Sunday, February 3, 2013

Green Lantern - Secret Origin


Már régóta tartozok ezzel a történettel nektek, és most végre itt van, a hosszú várakozás után. Nem másról van szó, mint a Green Lantern: Secret Origin című hétrészes mini, ami kitalálható, hogy miről szól. Igen, az első ezüstkori Zöld Lámpás eredettörténetéről. Most páran azt gondoljátok, hogy "ó a francba, már megint?", gondolok itt főleg azokra, akik katasztrófának tartották az ezzel is foglalkozó hetet. De azokat is meg kell nyugtassam, és a többieket is, hiszen itt már egy sokkal kidolgozottabb eredettörténetet kapunk, bár ugyanaz az alapja, mint a 60-as évekbelinek, de pont azok vannak benne itt újonnan, amik abból hiányoztak.
Egészen a legelejétől indul a sztori, mégpedig Hal Jordan gyerekkorától, amikor is ámélkodva nézi édesapját, aki nagyszerű vadászpilóta. Mivel Hal édesanyja nagyon ellene van ennek az egész repülősdinek, ezért a fiú titokban, néha az iskolából ellógva megy el, hogy lássa az apját repülni. Egyik nap azonban azt kívánja, hogy bár ne lett volna ott. Apja ugyanis balesetet szenved, és meghal az egyik gyakorlat alatt. Ez végképp beteszi az ajtót Hal anyjánál, a fiút nem is akarja repülő közelében látni. Hal azonban ellenszegül ennek, hiszen minden vágya a repülés, és hamarosan a legjobb pilóták között tartják számon. Az öröm azonban nem teljes, ugyanis hamarosan érkezik a hír, hogy az anyja is haldoklik. Ez komoly hatással lesz későbbi életére, és testvéreivel való viszonyára.
De ekkor egy másik szálba vág át a sztori, egy idegen bolygón vagyunk, ahol fura lények harcolnak valami okból kifolyólag. Persze, akik kicsit jártasak a témában, azok tudják, hogy a Zöld Lámpások írtják az ellent, vagyis próbálkoznak. Egyikőjük, bizonyos Abin Sur a Földre menekül. Hogy miért épp oda, azt csak ő tudja. A hajója lezuhan, Abin Sur haldoklik, és a gyűrűjét küldi, hogy keresse meg az utódot, a 2814-es úrszektor új Zöld Lámpását. POntosan tudjuk, kire esik a gyűrű választása. Bizony, Hal Jordanre. Elhangzik a mára már legendássá vált monológ ( The ring has chosed you, Hal Jordan...), Hal felveszi a gyűrűt, és ezzel ő lesz a Zöld Lámpás. Bumm.
Bemutatkozásképp, és erőfitogtatás céljából elkap egy lezuhanó repülőt, ezzel az emberek felfigyelnek rá, onnantól szalad a szekér. De még csak ezután jön a kiképzés, ami nem is a Földön zajlik, hanem az Oa bolygón. Ez a bolygónév is mondhat már valamit azoknak, akik nem ma kezdték a ZL képregények olvasgatását, vagy a témával való foglalkozást.  És akkor azok a nevek is ismerősek, hogy Kilowog, vagy Tomar-Re. Ők lennének Hal kiképzői. Miután a kiképzés véget ér, elhangzik a szintén legendás versike (In brightest day, in blackest night, no evil shall escape my sight...), Hal visszakerül a Földre, hogy ott őrízze a rendet, mint a 2814-es szektor Zöld Lámpása. Ellenfele is akad később, ám előbb összefut egy másik Lámpással, Sinestroval, akinek Abin Sur volt a mentora. És mellesleg Abin utolsó szava a "Sinestro" volt. Ők ketten kell megküzdjenek egy démonnal, akit Artocitusnak hívnak, a csata kimenetele, és az azutáni történések legyenek mgelepetések, annyit elárulok, hogy az Őrzők, az Oa bolygó alacsony kék lakói is képbe kerülnek a végefelé.
Más ellenfél is felüti a fejét, aki nem más, mint Hector Hammond, de neki minden bizonnyal a későbbiekben lesz komoly szerepe, ugyanis itt még épp csak kialakulnak a képességei. Igen, a későbbiekben, ugyanis ez a sztori v4-es sorozatban olvasható, aminek többszáz száma van még ezen történet után, így van idő Hector Hammondra is, itt most nincs annyira hangsúlyban, és ez talán nem is baj, lehte sok lett volna már egy ekkora kaliberű ellenfél még Astrocitus mellé.
Igazából nekem nagyon tetszett ez a történet úgy ahogy van, sokkal jobban, mint az első felbukkanás annak idején. És talán az idén bemutatásra kerülő film is merít ebből a miniből, aminek én örülnék, mert remekül felvezetett történet, megállná a helyét a nagyvásznon is. A képi világ pedig valami bámulatos, szemléltető a fenti kép is, ami az egyik füzet egyik oldalából lett kivágva.

No comments:

Post a Comment