Monday, February 4, 2013

A megtalált Marvel+


 Végre megérkezett, így jöhet a valódi kritika.

Amitől féltem beigazolódott, a Marvel+ ban , sok + nincs. Elnézve, ez a sorozat is, az eleinte ígéretes kezdésű Marvel Extra sorsára jutott, egy szimpla mellékletté, a könyvesbolti mega-event köteteket kiszolgáló lap lett. Lehetőség lett volna önmagukban megálló „jellegzetesen” a hőshöz illő, azokat jobban bemutató,emlékezetesebb történeteket válogatni. Értem ez alatt amiben a hős több évtizedes személyiségjegyeitől nem szöges ellentétben álló dolgokat cselekszik, az újabban tolt írók ámokfutására, és legalább valami klasszikus a saját keretébe tartozó ellenfelet kap. Mert az a vicces, hogy minden volt már Magyarországon, de még olyat nem sikerült kiadni, amiben a Bosszúangyalok, valóban Bosszúangyal ellenségekkel küzdöttek volna. volt itt több egyszer használatos ellen, ninja stb. Igaz, hogy a Bendis Angels nem egyenlő a Bosszú angyalaival, így ne is várjunk olyan maradandó hőseposzokat, mint a Busiek érában, vagy olyan felejthetetlen műveket, mint a v1-es Ostrom volt, vagy ha a Vasembernél maradunk a kiváló Szellem töténet.
De akkor nézzük az újságot, ami ezúttal a Polgárháború tie-inje lett. Maga a mega-eventről most nem is mondanák többet, csak hogy egy eltúlzott szimpla hősbunyó, amit a csak az erős médiakampánnyal, és kereskedelmi fogásokkal lehetett csak sikeressé tenni.(dicséret érte a Marvel embereinek, hogy minden ***-t eltudnak adni) Mert ez a komoly event annyira maradandót alkotott, hogy a következő már le is bontja azt, de az azt követő már mindent visszacsinál alaphelyzetbe. (Persze az A-B-A helyzet között, ha mindent olvastál megvettél 300 semmit érő füzetet, amiben max a színek szépek, és dagasztottad a Marvel pénztárcáját…amiért megint csak a Marvel embereit illeti dicséret). Szóval Polgárháború olyan jó, hogyha évek múlva megemlékeznek róla, akkor csak olyan kontextusban fog történni mint  Joe Quesada memoárja a : Hogyan adtunk el gyatra történeteket az Ezredforduló után?
Az 1. füzet Vasember történetének apropója lenne, hogy bemutassa a Tony Stark által képviselt álláspontot a Polgárháború kapcsán, személy-közelibben, és bővebben, ha már indokolt volt egy mellékfüzethalmaz kiadása . Valamit tényleg mond róla, de nem mélyít sokat a rettenetesen mesterkéltnek ható és komoly érvekkel meg nem támasztott ellentéteken, amik megosztották a  szuperhőstársadalmat. Ami ide ebből az oldalból belefért, azt a Polgárháború főminiben kellett volna prezentálni. Mi van még benne? : Tony kételkedik, beszélget, kiderül róla, hogy gyilkos, kapunk egy újabb hős-hős bunyót, amiből épp elég volt a Polgárháborúban. Meg egy tucatnyi utalást mást történetekre, egy sereg nekünk ismeretlen karaktert, elvarratlan szálat, annyit, hogy már roskadozik tőle a füzet, és ha mindent megakarnánk magyarázni, abból meglenne a Marvel+ 2. szám, valamint a drámai hatást épp egy support-karakter szolgáltatja benne.
A történet persze nem rossz ettől még, de a jótól elég távol van. Igazán vártam, hogy legyen egy jó Vasember történet, mert nagyon szeretem a karaktert. De ez nem az. Emlékezetesség faktora, ha eltekintünk attól, hogy végülis ez a Marvel+ 1, akkor nulla.
Méghogy „Válogatottan jó Marvel történetek” ? Mi alapján ? Akkor most a Marvel+ és minden idők legjobb történetei mind: mega-event előzmény, folyatás, kiegészítések lesznek?
 A tartalom tehát hagy némi kívánnivalót maga után a szememben.Lássuk a külcsínt.
Itt csak pozitívan tudok nyilatkozni, a füzet minősége nemcsak a Semic lassan múló dicstelen vegetálásának mutat fricskát, hogy ezt kérem Magyarországon így is lehet, de a Panini füzeteket is lekörözi. Rettenetesen jó tapintású lap, sehol egy festékpacni, szép színek. Ezzel kapcsolatban csak így tovább, remek nyomda, nem lecserélni…
 Mindenestre hosszú életű sorozatot kívánok a kiadónak, már csak azért is, mert szeretném megérni, hogy valami válogatottan jó történettel is találkozzak benne.

No comments:

Post a Comment