Monday, February 4, 2013

Ultimate Spider-Man 01-05 (2000-2001)


Ezen a hideg, de azért szép vasárnapon egy csodálatos újvilági (na ez kinek jött át?) történetet mutatok be. Mondjuk annyira nem csodálatos egyelőre, inkább amolyan bevezetőnek mondanám, de bemutatom már csak azért is, hogy kezdjük az elején a dolgot. Szóval a 2000-es évek elején Magyarországon is megjelent képregénysorozat első öt száma lesz ma terítéken, magyarul a Csodálatos Pókember, angolul Ultimate Spider-Man.

Valahol azt olvastam, hogy az idén bemutatásra kerülő film, ami az Amazing Spider-Man címet viseli, nem az azonos című képregénysorozatra, hanem erre, az Ultimate-re fog bazírozni. Ezért gondoltam belenézek már, ráadásul így is régi pótolnivalóm ez a sorozat, az új film trailere pedig elég lökést adott az olvasásra. Először azt terveztem, hogy csak az első számot mutatom be ma, de aztán rájöttem, miután tovább olvastam, hogy még az első ötben sem történik semmi olyan, ami hú de nagy újdonság lenne, de azért írok róla itt, legyen ez egy bevezető cikk, a folytatásban ugyanis, ahol abbahagytam most az olvasást, talán felpörögnek a szálak, és bár még így is tudni fogom a történetet előre egy darabig, azért hátha mutat valami újat is a cucc.
Ami még szebb a dologban, hogy ez semmi hasonlóságot nem mutat az új film történetéről kiszivárgott infókkal, viszont annál többet a 2002-es, Tobey Macguire-es első résszel, sőt, mondanám, hogy 90%-ban ugyanaz a sztori, eddig csak pár apró részlet tér el, ami viszont nem lényeges. Szóval, aki azt látta, az képben van ezzel a képregénnyel is. Aki pedig nem, annak egy rövid ismertető álljon itt.
Szóval itt az első öt számban kb arra megy el az oldalszám, hogy jól megismerjük a szereplőket. Peter Parker, MJ az ügyeletes lányszereplő, May néni, Ben bácsi, Osbornék, Flash Thompson, JJJ, kész.
Aztán jön a sztori, ami már annak is jön a könyökén, aki csak éppen tudja, ki az a Pókember. Igen, a pókcsípős mese, amikor a suli lúzere hirtelen szuperképességekre tesz szert, megveri a suli bikáját, pankrációzgat, mert az buli, aztán elkapja a fickót, aki megölte Ben bácsit, akivel utoljára veszekedve váltak el, hogy legyen egy plusz lelki teher Peteren. Eközben Norman Osborn magán is kipróbálja a szérumot, ami Peterből ilyen szupermitugrászt faragott, és várhatóan hamarosan felbukkan a Zöld Manó. Azért várhatóan, mert a képregényben eddig ez történt, amit elmeséltem, szóval semmi érdekes és újnak számító dolog. Ráadásul a film ezt a sztorit dolgozza fel, és ott ugye be is fejezik, szóval aki azt látta, már előrébb van, mint itt az első öt szám. Sőt, amennyire haladnak itt a dolgok, úgy 20 számig mindenki képbe van a dologgal, aki látta a filmet. Aki pedig nem, és mondjuk nemigazán van tisztában a Pókember univerzummal, még annyira sem mint én, aki csak az alapok alapját ismerem, annak izgalmas és érdekes olvasmányt jelenthet ennek a sorozatnak az eleje is.
Az Ultimate univerzumra jellemző egy egyedi stílus mind grafika és történetek terén is, amit sokan szeretnek, és vannak akik nagyon nem, így nem értik azokat az embereket, akik ezt szeretik. Pedig nem rosszak ezek (jó, kivétel van) általában, könnyen emészthető, szórakoztató képregények, egész jó rajzokkal és pompás színekkel, ami növeli a vizuális élményt olvasás közben, bizony.
 Én mindenképp olvasom tovább a sorozatot, és lehet ilyen csokrokban mutatom be a füzeteket a továbbiakban is, mert egy füzetben nem sok dolog történik. Aztán csak elérünk oda, hogy olyasmit kapunk, amit már nem láttunk filmen. Addig is marad az ismétlés.

No comments:

Post a Comment