Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 15. Judge Dredd - The Apocalypse War (Prog 245-270)

Amit sejteni lehetett első Lunai felbukkanásuk, és a többszöri Black Atlantic-os bepróbálkozásuk után, a szovjetek előbb utóbb bepróbálkoznak, és kirobbantanak egy olyan háborút,amivel mindazt a több-kevesebbet, ami megmaradt a világból kérlelhetetlenül elpusztítják. Ez lenne az Apokalipszis Háború.

 Az oroszok ugyanis a III. Világháború óta fortyognak a dühtől, Hagymakupolás-tornyokkal, és Sarló és Kalapáccsal gazdagon megrakott városaikban (East-Meg I-II), amit mégcsak nem is nekik sikerült elkezdeni (a félőrült amerikai elnök kezdte el az atomrakétákat lövöldözgetni, amivel az emberiséget ugyan nem ítélte halálra, lévén az már eléggé betokosodott addigra a lézer-védelmi rendszerekkel ellátott megavárosaikba, de a tájat eléggé radioaktív pusztaság jellegűvé változatta) ami odáig gyülemlett bennük, hogy úgy döntöttek az a legjobb ha némi kis atomháborúskodással vezetik le a feszültséget.
 A történet írásakor, 1982-ben még javában a kétpólusosság jellemezte a Dreddverzumot, az egyéb a világot nemzeti sztereotípiákkal színesítő Megafaluk később születnek, így a kor és a kézenfekvőség jegyében a Szov-Block jelentkezik a nagy ellenség képében.És bár noha elég negatív fényben tünteti fel őket, hogy ők az agresszorok, valamint oldalukat habzó szájú szocipaták gazdagítják (Kazan „Mad Dog” WarMarshall), egyébként feltételezett, berendezkedésük, és ideológiájuk nincs agyonszapulva  és kommentálva benne. Szerencsére, mert a Szov-Blokk éppoly totalitárius bírói rendszert követ, mint Mega-City I., az emberek életét is mindkét fél jobb esetben is csak számokban méri (ami valamennyire kritika a valóélet mindkét oldala felé)
 Válaszolva a mi lehet ennél is rosszabb? kérdésére ,Wagner és Grant a Blokk-mánia káosza után Atombomba esővel szórja meg Mega-City I-et, aminek ugyan nagyrészét kivédik, amiben a korábbi történet némi bekapcsolásaként az állig felfegyverzett polgárság is kiveszi a részét, de jópár  így is betalál (az Oppenheimer blokk felett ismét gombafelhős magasodik).Közben a tengeren, a levegőben, űrben széles skálájú hadakozás folyik. És hiába a Mega I saját jókívánságokkal megtűzdelt  rakétafelhője, East-Meg I már felkészült rájuk egy erőtérrel. Az első szakasz csupán a védelem kitapogatása volt, amit az ezt követően gerjesztett cunamival el is söpörnek, teljesen kiszolgáltatottá téve a várost, gyakorlatilag térdre kényszerítve…
 Bár még messze vagyunk az eposz végétől, az áldozatok száma így is hihetetlen gyorsan emelkedik (ha beleszámoljuk az a párhuzamos dimenzóbéli Földet, amit véletlenül megsemmisítenek, már meg is haladja a későbbi Judgement Day-ét, hiába lett kikiáltva abban rekordernek).
 A második szakaszban egyrészt zömében a szárazföldi hadviselés lesz a domináns, ezzel együtt egy más, kissé szűkített perspektíva,és megkezdődik a város tankokkal, gyalogsággal, harci-robotokkal való elözönlése, másrészt az East-Meg I-et irányító Diktatorat megbuktatása után az ellenfél vezetője a „főgonosz” Kazan lesz.
 Az ellenség terve, a város elfoglalásáról, és a polgárság behódoltatásáról ott mond csődöt, hogy Mega-City I állig fegyverben van a Blokk-Mániavírustól és lőnek mindenre ami mozog. A Blokk-Mánia történet lezárása is lesz egyben, hogy így a Szov-ok kénytelenek a levegőbe szétszórni az ellenszert, hogy legalább némileg konszolidálják a helyzetüket.
