Sunday, February 3, 2013

Justice League #1


Aki mostanában olvasott képregényes híreket, látogatott ezzel foglalkozó oldalakat, az bizonyára értesült arról, hogy a DC-sek fogták magukat és teljesen újraindították az univerzumukat. Ennek köszönhetően idén ősztől 52 új cím indul útjára. A karakterek persze a régiek, vagyis nem kell elbúcsúznunk egyik kedvencünktől sem, ők csupán annyiban változtak, hogy kicsit új külsőt kaptak, ami egyeseknél jó, másoknál kevésbé, illetve egyik-másik nehezebben emészthető.
Az 52 új sorozat közül legelsőre a Justice League első száma látott napvilágot ezen a héten, a következő adagra pedig szeptember 7 körülig kell várnunk. Addig azonban lássuk, hogy indulnak a DC főcsapatának rebootolt kalandjai.
Az első, amit le kell tisztázni egy új sorozatnál, hogy mikor játszódik. Főleg, ha újrakezdett/újraindított sorozatról beszélünk, meg kell állapítanunk, hogy az adott hős/csapat pályafutásának mely részén vagyunk. Jelen esetben a csapat megalakulásának ideje előtt zajlanak az események, 5 évvel ezelőtt.
Még nem szerepel az egész csapat a füzetben, egyelőre Batman és a Zöld Lámpás kerülnek reflektorfénybe, illetve egy másik régi ismerős, Superman köszön be a füzet végére, ezzel beharangozva, hogy a következő számban ő is többet lesz már jelen. Ami pedig kicsit újonnan hat, hogy egy olyan tag került be most a csapatba, aki eddig nem itt volt, és egy régi tagtól pedig úgy néz ki, hogy megválunk, legalábbis a borítók alapján. Kiborg eddig a Tini Titánok csapatát erősítette, most azonban bekerült a nagyágyúk közé, ami mondjuk a kora tekintetében kicsit fura, de majd meglássuk. Cserébe viszont Marsbéli Fejvadász hagyta el a fedélzetet, de nem kell aggódnunk, őt is látjuk majd, csak másik sorozatban.
Történet szempontjából nagyon eget rengető dolgok nem történnek, Batman üldöz egy titokzatos ellenfelet, a rendőrség pedig üldözi mindkettőjüket, hiszen a világ még csak most barátkozik a ténnyel, miszerint jelmezes szuperhősök is léteznek, mint olyan. Ebbe az eseménybe csöppen bele Zöld Lámpás, aki valami idegen életformákat keres Gothamben, mert ilyen riasztást kapott. Miután kicsit ismerkednek (igen, eddig maximum hallásból ismerték egymást), elmennek Metropolisba, hogy tudjuk kivel beszéljenek. Pár képkocka erejéig pedig a már említett Kiborgot is láthatjuk, egyelőre civil öltözetben.
Igazából ez egy üdítő kezdés volt, valahogy lekötött annak ellenére, hogy nem számítok új olvasónak ezeket a karaktereket illetően. Az eddig látott új kinézetek jól mutatnak, az összes közül nekem kb csak Deathstroke-al és Nightwinggel van bajom egyelőre, de majd meglátom, hogy mutatnak majd akció közben, egy képről nem ítélem el őket. Félre ne értsetek, ebben a füzetben nem szerepelnek, csak megemlítettem őket az új kinézetek kapcsán. Az új Superman viszont bejön, bár totálban csak egy kép erejéig szerepelt eddig, illetve utána lehet keresni az eddig kiadott promóképeknek, de nekem tetszik az új külseje.
Mint mondtam, az első szám egy élmény volt, ami minden bizonnyal ráírható az alkotópáros számlájára. A történetet ugyanis Geoff Johns írta, aki nagyon sokmindent írt már a DC-nél, a rajzok pedig Jim Lee munkái, aki nagy kedvencem a szakmában, szóval a minőség garantált.
Ajánlom elolvasásra tehát az új Igazságligát, akár új olvasóknak, akár régi veteránoknak egyaránt.
Amúgy tervezem, hogy mind az 52 új címet be fogom mutatni szépen sorban, remélem összejön. Mindenesetre szeptember 7-én lesz olvasnivalóm bőven.

No comments:

Post a Comment