Saturday, February 2, 2013

Forgotten Realms: Otthon - írta: Amondin -



Genzo:
Ma ismét a fantasyrajongó szíveket dobogtatjuk meg egy kicsit, mégpedig Amondin segítségével, aki kicsit jobban otthon van a témában, mint jómagam. Most a választása a Forgotten Realms: Otthon című képregényre esett, ezt fogja nektek bemutatni jó részletesen és áttekintően.
Amondin:
A mai képregény szintén egy Fantasy lesz, és ez is a Dragonlancehez hasonlóan egy könyvnek a képregény feldolgozása.
A Forgotten Realms egy igen hosszú regényfolyam(olyan 50 könyv lehet ebben a sorozatban) aminek a legnagyobb sikerét arató története Drizzt Legendája volt. A mai képregény Drizzt( és a félreértések elkerülése véget ez a teljes neve. Tehát a t a végén nem ragként van ott, hanem az is a nevéhez tartozik) Legendájának az első kötete lesz.
Ennek a képregénynek a központjában a drown-k állnak. Ők a sötételfek, tehát az elfek egy gonoszabbik változata. Az ő birodalmuk a föld alatt található, ugyanis megvetik a napot, és a felszínen élő rokonaikat. Meg amúgy mindent. A föld alatt a Mélysötétben több várost is létrehoztak ezek közül a legnagyobb Menzaborrazan amit nevezhetnénk akár a drow birodalom fővárosának.
A drow-okról még azt illik tudni, hogy az ő istenük Lolth a Pókkirálynő akinek áldoznak, és őt tisztelik. Továbbá a drow-oknál az uralkodó a női nem, és a hímeket nagyrészt csak katonának használják.
Menzaborrazan városa 66 uralkodó Házra tagolódik, amik között csak úgy lehet feljebb jutni, ha az egyik ház kiírtja az előtte lévő házat. És természetesen minden ház szeretne felemelkedni.
Történetünk azon az éjszakán kezdődik, amikor Menzeborrazan 10. Háza a Do’Urden ház hosszas előkészületek után megtámadja a Devir házat, ami a 4.a rangsorban.
Ahhoz, hogy egy Házat kiírthassanak minden egyes tagját meg kell ölniük. Ha csak egy nemes is életben marad, (legyen az felnőtt, vagy gyerek) akkor az feljelentheti a pusztításért felelős Házat, és a többi Menzeborrazan összes lakója közösen kiírtja azt a Házat. Ha viszont minden nemes meghal, akkor nincsen probléma. A többi Házat hidegen hagyja, hogy mi történt, még akkor is, ha tudják, hogy ki kit írtott ki. Ez a Menzeborrazani igazságszolgáltatás.
Drizzt Do’Urden egy ilyen világban születik azon az éjszakán amelyen a Do’Urden ház megtámadja a Devir házat. Mivel harmadik fiúként születik, így fel akarják áldozni a Pókkirálynőnek, mert ez ott így szokás. Ám egyik fivére „elesik” a támadásban, és ennek köszönhetően megmenekül. Azon az éjszakán a Do’Urden Ház tökéletes munkát végzett. Az összes Devirt megölték. Vagy legalábbis ők ezt hitték. Életben maradt még valaki abból a Házból, de mivel ő távol volt azon az éjszakán, így ő kis szerencsével megmenekült.
Bár túlélte azt az éjszakát, de nem tudta, hogy melyik Ház irtotta ki az övét, így nem tehetett feljelentést. Hogy megtudhassa ki állt a mészárlás mögött, felveszi valaki másnak a személyazonosságát, és az évek folyamán meghúzódik, míg végre megtudja ki állt a családja pusztulása mögött.
Drizzt ebben a világban nő fel, és folyamatosan szembesül azzal, hogy a drown-ok mennyire gonoszok. Ő ugyanis más volt, mint a többi Drown. Ez már a születésétől kezdve látszott.
Drizzt mélyen megvetette a Menzeborrazani „igazságszolgáltatást”, miután szembesült eggyel. Miközben nőt fel, egyre inkább kezdte felismerni, hogy az ő Otthona nem itt van.






