Sunday, February 3, 2013

Action Comics #1 (2011)


Folytatjuk tovább az újraindított DC univerzum füzeteinek bemutatását. Ezen a héten több első szám is világot látott, ezek közül az egyik az Action Comics-é, amit talán a legtöbben vártak, mondjuk a Batman mellett. Lássuk, mennyire kapjuk azt, amit vártunk, illetve mit kell tudni az új Action Comicsról.
Ugye az Action Comics képregénysorozat főszereplője 1938 óta Superman, és ez most is így van, ennyire azért nem újultak meg a sorozatok. Az viszont már más tészta, hogy milyen Supermant kapunk itt az első számban.
Nem is tudom, hol kezdjem az újdonságok felsorolását, annyi van belőlük. Mondanám, hogy minden megváltozott a klasszikus, jól ismert dolgokhoz képest, leszámítva talán azt, hogy Clark a Daily Planetnél dolgozik, Metropolisban él, és Lex Luthor az (egyik) ellenfele.
Ebben az első számban egy teljesen más Supermant ismerhetünk meg, úgy külsőleg, mint belsőleg megváltozott a hős. Láttuk már az új Superman kosztümöt, ha máshol nem, akkor a múlt héten bemutatott JLA #1-ben, itt azonban még nem ebben a ruhában szaladgál az acélember, hanem egy egyszerű farmerben, csizmában, és egy pólóban amin a klasszikus logó látható hála az égnek, mert máskülönben nem ismernénk fel a karaktert. Szóval nagyon minimálisra van véve egyelőre a ruházat, ami azt sejteti, hogy ezek az események még a Justice League előtt játszódnak, ami már így is 5 évvel ezelőtt játszódik. Tudtok követni?
Tehát egyelőre nincs fullos öltözet, ami szerintem nem baj, mert így nagy valószínűséggel el lesz rendesen mesélve, hogy miképp jutott hozzá Superman a fullextrás ruhához, nem csak úgy ni rárajzolják aztán mehet bűnt üldözni. Ez pedig számomra érdekesnek hangzik.
És ha már a bűnüldözésnél vagyunk. A mostani Superman már jóval tökösebb, saját kezébe veszi a törvényt, és hatásos, ám eddig tőle szokatlan módszerei vannak kihallgatásra. Jelmezét levéve pedig visszalakul a csendes Clark Kenté, aki tartozik a lakbérrel, és a cikkeitől várja az anyagi fellendülést, legalább akkorát, hogy ezeket a tartozásokat el tudja rendezni.
Mindeközben ugyanaz a világ ad helyet az eseményeknek, mint a Justice League-ben. Az emberek itt sem tudják hova tenni a hőst, nem tudják, hogy féljenek tőle, vagy a megmentőjükként tekintsenek rá. A rendőrség törvényen kívüli önbíráskodónak tartja, ezért üldözik is, amint az látható pl a borítón.
És ha ennyi újdonság még nem volt elég, akkor elmondok még párat. Például Lois és Clark egyelőre nem azonos oldalon állnak, ami igen merész változtatás. Másik ilyen, hogy Superman egyelőre nem tud repülni, amihez a Smallville-nézők már hozzászokhattak, de azért remélem, hogy egyszer csak szárnyra fog kapni a későbbiekben, mert milyen lesz már, ha a Justice League-ben Zöld Lámpás repül, Batman siklik, ő meg ott ugrándozik az aszfalton. Szóval nagy valószínűséggel később repülni fog, ezek még az első évei a hősnek.
De nem akarok minden változtatást felsorolni, úgy az igazi, ha ti fedezitek fel, és én még hagytam nektek felfedeznivalót, szóval ajánlom elolvasásra az Action Comics #1-et.
Mára ennyi voltam, legközelebb vasárnap jövök valamivel, addig is sziasztok.

No comments:

Post a Comment