Monday, February 4, 2013

Witch Doctor

Nem minden nagy újítás köthető semmiből előbukkanó hatalmas ötlethez, néha csak annyi kell hogy 2 külön is működő dolgot összegyúrjunk egy teljesen újjá. A mai orvos és természetfeletti-misztikus sorozatok dömpingjében a Witch Doctor írója- Brandon Seifert  rájött erre, amikor elkészített egy keresztezést, igen egyedien, saját bevallása szerint is merítve a Doktor House , Hellblazer és társaiból, első ízben egy webcomic formájában.

Elképzelésének sikerét jelzi, hogy a Robert Kirkman (Image-Skybound fejes) felfedezte magának és szerződést ajánlott egy 4 részes minire,valamint, hogy a saját sorozatának a Walking Dead egy füzetének mellékleteként a #0. számként datált webes képregényt is kiadására. A Witch Doctor szerződés sikerét pedig mi jelzi jobban, mint a folytatások: egy már megjelent one-shot, és a 2012-re ígért 2. minisorozat formájában.
Az alapötletet viszont nemcsak eladnia sikerült, hanem kiválóan megvalósítania is. Ahogy a bevezetőben összefoglalja hogy mit várhatunk:
Ez egy beteg világ –szó szerint. Az univerzum egy élő dolog, és a legendák szörnyei a parazitái. A Föld Immunrendszere – az emberiség –az egész történelem során háborúban állt a természetfelettivel. De a harchoz a kórral nem katonákra van szükség. Hanem orvosokra.
Olyan doktorokra, mint Vincent Morrow, akit miután kiközösített az orvos-társadalom egy izgalmas új karrier után nézett a fekete művészetek terén. Morrow mindkét kezével a világot szolgálja – egyikkel varázsol, másikkal gyógyszert ad –mint a Föld védelmezője. Ő a BOSZORKÁNYDOKTOR.
Ez egy beteg világ – de ő itt van, hogy kikezelje.
Dr. Vincent Morrow figurája szórakoztatóan lavírozik a természetfeletti esetek közt. Párbeszédei  az asszisztensével, a „gyógymódjai”  , és még az eszközei is (a „Szikét!” utasítására egy varázskardot nyomnak a kezébe, azt lengeti, és mint később kiderül az maga a legendás Excalibur) mind-mind oldják a képek, a háttér, és magának a horror témának a sötét hangulatát. Szerencsére az arányok nincsenek eltúlozva, bár a figura kidolgozása nem nélkülözi a humort, maga az esetek véresen komolyak. Kis magyarázatokkal betekintést kapunk a kitalált fekete-művészetekbe, de szerencsére nem szájbarágós módon,mindezzel egy élő-lélegző hátteret építve fel az oldalakon.
Míg a #0. részben még egy”szimpla” Szalagféreg szolgáltatja a „Monster of the Week”-et, a #1-ben már egy szokványosnak aligha mondható  démoni megszállásos eset a #2-ben pedig egy kisebb Járvány nyújtha az orvosolandó esetet. A #3.-4. rész már (még egy sorozatos hasonlattal élve) évadzáró jelentőségű történetet kapunk, amiben sikerül egészen elképesztő ötletességgel a Lovecrafti  Cthulhu mítoszból felépíteni a természetfeletti világot, valamint megtudjuk Dr. Morrow fő küldetését is.
A Witch Doctor remek történet,remélem Magyarországon is sokan megismerkednek vele (honosítása nemsokára elkészül és a Blateco oldalon lesz elérhető), illetve, ahogy kifogynak az ötletekből az olyan sorozatok, mint pl. a Supernatural, előveszik a füzeteket, és tévéképernyőre adaptálják őket.


No comments:

Post a Comment