Saturday, February 2, 2013

Tini Titán Teknőcök #1 (1991)


Ma ismét valami új, de mégis régi dologgal kedveskedek nektek. Új, mert eddig ilyen képregényt nem mutattam be a blogon, és régi, mert sokak gyerekkorát (köztük a sajátomat) visszaidéző történetről van szó.
A Tini Titán Teknőcök név sokak számára ismerős lehet, vagyis a Tini Ninja Teknőcök talán méginkább. Négy mutáns teknős, akik profi harcosok, és reneszánsz művészekről kapták a nevüket, valamint mesterük, aki egy patkány. Ki ne ismerné őket? Most bemutatom nektek a képregényes debütálásukat, mégpedig az első sorozat első számát, ami 1991-ben jelent meg, és mivel júliusban, ezért még a születésem előtt. Viszont kissráckoromban megvolt ennek a sorozatnak az első két száma, amit nemtudom már honnan szereztem be, de ronggyá olvastam őket, majd egy költözést követően nem tudom hova kerültek, azóta se láttam őket. Így még jobb érzés volt rátalálni a szkennelt változatra, és újra elolvasni azt. Ráadásul megtaláltam még pár számot, így lezárhatom a történetet is, aminek szintén örülök, így tizenvalahány év után. Érdekes, hogy még emlékeztem pár helyen a szövegre most, amikor olvastam. De ennyit a nosztalgiáról, lássuk, mivel állunk szemben.
Egy tévés riporternő, April O'Neil arról tudósítt, hogy avárosban egy banda garázdálkodik, akik betörésekre szakosodtak, ám a kilétük eddig ismeretlen. A tudósítás után megtámadja őket pár huligán. A stáb elmenekül, egyedül April mer szembeszállni a rosszarcú fazonokkal, de aztán ő is menekülésre adja a fejét, mégpedig a csatornába, ahol váratlan dolgok történnek: megmenti a lányt négy ninjának öltözött teknős. Miután Aprilt a teknősök elviszik a rejtekhelyükre, találkozik Repesz (újabban Szecska) mesterrel, aki szépen elmeséli a teknősök és a saját eredetét, majd együtt kezdenek el nyomozni a rablásokat elkövető banda után, akiknek a főnöke Reszeló (újabban Zúzó), aki Szecska régi ellensége, még abból az időből, amikor ember volt, nem patkány. Zúzó ördögi tervet készül végrehajtani, amihez használja azt az anyagot is, ami az egyszerű teknősöket mutáns ninjákká változtatta. A történetből nem mondok el többet, hiszen sokmindent sejthettek is, de nem akarok élményt rontani azoknak, akik most olvasnák először ezt a füzetet.
A történetben van pár logikai hiba, amik gyerekszemmel nem tűntek fel, most pedig el lehet tekinteni tőlük, már csak a nosztalgia kedvéért is. De mondok azért egy példát: Aprilt elrabolják a gonosz ninják, a teknősök pedig keresik, és az utcán valamelyikük felnéz egy felhőkarcoló tetejére, és meglátja April táskáját. Na most, ez egy kicsit húzós, hogy miért tették a tető szélére a táskát, meg az, hogy hogy látta meg, meg miért épp azt a felhőkarcolót szúrta ki a teknős. De mindegy, ez a képregény a fiatal korosztályt célozta régen, akik nem foglalkoztak ezzel, és én sem fogok.
A rajzokról annyit mondok, hogy egy '91-es képregénynek megfelelőek, ebből mindenki gondol, amit akar, mindenesetre hangulatos.

No comments:

Post a Comment