Sunday, February 3, 2013

R.I.P.D.


Van ez a jó szokásom, miszerint ha egy új képregényfilm készülésének híréről értesülök, és nem ismerem az alapanyagot, akkor utánanézek, és elolvasom, hogy tudjam, nagyjából mire számítsak a film esetében. Így volt ez a Losersnél vagy a Rednél, illetve a The Goon-nál, amiből egész estés animációs film van tervbe véve, de aggasztóan kevés az infó róla, nem lehet tudni szinte semmit. De ez most mindegy, itt ugyanis egy olyan képregényről van szó, aminek a filmes megfelelője már forog Ryan Reynolds-al és Jeff Bridges-el a főszerepben. Ígéretes a szereposztás, a film (és persze a képregény) címe pedig Rest In Peace Department, azaz R.I.P.D.

A cím már beszédes lehet az angolul legalább minimális szinten tudóknak, ugyanis itt egy érdekes szójátékkal állunk szemben. Amerikában a P.D. rövidítés a Police Departmentet jelenti, ez elé biggyesztik az illető város nevét, és így találunk például NYPD-t, vagy LAPD-t, de a képregények világában is találkozunk ilyesmivel, hiszen ott a GCPD, azaz a Gotham City Police Department. Ezek alap dolgok, okés, hogy te vágod ezt, de hátha van, aki nem, jó letisztázni azért.  Ebben a címben is van PD, azonban félig-meddig mást jelent, a P ugyanis nem a Police-t jelöli, hanem a RIP, azaz Rest In Peace kifejezés része. Persze attól még egyfajta rendőrségről van szó, azért maradt ott a D, és nem lett csak RIP a képregény címe. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.
A cím kivesézését követően szögezzük le, hogy nem átlagos rendőrségről van szó, ugye valamit már az előző bekezdés is sejtet. Itt nem holmi betörőket és gyilkosokat kell nyakoncsípni, hanem elszabadult pokolszökevényeket. Máris izgisebb a helyzet, ugye? Egy veterán, cowboy-stílusban járó-kelő zsarunak nincs sok hátra a nyugdíjig, és mivel társa egy küldetésben életét veszti, új partnerre van szüksége erre a rövid időre.
Egy másik történetszálon egy fiatal férfi sorsába tekintünk bele, aki szintén ilyen ügynök-menőzsaru fajta, és küldetésben elhunyt. Csakhogy kap egy második esélyt. Beállít hozzá a mennyországban egy ügyvéd, és elé nyom egy szerződést. Ha aláírja, visszamehet a Földre, kideríteni, ki ölte meg. Hősünk alá is írja, amit mi, tapasztalt képregényolvasók nem nézünk jó szemmel, az ilyesmikből ugyanis soha nem a várt dolog következik. Ez most is így van, hősünk, Nick, a RIPD-nél találja magát, mint az imént említett cowboy partnere, és kezdődhet a móka. Nick 100 évig kell szolgáljon a RIPD-nél, mert az olyan jól hangzik. Ja, és nem léphet kapcsolatba a családjával, hiszen ők halottnak hiszik, nem kéne összezavarni őket ezzel a feltámasztósdival. Szóval Nick erősen csalódott, hiszen nem ilyen visszatérésre gondolt, de hát magára vessen, ha egyszer el se olvasta az apró betűs részt.
Menő zsarupárosunk már van, már csak küldetés kell nekik, de az is akad. Két fura szerzet ugyanis megszökik a pokolból, és egyikük egy kardért jött, ami végtelen hatalmat ad. Ha ezt visszaviszi a pokolba, sereget toboroz hülye lényekből, és ezek ide jönnek a Földre, hát nincs az a hős, aki megmentene minket a kíméletlen pusztulástól. Hehe, dehogynincs, hiszen róluk beszéltem eddig. Szóval a feladat adott, a szereplők adottak mindkét oldalon, a mi dolgunk már csak az, hogy élvezzük ezt a szórakoztató, bár egyszerű mesét.
Igen, ezt tudom végsősoron elmondani a történetről. Bár nagyon szórakoztató volt,  azért enyhén összecsapott, hiszen az egész csak négy füzet. Ez legalább 12 részen keresztül is mehetett volna, akár lehetett volna több kisebb küldetés ez előtt a nagy előtt, vagy nem tudom, mindenesetre ez kicsit rövid, de attól még nem rossz. A rajzok erősen rajzfilmes stílusúak, akinek tehát ez bejön (mint nekem is), az kapott egy plusz okot az olvasásra, aki pedig kerüli az ilyen grafikát, annak ez se fog tetszeni, de talán a történet meggyőzi valamelyest.
Másik kérdés, hogy hogy lesz négy füzetből  egy kétórás film. Szerintem egyszerű, nem lesz 100%-os adaptáció, hanem tesznek hozzá sokat a filmhez, remélhetőleg azt, amit innen hiányolok. Szereplők kicsit bővebb bemutatása, Nick múltjának részletesebb ismertetése, hogy akkor pontosan mi is volt ő életében, esetleg kiképzés, kisebb küldetések, ilyesmi. Kisebb küldetést itt is kapunk egyet, csak ezzel a nagy dióra jut kevesebb idő, a képregény sokkal jobb lehetett volna, ha hosszabb pár számmal, de így is jó azért, szórakoztat.  Semmi mélyreszántó gondolat, vagy látványos jellemfejlődés, csak szórakoztatás. Ja, és egy enyhe csavar befigyel azért, ami pozitívum, bár jobban kifejtve jobb lett volna, ahogy szinte minden. De ez ne vegye el a kedveteket, remélhetőleg a film azt hozza majd, ami innen kimaradt, én mindenesetre jobban várom a képregénynek hála.

No comments:

Post a Comment