Viszont nem tehet semmit. Ha elhagyná Menzaborrazant akkor mégis hová mehetne? A Mélysötétbe ami tele van veszélyesebbnél veszélyesebb lényekkel? Vagy a Felszínre, ahol amint meglátnák megölnék azért ami.
Menzeborrazanban mindössze kettő olyan élőlényt talál akiket igazán a barátjának nevezhetne. Az egyik Guenhwyvar, a fekete párduc. Noha a párduc nem tud beszélni, de mégis ő volt az egyetlen akit Drizzt a társának nevezhetett a későbbiek során. A másik pedig a tanítója Zaknafein, aki egyben Drizzt apja is, de Menzeborranzanban az apának nincsen semmi jelentősége. Kivéve Drizzt-t, de ő csak később jön rá, hogy Zak az apja.
A történet lényegében Drizzt eszméiről szól, és arról, hogy hogyan fogadja el magát annak ami. De mielőtt még bárki azt mondaná, hogy: „ Ha csak erről szól akkor biztosan unalmas lehet” elmondanám, hogy Salvatore(a könyv írója) nagyon szépen kitalálta, hogyan tegye izgalmassá ezt. Számos olyan dolog történik itt amik Drizztet választás elé állítják. Az egyik legnagyobb ilyen akkor történik, amikor a Drown-ok megtámadják a felszínen élő rokonaikat, és Drizztnek velük kell, tartania. Ő természetesen nem mocskolja be a kezét, de a gonosz bátyja Dinin, elé vezett egy elf gyermeket, és megparancsolja, hogy ölje meg. És itt Drizzt-nek választania kell. Vagy megteszi, és feladja az elveit, amik szerint eddig élt. Vagy nem teszi meg, de ezzel halálra ítéli magát, mert Menzeborrazanban csak az erősek élhetnek. (Mondjuk ezt egy kicsit átírta a képregény, de a lényege megmaradt)
Hogy hogyan dönt azt láthatjátok itt. (De vigyázzatok eléggé megtévesztő a kép.)

Valamint az apjával is kerül egy konfliktusba. Zakról azt kell tudni, hogy Drizzt tőle örökölte az eszméit, és Zak egy kaland miatt úgy hiszi, hogy Drizzt-ből is igazi Drown lett. Így lelkileg összetör, és elhatározza, hogy megöli a fiát. És ugyanez fordítva is igaz. Drizzt szintén egy fordulatnak köszönhetően azt hiszi, hogy Zak is ugyanolyan gonosz lett, mint a többi, és ő is elhatározza, hogy megöli az apját. Tehát mindketten azt hiszik a másikról, hogy feladta az eszméit, és ugyanolyan sötétlekű lett, mint a többi.. A kérdés csak az, hogy ki téved?
A párbajuk kimenetele legyen meglepetés.

És persze ott van még az utolsó Devir is aki időközben rájön, hogy ki felel a családja haláláért, és a bosszúja első célpontja Drizzt lesz. De nehogy félreértsétek. Nem azért áll bosszút, mert szerette a családját. A szeretet szót a Drown-k ( Drizzt, és Zak kivételével) nem ismerik.
A történet végét nem árulom el, de legyen elég annyi, hogy Salvatore jobban ki sem találhatta volna. Nagyon érzelmekre ható véget talált ki, ahol az olvasó szinte beleélte magát Drizzt helyzetébe.
A rajzokról most nem ejtenék szót, mivel láthatjátok, hogy milyenek. Ebből vonja le mindeki a saját következtetését.
Itt is azt tudom tanácsolni, mint a Dragonlance-nél. Ha van lehetőségetek rá, akkor előbb a könyvet olvassátok el, és csak utána a képregényt.
Ezt a képregényt a Hálózsákon megtaláljátok. Egyenlőre még csak ez, és a folytatása a Száműzött van fenn, de hamarosan jön a többi is.

1 comment:

  1. Bocsi előre is, de ezt kéntelen vagyok korrigálni. Nem drown, hanem simán csak drow a helyes megnevezés.. :)

    ReplyDelete