Sunday, February 3, 2013

[Első felbukkanások - Iron Man] Tales of Suspense #39


Harmadik napjához érkezett a különleges szülinapi hét, amikor is a mára már nagy népszerűségnek örvendő szuperhősök első képregényes megjelenéseiből szemezgetek nektek. A mai napon arról a hősről lesz szó, aki világsztárt csinált Robert Downey Jr.-ból, vagyis Vasemberről. Első felbukkanása a 60-as években volt az akkoriban futó Tales of Suspense képregénysorozat paneljein, ahol aztán visszatérő karakter lett, elsőre azonban a 39. számban találkozhattunk vele, erről a füzetről írok most nektek.
Ahogy az tegnap Hal Jordan esetében történt, itt is az eredettörténet kerül elmesélésre, amit már sokan megismertek pár éve, hála a Vasember filmnek. Azért szerintem mindenképp érdekes elolvasni ezt a történetet úgy, ahogy azt a 60-as évek stílusában mesélték, mert azért nagyon nem olyan, mintha ugyanez a sztori szerepelne egy mai sorozat első számában. Az a különleges hangulat, ami az eddig bemutatott hőstörténetekre jellemző volt, innen is csak úgy árad.
Bár már szerintem mindenki ismeri valamelyest a történetet, azért pár szóban elmondom miről van szó. Szóval a főhősünk Anthony "Tony" Stark, aki nagyrabecsült fegyvergyáros, és nem mellesleg egy zseni. Eddig megvan ugye a film eleje. Na most Tony arra adja a fejét, hogy kimegy Vietnámba, és segít az ott harcoló katonáknak pár ütős fegyverrel. Egy diktátor azonban foglyul ejti, és arra kényszeríti, hogy életének utolsó óráit arra áldozza, hogy neki építsen fegyvereket. Megkap mindent, amit kér, alkatrészeket, szerszámokat, műszereket, és egy külön szobát is, ahol dolgozhat, csak legyen meg a fegyver. Még egy segítséget is kap egy öreg tudós, bizonyos Yinzen személyében, aki talán felgyorsítja a munkálatokat, és a diktátor hamarabb mehet a homokozóba feszíteni a zsír új rugóspuskájával a többi katonásdit és terroristásat játszó pajtása közé. Eddig 99%-ban a film sztorija tárul elénk, annyi különbséggel, hogy ott nem Vietnámban zajlott ez a raboskodós-egyszobábaegyedülösszehozomanagyfegyveremet- dolog. De még az öreg Yinzen is stimmel. Ezek után mondanom sem kell, hogy Tony mit épít inkább fegyver helyett. Bizony, a Mark I-es páncélt, ami megszólalásig olyan, mint a filmben készült darab, talán kicsit kevésbé részletgazdag. A páncél segítségével Tony megszökik a diktátor kezei közül, rendez egy jó kis showoffot, bemutatja mire képes a szerkója, és elhatározza, hogy ezentúl ebben üldözi a bűnt, és menti meg a világot. Tadaaaam, függöny.
Igen, ennyi volt ebben a füzetben, ami Vasemberhez kapcsolódik. VAn még két rövidebb sztori, de az már nem ide tartozik, azokat el sem olvastam, hogy őszinte legyek. A lényeg itt Vasmber debütálása, ami többek között egy dologra nagyon rávilágít. Azt ugyanis eddig is tudtuk, hogy a Vasember-film korrekt adaptációja az eredeti műnek, de itt már teljes mértékben megbizonyosodhatunk erről. Attól még az alapanyag nem veszít az értékéből és a jelentőségéből, sőt. Ugyanis ha ez a füzet nem jelenik meg a 60-as években, vagy Stan Lee inkább úgy dönt akkoriban, hogy elmegy és lehajt pár sört, nem valami új hősön töri a fejét, akkor jóval szegényebbek lennénk képregényes téren. Szóval mindenképp mérföldkő ez a rövid szösszenet Vasemberről, innen bontakozott ki egy fényes pályafutás.
A rajzokról nem sok értelmét látom, hogy nekiessek egy komoly elemzésnek. 60-as évek, ezzel sokmindent elmondtam a képi világról. Mondjuk a szken minősége, amit olvastam csak ront a helyzeten, de szerintem nem könnyű normális minőségű digitális verziót találni ilyen régi darabokról, örülni kell ennek is. Ami érdekes, hogy Vasember ábrázolása pl a borítón is, inkább érzékelteti egy szürke és kigyúrt ember alakját, aki magára húzott valami szűk ruhát és egy felmosóvedret. A görbe, test alakját követő vonalak legalábbis ezt sugallják, ez a későbbiekben már megváltozik, és Vasember igazi robot alakot kap, itt még így nézet ki, de hát Istenem, valahonnan el kell kezdeni.
Ajánlom minden Vasember rajongónak ezt a képregényt, illetve azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését ez a cikk. Én angolul olvastam a füzetet, de keildavid szólt, hogy honosítva megtalálható a Chronopolison, szóval ott megtaláljátok magyarul.
Mára tehát ennyi voltam, holnap újabb debütálást vesézek ki, hogy kiét, az maradjon meglepetés. Addig is sziasztok, és ha Vietnámba mentek, vigyázzatok a diktátorokkal.

No comments:

Post a Comment