Monday, February 4, 2013

Gi Joe 2 -Retaliation Official Movie Prequel #1-2

Tojás helyett egy kis képregényismertető, érintőleges filmkritikával, benne ninja-oltással, valamint az egyik szereplő nemi identitásának megkérdőjelezésével…

Már alig van néhány hónap és a mozikban a folytatása a Gi Joe-nak! (Most gondolom sokan meglepődtek, hogy miért nem az agyonvárt Avengers-t emlegetem inkább…de nem). Szóval volt, a 2009-es Gi Joe, korrekt kis csihi-puhis akció-látványfilm, ami nem akart többnek látszani, mint ami, és bár a karakterek távolról sem hasonlítottak a klasszikus játék-képregény-rajzfilm dizájnukra, a történet sem arra kanyarodott, annyi előnye volt, hogy miközben az immár erősen nemzetközivé váló, de még így is a mindenlébenkanál amerikai katonakompánia keresztbe tett a szerencsétlen világuralomra törő Kobráknak, akik csak voltak olyan szívesek lehetőséget adni Párizs városának, hogy másik jelképet válasszanak maguknak, hogy felelevenítették és visszahozták a köztudatba az én és szerintem még sokak gyerekkorát, meghatározó Gi Joe Brandet. És most jön a folytatás, és mint a címből kiderül,ennek a cikknek az apropója a Hivatalos Mozielőzetes 1.-2. száma lesz.
A főszerepben Snake Eyes helyett Roadblock, mégha pont az 1. rész borítója nem is erről tanúskodik. Persze marketing, mert hiába no, The Rock  (a gyengébbek kedvéért a pankrátor-„színész” fogja alakítani Roadblockot )rajzolt megfelelője talán nem vonz annyi vásárlót mint az agyanajnározott Amerikai Ninja, aki még Michael Dudikoffnál is kevesebbet beszél. Szóval a főszereplő Roadblock, és ez csak első trükkje a képregénynek, a másik, hogy ez valójában nem a Gi Joe – Retaliation előzménye, hanem még a Rise of Cobra-é, mert gondolom csak így tudja értelmesen kimagyarázni, hogy miképp nem volt az űbertáp Kobra-killer Roadblock az előző filmben .Vagy legalábbis gondolom, hogy erre megy ki ez a múltban játszódó történet.
Időrendileg tehát néhány évnyire a múltban vagyunk, amikor is Roadblock, a Snake Eyes meg még  két darab csapatszállító helikopterre való másik Joe, egy kitalált Kelet-Európai országban masírozik, hogy annak belügyeibe beavatkozzon, vagy alapból keresse a bajt. Az pedig rájuk talál, mert hogy-hogynem Storm Shadow épp az ő kárukra akarja meggyőzni Zartan-t, hogy már bizony érdemes őt és a Vörös Ninjáit szerződtetni, mert keményebbek mint a Rolling Stones. És igen, a szokott módon a középkori fegyverekkel és időleges halhatatlansági skillel felvértezett ninják jól helyben is hagyják a „hősöket”, megölnek egy párat, és elkapják a Roadblock kis haverját- Mainframet. Roadblocknak ezután minden második szava, hogy „nem hagyunk hátra embert” erősen gyanússá teszi, hogy nagydarab afro-amerikai hamburgersütögető Joenk, a következő részben el fog indulni a haverjáért, és nincs az-az isten, ami ettől eltántoríthatná. (Legalábbis Hawk Tábornoknak nem sikerül, lévén hogy nem isten, ezért Roadblock egy kiadós tockossal tudatja vele, hogy nem ért egyet azzal a nézettel, hogy már pedig most egyet hátrahagyunk, és az Mainframe lesz. )
Az #1, rész tehát nem nagy durranás. Nemcsak a ninják belekeverése miatt, de sajnálom, hogy inkább nem egy hagyományosabb kommandós képregényt faragtak belőle, Roadblock különleges egységes múltjával. + Elnézve a befejező képkockát a magába roskadó Roadblockról, meg amilyen dialógokat írtak neki, talán még nem is vagyok rosszindulatú amikor azt mondom, hogy ő és Mainframe túl vannak már az egyszerű bajtársiasságon, barátságon, meg mindenen, és a 2 karakterrel eleveztek a heteroszexuális-katona sablonjától, ami meg aztán tényleg az ortodox Gi Joe The Real American Hero Brand sárba tiprása lenne.
A #2. részre RB hozzáállása vajmi keveset változik, inkább a közvetlen környezete (Hawk) jön rá, hogy jobban jár, ha felszerelik és útnak eresztik, mert akkor legalább a mentőküldetése közben az ellenséget ritkítja, és nem velük izmozik. Van még benne egy marha sablonos háttértörténet a kis Block gyerekkoráról, és amit az első számnál csak sejtettem, most már bizonyságot nyert a 2. számra sem csökkent egy számra jutó Snake Eyes és Vörös Ninja adag. Félre ne értsetek, nincs bajom a ninjákkal, legalábbis nagy bajom, azzal sem, hogy a  2. filmben elég erős lesz elvileg a jelenlétük, csakhogy a Gi Joe nem róluk szól, és szerintem a Kobra létezése előtt sem, utána meg pláne nem ilyen ellenségekkel kellene megharcoltatni Roadblockot.
Eddig a mini semmi extra. Az a „nem rémesen rossz, de a jótól is elég messze” kategória, de ami a legnagyobb baja, hogy valami kis kedvcsinálóként nem működik, nem igazi Gi Joe 2 Prequel, annak semennyire sem vezeti fel a történetét, hogy várósabbá tegye, ha meg karakterközpontú valami lenne, úgy sem lett az igazi.
+ Ide a végére egy kis felhívás: Amennyiben van Gi Joe figurád, felszerelésed, és nem tekintesz rá értékként, padláson egyéb helyen eldugva porosodik, és megválnál tőlük,és olyan kezébe adnád, aki igazán értékelné,de igazából mást nem csak hálás szavakat tudna érte adni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot a darkfairlight@gmail.com-on, mert a magam részéről imádom, és gyűjtöm őket, csak sajnos a pénztárcám nem alkalmazkodik ehhez a hobbihoz.

No comments:

Post a Comment