Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 27. Wilderlands (Prog 904-914 Megazine vol.2 #63-67)

A Tenth Planet folytatásaként kapunk egy újabb nagyeposzt, még mindég az egzotikusabb Hestia környezetben, amelyben végre lezárják a Mechanismo/McGruder szálat egy áldozatok számát tekintve mérsékeltebb kalanddal.

A Wilderlands elején a McGruder hajója visszaindulna a Földre,rajta mindazokkal, akik itthagynák a bolygót, telepesekkel akik kapásból visszafordultak onnan (egyikük érdekes magyarázatként azért, mert konkrétan allergiás lett a környezetre) néhány elítélttel, akiket szívességként szabadítják meg a Kolóniát valamint nem megfeledkezve   a továbbra is „megbecsült fogoly” státuszában leledző Dredd-ről, akire vár a Titán és az ottani orrműtét vár.
Mielőtt azonban bárhová is jutnának, a hajó meghibásodik és a Hestia elhagyatott részén egy lávatóba zuhannak, és nagy szerencsével élik csak túl. A történet egy igencsak hétköznapi túlélőtörténet, aminek forgatókönyves húzásaival már máshol is találkozott az ember, de Dredd-re adaptálva is kiválóan működött.
A helyzet: a Hestia-iak úgy tudják elindultak, otthon még 2 hétig nem számítanak rájuk, de ha sejtenék, hogy valami baj is történt, akkor is elég nagy lenne a terület, amin keresniük kellene őket. Tehát itt ragadtak egy ellenséges környezetben, remény nélkül, hogy visszaküzdjék magukat a Kolóniára, nekik kell elérni, hogy segítséget hívjanak (egy valamivel közelebbi kutatóállomás segítségével), és addig is túléljék.
A szereplők: Dredd – természetesen főszereplőként rá hárul a vezetés terhe, de ez igencsak sok konfliktusforrás lesz lévén, hogy tulajdonképpen ő egy fogoly volt a hajón…
McGruder főbíró a történet nagy részében eszméletlen, még az elején legalizálja Dredd ténykedését…
A Bíró statiszták: folyamatos ellentétben Dreddel, akit nem szívesen ismernek el fogoly pozíciója miatt vezetőjüknek, viszont maguknak meg nincs meg ez a képességük. A sztory elején Dredd az arcukba vágja, hogy ők selejt bírók, akiknek nem voltak meg a képességeik, hogy az utcán szolgáljanak, ezért ültették őket egy űrhajóra gombokat nyomogatni. Ami teljesen jó leírásuk…
A Fegyenc statiszták: kénytelen-kelletlen alávetik magukat Dredd irányításának, de egyéni céljaik közt messze nincsenek  összhangban azzal, hogy önként börtönbe is menjenek.
A Telepes statiszták: nem 1 drámai áldozatot nyújtanak (pl. az elején egy kislány halála), amik tovább lendítik a történetet, és nem hagyják leülni.
Castillo bíró és a helyi lány Phoinex : alázatuk a bioszféra iránt mindannyiuk megmenekülésének a kulcsa. Lényegében az ő külön szála fut a Megazinokban, továbbra is naplóbejegyzésekkel kommentálva az eseményeket.
A rejtélyes merénylő - Mechanismo: Dredd a történet eleje óta gyanakszik idegenkezűségre, és ez a gyanú be is igazolódik, mondjuk sejthető volt. A hajó és mindannyiuk ellen elkövetett  merénylet tettesének színrelépése fontos része ennek a történetnek a lezárásának, valamint az egész Mechanismo históriának is.  McGruder elimeri a robikkal kapcsolatos tévedését, és amnesztiát ad Dreddnek, majd lemond…
Én mondjuk azért viccből kidobtam volna Dredd-et a Titánra 1-2 hónapra, aztán lehetett volna plasztikázni az orrát is, de sejthető volt, hogy a jó öreg Joe nem lesz sokáig jelvény nélkül.
A történeten egyébként jól szórakoztam, nem minden idők legjobbja, de ami potenciál volt benne azt kihasználta. Jó volt látni, hogy John Wagner végre olyan történetet is ír, amiben nemcsak a milliós nagyságrendű emberi áldozatok nyernek értelmet, hanem  1-1 statisztáé is drámai hatást kelt…

No comments:

Post a Comment