Sunday, February 3, 2013

Gears of War - Meddő

Mára egy igazi csemegével készültem a sci-fi rajongók azon táborának, akik inkább részesítik előnyben a műfaj ezen ágát, mint az űrhajós kalandozásokat, csillagéveket, erőzavargásokat és filozofálgatásokat. Egyszóval újra dübörögnek a Fogaskerekek, egy újabb, öt részes történetben, amely a Meddő címet kapta. A megszokott sáskavadászatok, izgalmak, beszólások és a nagyszerű látvány, ezúttal egy újdonsággal megspékelve, amire eddig nem volt példa.
Ha esetleg valaki eljátszott már azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha az izomagyú fogaskerekek helyett igazi harcos amazonokat, szemrevaló, harcias hölgyeményeket kellene figyelemmel követni sáskazúzás közben, akkor most figyeljen, ugyanis itt épp erről van szó. Na jó, a már jól ismert hőseinket, Marcus Fenixet és csapatát sem kell nélkülöznünk, de ezúttal segítőkre és partnerekre akadnak, akik megfelelnek az előbb begépelt személyleírásnak.
Az egész ott kezdődött, hogy a Fogaskerekek akció közben egy rejtélyes segítőtársat kapnak, aki szemmel láthatóan érti a dolgát. Később kiderül, hogy ő a gyengébbik nem csapatát erősíti. A nő bekerül a csapatba, és érkezik is az újabb küldetés. Segélykérést fognak ugyanis egy kihaltnak hitt városból, Jilane-ből, ahol anno egy intézetben az emberi faj fenntartásáért harcoltak igen különleges, szokatlan módon. Lányokat szedtek össze innen-onnan még fiatalkorukban, és már abban a korban mesterséges megtermékenyítésre kényszerítették őket. Ha ez nem ment, jöttek a hagyományos módszerek, ehhez pár elit katona segítségét is igénybe vették. Egyszóval kicsit sem volt kellemes időtöltés a lányoknak. Egyikőjüket meddőnek nyilvánították, és elengedték az intézetből. Most ő van a Fogaskerekek oldalán, mint új tag. Micsoda véletlenek.
A csipet-csapat elindul Jilane felé, hogy nézzék meg, honnan és kitől érkezett a segélykérés, ha egyszer mindenkit halottnak hisznek a környéken. Ezzel kapcsolatban elég nagyot tévednek, van ott élet, nem is akármilyen, csak keresni kell. Illetve még azt sem. Felbukkan ugyanis egy csapatnyi harcos amazon, akik régen az intézet falai közt tartózkodtak, most pedig az életben maradt gyermekeket igyekeznek megvédeni a folytonos sáskatámadásoktól, vagyis igazi kemény csajokról van szó, akik nem félnek cafatokra lőni egy-egy sáskát vagy más ocsmány lényt, ha épp úgy hozza a sors. A két csapat egyesül ezen akció erejéig, és bár nem zökkenőmentes a dolog, azért a közös cél érdekében mindent elkövetnek. Innentől megy át a dolog kemény zúzdába, amit már megszokhattunk a sorozattól. Jönnek a sáskás sorra, és néha előkerül egy-egy nagyobb behemót is, akinek egy teljes utolsó oldal kell az első felbukkanásra, hogy aztán azonnal kezdd el olvasni a folytatást.
A harc szokás szerint most sem zökkenőmentes, az egyik fogaskerék, konkrétan Marcus Fenix lesérül az egyik behemót elleni közelharcban, és a sáskák csak jönnek és jönnek, annyian vannak, mint a... sáskák.
Hogy miként sikerül kikecmeregniük a csatából újdonsült és jól ismert hőseinknek, az derüljön ki a HálóZsákon, ahol elolvashatjátok a történetet a 09-13 füzetekben, a sci-fi részlegben, egész pontosan itt.
A képi világ szokás szerint mesés, a háború utáni lerobbant tájak, és a szereplők hangulatosan vannak ábrázolva, tökéletesen illeszkednek a történethez. Én állítom, hogy továbbra is ez az egyik legjobb képregénysorozat a HálóZsák felhozatalából, de  talán nem is csak abból. Bája a sztori egyszerűségében ám mégis teljes mértékkel élvezhető mivoltában, az erős képi világban és a jó szereplőkben rejlik, ezeket a dolgokat értékelni kell manapság. Ajánlom tehát a képregényt mindenkinek, csak vigyázzatok, mert elég durva képek és szövegek is vannak, de persze annyira nem vészesek, mondjuk nézőpont kérdése. Mindenesetre aki nem szereti az ilyesmit, az kerülje el a képregény, mindenki másnak kellemes perceket szerez.

No comments:

Post a Comment