Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 20. Judge Dredd – Dead Man történetek (Prog 650-668)

A pusztaságban a „Savas-folyótól nyugatra”  egy néger kissrác és kutyája gyíkra vadászik, de valami sokkal érdekesebbet talál…egy csúnyán összeéget férfit, aki bármennyire is hihetetlen még él. Hazaviszi  hogy meggyógyítsa, és elnevezi Dead Man-nek. Így indul meg a 2000AD 650-ben az egyik legmegosztóbb nagyobb története.

Az idegen felépül, de semmire sem emlékszik múltjából, így rajta ragad megtalálója Yassa által kitalált név: Dead Man. Mivel néhány falusi a végzet hírnökét látja benne,mennie kell, elindulni vissza a pusztaságba megtalálni elveszett múltját, és kitalálni, hogy mi történt vele. Csatlakozik hozzá Yassa és kutyája is, bár többször próbálja rábírni a fiút, hogy térjen vissza a biztonságosabb falujába.
 A történet hangulatos, a ballonkabátos, kalapos torz figura klasszikus alakja, és a poszt-apokaliptikus díszlet nyomasztó, sötét tónust kölcsönöz a történetnek. Dead Man kiléte a történet végéig rejtve marad, de mostanra már közismert a poén, így én is elárulom. Mikor egy elpusztított településen rábukkan jelvényére, és motorjának roncsára, eszébe jut, hogy ő Dredd Bíró. Valami történt „Mega-City I-ben, ami miatt úgy döntött, hogy felhagy a szolgálattal, és elindul a „Hosszú Sétára”, hogy élete utolsó pillanataiban elhozza a törvényt a Cursed Earth-re.
A „Long Walk”,aminek lehetőségét a Stallone féle moziban is láthattunk egy a sorozat indulása után viszonylag hamar kitalált motívum, amit viszont nem is használtak túl sokszor (a Bírók hajlamosabbak voltak azelőtt elhalálozni, hogy megléphetnék a kor-vagy más indíték miatt) de volt erre is precedens.
 Hogy mi volt Dredd indítéka, ebből a történetből nem derül ki, viszont az igen, hogy mi történt vele idekint. Judge Death hölgyismerősei, a Sisters of Death – Nausea, és Phobia támadtak rá, és égették ropogósra. A fináléban ismét szembe kerülnek velük, elkergeti őket, de a csata Yassa szeme-világába kerül. Miután visszavitte a falujába, elindul a Mega-City felé,mert attól tart, hogy az újabb 2 túlvilági lény ott fog lecsapni…
A történet bármennyire is hangulatos, még a 13 részével is rövidnek mondanám. Remek Spin-off sorozat lehetett volna belőle, ha kicsit elnyújtják még, és a következő történeteket flashback megoldással toldják be az írók, mert sajnos a következő 2000AD-ben már a következő nagyeposzra koncentráltak , amiben már újra Dredd-re, és nem Dead Man-ra volt szükség. Persze előfordul, hogy a jövőben lesz még Dreddes Long Walk, de ezt a szokatlan körítést már nem biztos, hogy sikerül hozzá tálalni. Nagyon nem tetszett viszont, hogy a Judge Death slepp 2 újabb figurával bővül ellenségként…
A Letter to Judge Dredd (Prog 661)
A korábbi Demokrácia történetek folytatása, amiben egy iskolai feladatként íródott levélben hívja fel egy srác, Dredd figyelmét a Bírói rendszer visszásságaira (Hasonló megoldású történettel találkozhatunk az egyik hazai Batmanban „Szemét” címmel) Bár mindössze csak 6 oldal mondanivalója egy teljes társadalomtudományi tanulmányt megtöltene.
Tale of Dead Man (Prog 662-668)
Bár címében Dead Man-es történet valójában mindössze annak előzménye. A srác levele és tragédiája elindít valamit Dredd-ben, meghasonlik a rendszerben amit ő jelképez, majd úgy dönt kilép, és elindul egy „Long Walk-hosszú sétára”. A vezetés természetesen nem repes az örömtől, hogy a „reklámarcuk” elakarja hagyni őket, ezért a nyakába akasztják Kraken kadétot, hogy tanítsa ki őt utódjának, amitől meg ő nem lesz túlzottan boldog. Pláne mivel Kraken, az Oz eposzból egy Judda-s maradék (Dredd klóntestvére, mivel ő is a legendás főbíró Fargo klónja, épp ahogy Dredd) akinek agyából alaposan kimosták a Juddos ramazulit. Kraken kadét mindaz, ami Dredd volt fiatalabban, amikor még nem kérdőjelezte meg a rendszert. Jól kiérződnek tehát a párhuzamok és ellentétek a karakterek között, viszont a látottak alapján kissé túlreagálásnak tűnik Dredd világgá-megyek hozzáállása,és így olyan sután hat az egész. Utolsó Megavárosi ténykedésével amnesztiát, ad a korai  Demokratikus  megmozdulásokkor letartóztatott aktivistáknak, amivel méginkább a szánkba akarják rágni, hogy Dredd nagyon megváltozott.Végü Dredd természetesen kivételezettként motorháton vághat neki a Long Walknak (ami végülis rövid is lett, meg chopperrel, azért más a dolog), de még indulás előtt alávág Kraken-nek, amikor alkalmatlannak nyilvánítja a Bíráskodásra, és figyelmezteti a főbírót, hogy szabaduljanak meg tőle…

No comments:

Post a Comment