Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 9. Dredd bíró és a Múmia Judge Dredd – Book of the Dead (Prog 859-866)

Legújabb vizsgált történetünkben Dredd bíró egy kulturális csereprogramban vesz részt…így igaz…az írók, Mark Millar és Grant Morrison mentségére legyen mondva, hogy ez a nevetségesnek ható dolog, mint a történetből kiderülni, nem a Mega-City I vezetőinek volt az elborult ötlete, hanem a fogadó-félnek akiknek kellett valami alibi, hogy Dredd-et kicsalják a már megszokott közegéből, szóval még célja is van. Ám mindenesetre bármik legyenek is a hátsószándékok, Dredd Egyiptomban, Luxor City-ban köt ki.

 Gyanakvó, antiszociális bírónk nem hazudtolva meg magát egy táskányi muníciót szorongatva érkezik az idegen földre és a legkevésbé sem érdeklik a helyi látványosságok. Pedig elsőre úgy tűnik, a külföldi kollégáktól ellesett nemi módszertani ismereten kívül nem lesz módja más tapasztalatszerzésre, és nyugodt napoknak néz elébe. Luxor City-t ugyanis bírái tisztántartják a várost, ami méghacsak az azt körülvevő piramist idéző energiapajzs és a helyi rendfenntartó erők egyenruhái alapján is az ókori Egyiptomot idézi, és a törvények is éppoly szigorral sújtanak le, mint a múltban. Bár a környezetet igyekeztek a szűken mérni az ókori Egyiptom dolgot, azért a 8 részes történetre jutott épp elég momentum belőle (pl.  a már említett Bírák öltözéke), de hacsak a vizuális oldalát nézzük a dolognak a város maga ötlettelen, és ingerszegény, sehol valami Dreddverzumos geg vagy valami, hogy ne csak keresztülrohanjunk a pár oldalas epizódokon.
 A jól szervezettnek gondolt helyen azonban brutális gyilkosság sorozat veszi kezdetét, bírók esnek áldozatul a mészárosnak, majd maga a helyi rendőrfőnök is épp az illemhelyi elfoglaltságai közepette. Kapunk egykis ismeretterjesztő idegenvezetést, ahol megtudhatjuk, hogy az ősi temetkezési szokások, még mindég élnek,mégha csak a város legbefolyásossabb embereinél is, majd szembekerülünk az erre a történetre jutó ellenféllel: egy elpusztíthatatlan múmiával.
 Igen, múmiával… értem én, hamár Egyiptom akkor múmia, és nem a Chupakabra vagy a medvedisznóember, de ennél klisé-mentesebb történetet nem tudtak volna összehozni ?
 Mindenestre, most ez jutott: egy múmia (hogy friss, vagy többezer éve lejárt szavatosságú, az a történetből kiderül), akinek új táplálékforrásául Dredd-et szánták, lévén szüksége van a minél erősebb személyek (innen a Bírókon alapuló étrend ) DNA-jara…eztán következik egykis harc a lénnyel, majd a semlegesítésénél némi történetbe illő találékonyság.  Ráadásul kapunk még egy kis humorizálást, hogy eközben mi történt a Luxor-i bíróval Mega-City I-ben.
 A sztory, mint kiderül semmi igazán extra, szórakoztató, könnyed olvasmány, de igen tucatjellegű. Ha direkt az volt vele a cél, hogy letudják a mennyiséget akkor jó, de máskülönben fájóan kinem használt potenciálokat rejtett magában Dredd ezen utazásra kényszerítése is…

No comments:

Post a Comment