Sunday, February 3, 2013

Az Act of Vengeance Crossoverről... -írta: Fairlight-


Genzo:
Régóta nem köszönthettünk vendégírót köreinkben, most azonban megtört a jég, egy honosító kolléga adta fejét cikkírásra, akit Fairlight néven ismer az, aki ismeri. Az Act of Vengeance c. crossovert mutatja be nekünk/nektek, eképpen:
Fairlight:
Volt egyszer i.u.  1989,  mikoris megszületett a Marvel aktuális hatalmas ötlete, hogy aképp lendítsenek néhány cím lapeladásán, hogy egy gigamegakrosszóvert indítanak Act of Vengeance (Bosszú ideje / Bosszú tettek )címmel, amiben a címszerelő/vagy csapat köreivel szöges ellentétben álló ellenféllel küzdhet meg.

A meglehetősen elnagyolt cross alapfelütése, hogy Loki álruhában -szépen kicsípve, bár kissé gengszteresre vett öltönyben, kalapban a Földre jön (ezt a momentumot láthatjátok, minden magyarázat nélkül a régi Marvel Extra egyik utolsó számában…), és felkeresi a Marvel univerzum gonosztevő-készletének színe javát, azzal a szájába adott nagy ötlettel, hogy ugye mindenkinek megvan a nagy ellenfele, aki rendre fel is törli velük a padlót, mert már annyira ismerik egymást…Eredményességükön javítaná, ha egyszerűen ellenfelet cserélnének. Ha nagyon nem megy valakivel, próbáld hát mással… Sokan beleegyeznek a dologba, köztük olyan nagy nevek is, mint Fátum doktor, a Vezér, Vörös Koponya, Mandarin, Magneto és a Varázsló. Loki javaslatára aztán a legkülönbözőbb bünözők csapnak össze a hősökkel.

A gond csak az, hogy ez a vezérfonal nagyon kevés helyen bukkan fel, jobbára csak az tűnt fel a kedves olvasóknak, hogy vásárolt sorozatuk legújabb részén feltűnt egy Act of Vengeance felírat és ezúttal pl Fenegyereket Ultron molesztálja, Megtorlót Fátum Doki, Thort a Buldózer stb. hogy csak néhányat említsek.  Átívelő szál nemvolt, ahogy a cégnél sem egy szerkesztőféle, aki valahogy harmonizálta volna a történteket….

Önmagában vicces (ilyen bárgyú tervet ritkán olvashattunk), még nem is lehetne azt mondani, hogy ez teljesen elvetélt ötlet volt,csakhát kivitelezés szintjén ott bukott ki, hogy ezt-az egészet melyik író, hogy tudta  prezentálni és beépíteni a sorozatába. Sok helyen...ahol a történet kevésbé volt epizódikus a hónap/sztory szinvonalú nagyon érződik a beleerőletés.

Persze vannak kivételek. A crossoverben el lehet különíteni egy  minisorozatot. A 3 Bosszúangyal és  1 Amerika Kapitány füzet adja a történet kurta gerincét, kezdve ott, hogy Loki megérkezik, kitörést eszközöl a Barlangban, a Bosszúangyalszigetet elsüllyesztik, majd folyamatos támadásnak teszik ki a csapatokat.
Az Amerika Kapitányban pedig ritka példájaként, hogyan illessze bele a sztoryvonalába ezt az egész helyzetet, Mark Gruenwald hatalmasat alkotva elsősorban Vörös Koponya szemszögéből szemléli ezt a rövidéletű gonosztevő szövetséget. Koponya csak azért csatlakozik, mert  Fátum és Magneto is, és nem akar lemaradni, de egyébként nincs ínyére a közösködés. Loki-t akiről nem tudják, hogy ő az, megpróbálja az irányítása alá vonni, majd Magneto-val konfrontálódik, aki hamár ittvan, akkor megragadja az alkalmat, hogy a kezeügyébe kerülő náci-t bevágja egy elhagyott atombunkerbe, hogy az elgondolkodjon a náci ideológia nevében és azóta elkövetett bűnein...ez a konfliktus volt talán az egyik legérdekesebb jelenete a crossovernek, amit egyébként a Chronopolison is megtaláltok.
A szakadás, a nagy 6 szövetségében azonban akkor történik, mikor megtudják, hogy az öltönyös összekötőjük a bajkeverő istenség. Vele már nem akartak közösködni, ráadásul hamarosan megérkeznek a Bosszúangyalok is, hogy véget vessenek Loki mesterkedésének, miután Thor rájött, hogy a mostohaöcskös áll mögötte.

A befejezés megér egy misét,ráadásként  tele van folytonossági hibákkal...pl. láthatjuk Vörös koponyát, akinek elvileg már a bunkerben meditálgat, és abból mindenképpen érződnie kell, hogy az utolsó résznek helyet adó West Coast Avengers #55 írójának John Byrne-nak mennyire nem tetszett, hogy a nyakába lőcsölték ennek az egésznek a lezárását, hogy a 22 oldalas képregényből csupán 12-őt szánt rá, hogy Loki sitty-sutty megkapja jólmegérdemelt büntetését, a maradékon pedig már a Skarlát Boszorkány történetét készíthesse elő...így elmondhatjuk, hogy egy felemás crossover felemás befejezést kapott.

A dolog csak azért nem érdemtelen teljesen az ember figyelmére, mert tény, hogy a füzetek minősége közt nagy a szórás, de született néhány egész jó csata, a saját sorozataiban kozmikus erőre szert tett Pókembernek is jólálltak a nyakára akasztott ellenfelek, egy-egy továbbható eseményt is hozott...pl.Psziché visszatérése, az Új Harcosok bemutatása...de mint esetleges beruházási terv, mivel a Marvel kiadta omnibusok formájában, elvetendő….

No comments:

Post a Comment