Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 28. Judge Dredd – Darkside, In the year 2120


John Wagner Judge Dredd szülőapja,alkotott nagy történeteket, de néha még egy viszonylag jó  történet „folytatását” is sikerül elszúrnia. Csúnyán . Persze mentségére legyen mondva harmicegynéhány évnyi Dredd történet írogatásába bele lehet fáradni. Bár akkor is...

Darkside (Prog 1017-1028)
A történet egy rendkívül jópofa alapötlettel indul, Dredd látóterébe egy műkincskereskedő kerül, aki lényegében hozzá köthető relikviákkal foglalkozik…a kínálat az olyan ártatlan dolgoktól: halott bírók jelvényei, Chopper falfirkája, az olyan érdekes, és néha veszélyesekig terjednek, mint Caligula koponyája, egy az Apokalipszis háborúból visszamaradt besült atombomba, nála minden megtalálható. A nyomok a Holdra vezetnek, ígyhát Luna-I ismét Dredd-et köszöntheti. De nemcsak, és nem elsősorban ezért kell mennie. Hassid egy Casablanca-i pszí-bíró, egy kissé komikusra vett figura azért fordult hozzájuk, mert hatalmas veszély fenyegeti mindannyiukat a Holdról, vele társulva Dreddnek ezt is ki kell vizsgálnia. Ez itt máris az első dolog, amiben bel lehet kötni, Hassidnak nincs semmi jelentősége, hacsak az nem, hogy ő a sztory komikus figurája, ennek ellenére nem értem, hogy miért kellett egy külföldi bírót beleerőltetni a történetbe.
Mi már tudjuk, hogy a 2 eset összefügg…a kereskedőnknek ugyanis a Fekete Múzeumból megcsapta Dredd alternatív jövő-látogatásából (City of the Damned) hazahozott trófeáját, a zombi-Dredd-et. Aki azonban valami oknál fogva fogja magát, és életre kel, majd elkezd gyilkolászni (innen a cím is, ami nem igazán a Hold sötét oldalára vonatkozik, hanem Dredd alteregójára.) Itt is van a második probléma a történettel: semmi értelmes magyarázatot nem kapunk arra hogyan tér magához hirtelen az élőhalott, mikor ez elvileg lehetetlen lenne (a Mutáns teremtette, az ő pszichés energiái mozgatták, ha nincs Mutáns, akkor elvileg semmi oka nem lenne a mocorgásra)
Ahogy a zombi áldozatainak száma növekszik, és Dredd megérkezik, a DNS egyezés miatt akaratlan, hogy ő legyen az első számú gyanúsított, és örömmel neki is fognak beismerő vallomás kiverésének, míg Hassid kutakodása fel nem fedi ártatlanságát, és a zombi-Dredd ténykedését. Na ez-az a pont, amikor a relikviakereskedő szálat teljesen hanyagolni kezdi és átmegy a dolog a zombi hajkurászásába, aminek során epizódról-epizódra szabályozzák Luna I népességét negatív irányba…
Bár látványosnak mondható, de rettenetesen szimpla sztory lett, azzal, hogy azt a kis ötletet a relikviákkal hagyja elsikkadni…
A City of Damned egy másik szegmense is előkerül egy kicsivel később a In the Year 2120 (Prog 1077)-ben. A 24 oldalas emelt oldalszámű történet meglehetősen fantáziátlan, beköszönt a 2120.év, de elvileg a Megavárosnak nincs félnivalója, Owen Krysler  a Judge Child/ The Mutant fenyegetését 14 éve elhárították. Vagy legalábbis így gondolták, mert hirtelen a Mutáns újra feltűnik, és belekezd pusztításába, amíg Anderson le nem győzi, és fel nem fedi, hogy tulajdonképpen csak egy emlék pszichikus megnyílvánulását láthattuk. Hosszú évekig volt a Dreddverzum mumusa, hogy na mi lesz 2120-ban, úgyhogy ahhoz képest ez a történet borzasztó ki pukk volt.
Borzasztóan gagyi elütése ez-az egésznek, és nemcsak azért mondom, mert szerintem sokkolóbb lett volna,  ha a City of Damned megírása helyett kivárják hogy a kronológia 2120-hoz érjen, de így sem lett volna veszett ügy egykis fantáziával. Nem lesz rossz szokásom, de most leírom én kábé hogy csaptam le volna ez a ziccert az Int he Year 2120-ban, azt emlékezetes nagyeposz szintjére emelve. Persze lehet azt gondolni, hogy más történetén lehet okoskodni, ami részben igaz is, de azt gondolom, hogy nem baj ha most megteszem, hogy lássátok én kábé mit vártam volna ettől a helyzettől, minek örültem volna.
A Judge Child erejével reinkarnálta magát a Xanadun, és az elmúlt évek során növekedett, és várta, hogy elég idős legyen, hogy pszichikus képességei ismét a toppon legyenek. Noha Dreddék azt gondolták elhárították a városra leselkedő végítéletet (először mint Owen Kryslerként történő likvidálásával, másodszor, mint a Mutánsként elpusztításával. De a jövőt nem lehet megváltoztatni, így a jövendölés 2120-ban, be fog következni, a város (sokadjára) romokban fog heverni, bár ezt még túlélhetik, ahogy eddig is túlélték.  Owen Krysler a történet elején, Mega-City I-be érkezik, és saját pszichikus energiájának nyomát követve eljut a zombi-Dreddhez és általa kezd el újra maszatolni…(valami ilyen kontextusban jobban eltudtam volna képzelni az újrahasznosítását, mint a Darkside félét) eztán jöhetett volna a City of Damned alternatív felelevenítése a kimenetel megváltoztatásával….Ugye,hogy mennyivel másképp hatott volna.

No comments:

Post a Comment