Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 25. – Judge Dredd - Fink; Destiny’s Angels; City of the Damned

Soron következő cikkemben 2 nagyobb és 1 kisebb történetet vettem górcső alá. Hogy miért kerültek egy cikkbe, az rögtön kiderül, ha továbbolvasol.

Fink (Prog 193-196)
A Judge Child eposz után (ha nem olvastátok a róla szóló 10. cikket, akkor érdemes pótolnotok) viszonylag hamar újra elővették az Angyal családot egy bosszútörténet keretében.  Mivel az Angyal Banda a Xanadu bolygón elhalálozott, egy új karaktert alkottak- a zöldes-szürke  bőrű, keménykalapot viselő, Fink-et, aki miután értesült családja haláláról, úgy dönt, hogy bosszút áll a Judge Child Quest túlélőin – Dredd-en Hershey-en és a pilótán Larteren. Ez utóbbival kezdi, akit mérgével megbénít, majd patkányaival falattat  fel. (Megjegyzem, hogy az idők során sok olyan figura bukkant fel a képregényekben, akik patkányokkal operáltak, volt 1 a Batmanban, és ott van pl. a TNMT-ből is a Patkánykirály, de azt nem tudom, hogy melyiket-melyik ihlette.)
hogy ne okozzon túl nagy fejtörést Dreddéknek a tettes azonosítása és indítékának kiderítése, a holttest mellett hagy egy névjegykártyát is. De Dreddék már nem tudják időben figyelmeztetni Hershey-t, Fink elfogja őt is.
A 3. részben kapunk egy hangulatos visszapillantást az Angyal-családról, kiderül, hogy Mean Machinéből azért faragtak vérengző kiborgot, mert szelíd, a vadvirágokat kedvelő természete egy cseppet sem illet az elvetemült és kegyetlen Angyal családról alkotott képbe, valamint, hogy Fink azért járt külön utakon a többiektől, mert mindég is jobb kedvelt sötét üregekben bujkálni, és  saját-készítésű méreggel alattomban ölni, mint olyan mészárlásokban részt venni, mint a többiektől.
A 4. részben az „igazságszolgáltatása”  kapunk egy kis idegenvezetést a RESYK-ben a Megaváros hulladék-feldolgozójában.  Itt akar Hershey bíróból is újrahasznosítható hulladékot csinálni…
A történet hangulatos, és míg a Judge Child Questben nemigen fogtak meg az Angyal banda karakterei, a visszaemlékezés és Fink kapcsán sokat emelkedtek a képzeletbeli Dredd ellenségekről vezetet ranglétrámon.
Destiny’s Angels (Prog 281-288)
A Judge Child Quest befejezése már előrevetítette, hogy Owen Krysler-rel előbb vagy utóbb találkozni fog még az ember, egy történetben. A „Gyerek bíró” valóban feltűnik, hogy ténylegesen igazolja Dredd ítéletét, hogy nem ő lesz Mega-City I megváltása, hanem inkább az átka.  Ám még halogatja a 2120-ra előre jelzett végítéletét és most csupán Dredd-en akar bosszút állni. A hirtelen, szinte isteni pszichés erejűvé emelt Judge Child egy fél galaxis távolságból is elintézi Fink szabadulását Mega-City I-ben és a legfantáziadúsabb Angyal családtagot Mean Machinét is feltámasztja, hogy a „csont és fém” a 2 testvér legyen bosszújának eszközei. Kicsit talán nevetségesen nagy lett az ereje, de szerencsére sok szerepe már nem lesz a karakternek, így a történet is megmarad a Dredd által kezelhető szinten.
Mean Machine és Fink a történetben egy rossztestvéri találkozás után elindulnak Dredd-et elintézni. Elrabolják a házvezetőnőjét, Maria-t, akit a feleségének hisznek.  Általa akarják Dredd-et elhagyatott területre csalni, ahol csapdát állítottak neki. A terv jó – Fink radioaktív növényekből készített mérgezett fegyverei is üdítőek, és Dredd is fogságba esik. Ha nem vesztegették volna az időt, hogy Dredd megkínzására elkészítsék Pa Angel rettegett fegyverét a Pa Angel Mark One Super-Scream Torture Machine-t, Dredd bíró pályafutása véget is ért volna.
Természetesen a sztory során kiderül, hogy fink szabadulása és Mean felszámolása nem véletlen. Dredd, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen az Owen Krysler jelentette fenyegetésnek, néhány atombombával pontot tesz az ügy végére.
A történet szórakoztató, Fonk és Menan Machine jó karakterek, a 3. történetük elolvasása után már kezdem kapizsgálni, hogyan lettek az Angyalokból a Dreddverzum emblematikus figurái.Viszont nem tetszett, hogy judge Child szerepe ilyen felemás lett ebben a történetben, neki azért valami nagyobb szerepet szántam volna egyszerű ágyútölteléknél.
City of the Damned  (Prog 393-406)
A Judge Child ciklus annyiból nem ért véget, hogy hiába Owen Krysler pusztulása, a jövendölés a város 2120-as pusztulásáról továbbra is ott lg a levegőben, foglalkoztatva a karaktereket (vagyis a sorozat íróit is), hogy milyen sors jutott volna osztályrészül Mega-City I-nek, ha a Judge Child életben maradt volna, és végülis sikerülte az általa jelentett végzetet elkerülni. Viszont nem szerettek volna még több évet várni, hogy a kronológia odaérjen (pedig talán akkor hatott volna igazáén sokkolóan a dolog)
A lényeg az, hogy Dredd-et és Anderson-t egy frissiben feltalált időgépbe ültetik, hogy nézzenek már utána ennek a 2120-as évnek. Persze nem lett volna történet, ha nem találnak ott semmit- a sztoryban Mega-City I végnapjai tárulnak elénk. A város romokban, a túlélő polgárokra a vámpírokká változott bírói gárda és más természetfeletti lények vadásznak. És az egészért egy Mutáns nevű, kivételes pszichikus erővel rendelkező lény a felelős.
Kiderül, hogy nem más ő, mint Owen Krysler félresikerült klónja, ő teljesíti be végülis a jóslatot a város pusztulásáról. Dredd és Anderson hatalmas céltáblával a hátukon kényszerülnek keresztülmenekülni az ellenséges területen, nyomukban vámpírokkal és a Mutáns által az elpusztításukra feltámasztott Zombi-Dredd-el. A történetben még nagyobb hátrányba kerülnek, mikor Dredd is megvakul. Az eposzi csata azonban elmarad, visszamenekülnek a múltba és ott változtatják meg a jövőt.
A történet korrekt, de valahogy mást, többet várt volna az ember ettől a 2120-as jövendölés dologtól, még úgyis hogy tudjuk, hogy 2000AD lapjain félévente hatalmas kataklizmák történnek. A jövő nem lett sem elég sokkoló, sem elég drámai.

No comments:

Post a Comment