű életformák, ezért a rabszolgáikként tekintenek rájuk, amit a vörösek érthető módon eléggé nehezményeznek, és nem is kedvelik érte túlságosan a fehér népséget.
Hogy miképp jön ki a fehér-sárga-feketéből a vörös, ne kérdezzétek, de a történet javára írom, hogy legalább megpróbált magyarázatot szolgálni a bolygó alapjáraton elég kusza evolúciójára.
A 3-mak szövetségének szálla azonban az #1. számon kívül sajnos egyáltalán nem kapott szerepet, annál nagyobb figyelmet szentel a mini a Orovar- Zöld Marsiak háborújának, amely egyik epizódjánál lehetünk szemtanúi a Thark város elfoglalásának (és ezzel mint nevet szerző Zöld ember törzs, a Thark törzs megszületésének).
A Zöld Marisak dúlása komoly fenyegetést jelent a Orovar-i kultúrára, legalábbis ezt próbálná eladni a képregény, ha nem is túl hihetően. Bármekkorák is a zöldek,meg hiába 4 kar, 4 kard kombó, amikor a  fehérek velük szemben gépfegyverekkel, tankokkal, légi támogatással állnak ki, és mégis vesztenek, az egész epikus csatározás olyan idétlenül kezd hatni.
Tak Nan Lee lesz az a tudós, aki a 9.sugár szolgálatba állításával felépíti az Atmoszféra-gyárat, ezzel biztosítva, hogy Barsoomnak legyen holnapja. Ő azonban, ezt a jövőt nem a fehér marsiakban látja, hanem a vöröseket tanítaná meg a gépezete irányítására, hogy azt akkor is tovább működtessék, mikor saját népe, akik képtelenek alkalmazkodni a Mars változásához kihal. A gyár irányítói lesznek a Héliumiak, újabb kacsintásként a jövőre.
Oravar uralkodójának azonban már terve van, miután a fővárost is lerohanják a zöldek, ő a gyárba húzódna, és tetszhalálban várná meg az atmoszféra összeomlását, és az összes ellenséges faj kipusztulását, hogy aztán beindítva a gyárat könnyedén visszafoglalhassák a Barsoomot. Elképzelésének azonban épp a gyár majdani gondokainak szánt vörösek vetnek véget.
A sorozat története nem rossz, de azért a jótól is messze van. Bár utalásokkal sikerül egy-egy az eredeti időszakban fontos dolog eredetére rávilágítania, de annak elmesélése, hogy miképp jutott a Barsoom oda, ahová, már elég karcsú szerepet kapott, és ezt igencsak sajnálom. Nem csak a katasztrófa okainak ziccere maradt ki, de maga a Barsoomi kultúrák közti kapcsolat alakulásának okai sem jelennek meg, vagyis kimerülnek annyiban, hogy általában mindenki ellenséges viszonyt ápol a másikkal.  

No comments:

Post a Comment