Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 26. Judge Dredd – The Tenth Planet

A Mechanismo történetekben már pedzegették, Dredd és McGruder főbíró szembenállását,ez a vonal a folytatásokban, amit most bemutatni szándékozok, még hangsúlyosabb lett, és a történetek keretében (ki hitte volna J), egy újabb helyszínt is bemutatok.

Conspiracy of Silence (Prog 891-894)
Miután a kattant McGruder főbíró feloszlatja az 5-ök tanácsát, ezzel elvágva minden lehetőséget törvényes leváltására, több bíró, pl. Hershey is szervezkedni kezd ellene. Hiába segített többször megmenteni a várost pl. Nekropolisz,Judgement Day  túl sok van már a rovásán is Mechanismo project, az Infernos Meat Virus. Dredd-et is meghívják maguk közé, aki azonban ezt visszautasítja. Saját törvényei fogja ebben a történetben, és a folytatásában is, hiába van tisztában azzal, hogy felettese mentálisan sérült, és több tettével is veszélybe sodorta a várost, nem tesz semmit, mert törvényesen nem tehet. Ennek ellenére az újabb Mechanismo project mellett már nem tud szó nélkül elmenni…
Az összeesküvős rész jó, de nem lett hangsúlyos, inkább a Mechanismo csontot rágták meg még egyszer újra, ha a Mechanismo: Body Countban még nem lett volna ez elég. Igazából ha abba építik be ezen sztory eseményeit a kronológia ésszerűbb, és az M:BC is érdekesebb történet lett volna.
The Tenth Planet (Judge Dredd Megazine v2 57-62)
McGruder elleni szervezkedés összeroppan, mikor bár de facto nincs velük, vezérüket Dredd-et bűnösnek találják, a Justice Department tulajdonának megsemmisítésében (szándékosan elpusztított egy Mechanismo Mark 2-est, még a Mechanismo Body Count-ban) Az ítélet 20 év a Titánon!
Maga McGruder akarja oda elszállítani egy kisebb kitérővel, egy hivatalos látogatással a Hestián (a naprendszer 10. felfedezett bolygóján), ahol a Mechanismo robotjaiból szeretne eladni párat, hogy a költséges project egyenlegén javítson.)
A történet szokatlanul összetett a többféle nézőpontot illetően, egyfelől szemtanúi vagyunk McGruder és Dredd  rendkívül jól levezetett játszmájának: mert még a labilis főbíró sem szeretné, elveszteni a város egyik szimbólumát, és hűségéért cserébe amnesztiát adna neki. Dredd viszont nem hajlandó őt követni, ameddig ő a főbíró, a Mechanismo project pedig, hogy élet és halál feletti hatalmat adjanak robotoknak, elveivel ellentétesek, ezért nem tud azonosulni a vezetésével.
Másfelől pedig egy újonc bíró Castillo tolmácsolásában bemutatásra kerül a Hestia-n vegetáló emberi kolónia, és a veszélyes környezet az ő szemszögéből (gyakori tűzesők, amikhez a helyi bioszféra már adaptálódott, veszélyes lények,és egy másik civilizáció a Nomenek, akik nem törődnek az emberekkel…nekik tulajdonképpen kevés rendeltetésük van a történetben,de nem is baj, mert ennek a közönynek is jelentése lett), valamint a Dredd-McGruder valamint az események kommentálása.
A látogatás sok tekintetben is teljes kudarc, egy hallódó kolóniának semmi szüksége a robotzsarukra, másrészről maguk a Mechanismok is újra felsülnek, mikor egy ízben elmulasztják megvédeni a főbírót. A történetben egykis társadalom-fricska is helyet, kap  egy már itt született helyi lány Phoinex tolmácsolásában,aki szerint, amíg az ember nem kíméli a Hestiát (nemtörődöm megnyilvánulásként szennyeznek ezerrel, mondván a mocsok úgyis elfér a friss bolygón) az sem fogja kímélni őket…és hogy ez valóban mennyire így van, a bioszféra valóban ott rúg az emberekbe, ahol csak tud. Jó néhány érdekes közjátékot mutat be Hestia mindennapjairól,amik közül talán nekem a legemlékezetesebb, mikor a Hestián szerencsét próbálni akaró, frissen megérkezett családot elkapja a soros tűzeső, és a családfő kirohan, hogy behozza csomagjukat, minden vagyonukat, de visszajutni már nem képes…miközben a teherhordó hátasnak kutya-baja sem lesz.
 A Hestia helyszín kellemes, nem mondom, hogy nem láthatott az ember hasonlót, de a történetben teljesen a helyén van. A karakterek jók, és a benne található szálak is érdekes olvasmánnyá teszik.

No comments:

Post a Comment