Miközben dübörög Kazan propagandája, szórják a röplapokat a népességnek , amit ha kézbe vesz az ember kollaboránsá változtat, az elfogott főbíró (Griffin)is agymosásnak lesz alávetve(ami a végülis a vesztét jelenti. Dredd eközben gerilla-harcot vív sikeresen a megmaradt bírókkal, és a polgárokkal, majd mikor az ellenségnek teljesen uralma alá sikerül vonnia a várost, egy kommandóval szov területre utazik, ahol elfoglal egy atom-silót majd miután elhangzik a hírhedté vált mondata, Fele városomat East-Meg rakéták égették porrá, és most kegyelmért könyörögsz? Kérés elutasítva!” – East Meg I pályafutásának véget vet néhány végítélet-fegyverrel.
 A háborúnak ezzel korántsem lenne vége, a hazátlanná vált ellenség, és elsősorban Kazan semlegesítése azonban ha Dredd keze által is, de inkább a vereségüket belátó józanabb frakciónak köszönhető.
 A történet lezárását kívül híján van a fordulatoknak, és bár szépek a hatalmas város pusztulását és a jövőbeli háborút ábrázoló képek, ez egy idő után egyhangú lesz, és csak rezignáltan olvas tovább az ember, ha nem kap mást. Mert sajnos nem kap. És ha beleszámoljuk a hasonló tematikájú Blokk-Mániát, akkor azt kell mondani, hogy elég sokáig nem. És sajnos nem a ledobott atombombák mennyisége alapján mérem, hogy jó-e a történet. (Még Dredd szinten se.) A gigantikus pusztítások a sorozat védjegyei, ilyen mértékű népírtást nem látni más képregényekben, de „csak” önmagában ez még kevés. Az eleje és a vége között kiüresedik a történet és nincs semmi fordulat, vagy geg ami kimozdítaná (egyedüli humoros megmozdulás Walter a Wobot képében jelenik meg, aki végighurcolja a történeten Dredd blokk-mánia fertőzött házvezetőnőjét, Maria-t. Szinte semmi mellékszereplővel dolgozik , a figurák nagyrésze ugyanis statiszta akik programjuk szerint 3 dologra képesek lőni-menekülni-meghalni. Orlok-ot is sikeresen kihagyják , mintha vele már soha többé nem számoltak volna (de mint kiderül visszatérő karakter lesz csak épp más történetben). A 2 fő karakter közül Kazan-on egyből látjuk, hogy teljesen őrült, ezen nem is volt az íróknak sok dolgok, viszont Dredd folyamatos személyiségzavarban szenved egyszer aggódik az emberek halála miatt-majd lényegében halálra ítéli őket, miközben védi őket, és azt is beleszámolva hogy nem az a tipikus „hős” figura  sokszor legalább olyan kegyetlen arcot mutat, mint a megszállók és nehéz eldönteni, hogy ki a nagyobb őrült Kazan vagy Dredd. Ez lehetett volna jó adalék is, ha árnyalták volna a kettősséget.
 Viszont elmondható, hogy ennek az eposznak a későbbi  utóhatásai jóval nagyobb figyelemre érdemesek, mint a Judgement Day-é,(röviden mennyivel jelentősebb annál) és nem csak azért, mert ezután akárhányszor kerül közös panelre Dreddel egy Szov bíró, az úgy kezd rá vicsorogva mutogatni, mint a Family Guy-ban a „gonosz majom” Chrisre, hanem mert évtizedekkel utána is íródnak olyan történetek, amik ezeket az eseményeket boncolgatják tovább (nem engedik feledni a Dreddverzum legnagyobb háborúját). Az Apokalipszis Háború hatása-jelentőssége leginkább ebben áll, szeretnek az írók a visszautalgatni rá és továbbgondolni, mert nem vitatva, hogy  ez egy emlékezetes tömegmészárlás max csak a közepes történetek elitjébe fér bele nálam, számosítva olyan 7/10-es.


No comments:

Post a Comment