Sunday, February 3, 2013

Teenage Mutant Ninja Turtles #1 (2011)



Mindenki kedvenc ninjái újra itt vannak, mégpedig egy teljesen új sorozattal. Arról már volt szó itt régebben, hogy 20 évvel ezelőtt hogyan kezdődött a teknős-őrület, most lássuk, miképp mennek a dolgok 2011-ben, az IDW Publishing kiadó szárnyai alatt.

Azzal szeretném kezdeni, hogy az alkotók bár hála az égnek megtartották a már megismert és megszeretett karaktereket, azért becsempésztek pár új dolgot a történetbe és a szereplők kilétébe is. Ezzel remekül kiküszöbölték azt, hogy mindenkinek az legyen az első reakciója, hogy "ó, már megint ez a sztori? én ezt már láttam mind a 220-féle rajzfilmben, filmben vagy képregényben!", felvéve így a versenyt Pókemberrel, akit már ki tudja hányszor csípett meg ugyanaz a pók a számtalan képregénysorozatnak és más adaptációnak hála. Itt erről nincs szó, a régi, megszokott dolgokat új köntösben kapjuk, ami talán kicsit megosztja majd azokat az olvasókat, akiknek régi kedvencük a négy pizzazabáló és közben bunyózó mutáns teknős. Van, akinek bejönnek majd az újítások, és biztos lesznek olyanok is, akik inkább sokadjára elolvasnák ugyanazt a történetet.
De lássuk, mik ezek a változások egész pontosan. Az első, ami minden régi olvasónak és rajongónak bizonnyal feltűnik, már a borítón elénk van rakva. Egy kis stílusváltást figyelhetünk meg a teknőcöknél, mégpedig azt, hogy mindannyian indulnak az "Öltözzünk Rafaelnek"-versenyen, ugyanis mindenkin piros kendő van. Bár apróság, de én ezt, mint régi rajongó, elég felemásan kezelem. Szerintem nem kellett volna ezt a változást bevinni, hiszen sokkal jobban meglehetett különböztetni a teknőcöket a más-más szinű kendőik alapján, most pedig csupán a fegyvereik segítségével tudjuk behatárolni, hogy éppen kit is látunk. Ezzel csak ott van baj, hogy a fegyver nem minden képen látszik (pl közeli, beszélős rész) és akkor nehéz kikövetkeztetni, hogy most akkor ez melyik teknőc is a négyből. De hát ez legyen a legnagyobb bajunk a sorozattal, majd megszokjuk valahogy.
A többi változás már a történetben van. A füzet elején egyből egy csatajelenetet láthatunk, aminek sem az okát, sem az előzményeit nem tudjuk, erre minden bizonnyal visszatérnek még a későbbi számokban. Ezek után 18 hónapot ugrunk vissza az időben, és kapunk egy teljesen új eredettörténetet. Egy kutatólaborban négy teknősön és egy patkányon készülnek tesztelni valami szert, amitől "szuperkatonákká" válnak. Egy tudós és újdonsült segéde foglalkozik az állatokkal, bár a fiatal asszisztensnő, April O'Neil nincs beavatva teljesen a buliba. Bizony, az az April, akit 20 évvel ezelőtt, és egész mostanáig TV riporterként ismertünk, most részt vesz a mutációs programban. Fura változás, de nekem tetszik.
Másik dolog, ami még magyarázatra szorul a későbbiekben, hogy a teknőcök miért csak hárman harcolnak Szecska mester oldalán a füzet elején, és Rafael miért járja a maga útját az utcákon, álruhában, és miért eszik kukákból. Viszont ennek a szálnak köszönhetően kerül a képbe egy másik régi ismerős, szintén kicsit érdekes, de pozitívan érdekes módon. Ilyen szempontból viszont megtévesztő az első szám borítója, ahol ugye mind a négy teknőst láthatjuk teljes harci díszben harcolni a semmivel a csatornában. Persze ez egy teljesen érthető lépés, hiszen nagyon szemet szúrna mindenkinek ha csak hárman lennének.
Mindenesetre a labda fel van dobva, számomra ez a kezdés igen tetszetős, főleg ezekkel a történetbeli újításokkal. De nem csak ez ragadta meg a figyelmemet olvasás közben, hanem hogy kicsit sötétebb világot próbálnak most kialakítani a teknőcök köré az alkotók, a füzet elején levő csatából ezt ki lehet következtetni, ahol bár mértékkel ugyan, de folyik a vér is. Itt nem kell most nagyon brutális vérengzésre gondolni, csak egy árnyalatnyi brutalitásra, ami lehet annak a jele, hogy a továbbiakban is lehet ilyesmire számolni, ha pedig igen, akkor az külön érdekesség lesz a továbbiakban.
Mivel a képregény annyira új, hogy ezen a héten jelent meg, ezért egyelőre teljesen logikusan ez az egy szám van belőle, de én nagyon várom a folytatást, mert kíváncsi vagyok, hova alakul ez a történet, és milyen választ kapunk az itt felmerült kérdésekre.


No comments:

Post a Comment