Sunday, February 3, 2013

[Első felbukkanások - Hal Jordan (Green Lantern)] Showcase #22


A különleges, első felbukkanásokat bemutató hét következő áldozata Hal Jordan lesz, az első számú Zöld Lámpás, mármint az Ezüstkorból. Már sokszor szerepelt itt, a Genzo Comicson is, de most nézzük meg, hogy kezdődött a karrierje 1959-ben, a Showcase címet viselő sorozat 22. számában.
A füzet a maga 37 oldalában 3 rövid történetet, két ismertető jellegű oldalt, valamint egy csomó reklámot tartalmaz. Én most a 3 történettel foglalkoznék, mert a másik kettőnek nem sok értelme van, főleg a reklámoknak. Vagyis értelmük van, csak annak nincs, hogy hosszasan ecseteljem, hogy milyen jó az XY állatkert, vagy ilyesmi. Szóval értitek.
A három történetből az első az, ami igazán fontos, ez ugyanis maga a Zöld Lámpás eredettörténet. Mára már a képregényolvasók és rajongók betéve tudják a sztorit, a laikusok pedig a fanokkal együtt megnézik filmben idén nyáron, szóval hamarosan még ismertebb lesz a sztori, de addig is ismertetem pár mondatban azoknak, akik nem tudják. Szóval Abin Sur (a film trailerében látható fura rózsaszín lény) a Földön landol űrhajójával, és haldoklik. Utolsó perceiben szeretne magának méltó utódot találni a földlakók közül. Ebben hívja segítségül a gyűrűjét, aki megkeresi a legbátrabb és legrendesebb földlakót, és odaszállítja Abin Surhoz. A gyűrű választása egy Hal Jordan nevezetű pilótára esik, aki így megkapja a Zöld Lámpás titulust, és innentől az ő feladata a rendtevés az univerzumban. Ja, és egy fontos dolog még kiderül, mégpedig a Zöld Lámpások, illetve a gyűrű gyengepontja, ami nem más, mint a sárga szín. Vagyis a gyűrű hatalmának az Hal fantáziája szab határt, de ha sárga tárgyra vagy az ellen szeretné használni, akkor semmi hatása nincs. Ez az egy buktató van.
Nagyjából ennyi az itt elmesélt eredettörténet. Ez a későbbiekben kicsit kibővült, sőt nem is kicsit. Itt még egyáltalán nincs szó arról, hogy van több Zöld Lámpás is, és Hal csak a 2814-es szektor Zöld Lámpása. Sinestroról, Kilowogról, az Oa bolygóról, a kis kék törpékről sincs még csak említés sem, illetve Hal Jordan pilótakarrierje sincs sokat ecsetelve itt. Ezek mind később íródtak ehhez az alapötlethez, ami nem baj végül is.
Azt azonban megtudjuk, hogy miként került Abin Sur a Földre, ami mint olyan, érdekes. Hogy más változást is mondjak, itt még Hal Jordan szó szerint magára veszi Abin Sur ruháját, és abba zöldlámpáskodik. És igen, amikor nem Halra, hanem a Lámpásra van szükség, akkor Supermanesen átöltözik egy félreeső helyen. Manapság ez már úgy megy, hogy a gyűrű formál rá ruhát, amikor felkapja a gyűrűt, egyből teljes outfitba feszíthet, itt az elején ez még melósabb volt. És ha már az outfit, akkor természetesen az is átesett egy pár fejlesztésen a későbbiekben, az amolyan 1.0-ás szerkó, de ez sem rossz.
A másik két történetben bemutatják nekünk azt, amiről eddig csak meséltek, vagyis hogy mire képes a Zöld Lámpás a gyűrűjével, illetve mi a teendő ha sárga dolgok ellen kell bevetni. Legyen az egy száguldó sárga autó, amiben a rosszfiúk ülnek, akiket illene elkapni egy rendes hősnek, vagy egy Föld felé száguldó ismeretlen sárga rakéta. Ilyen, és ehhez hasonló kalandokat él át hősünk a két másik történetben.
Amúgy itt is megfigyelhető az, ami mondjuk az Action Comics #1-nél is volt. Vagyis azzal van tele a füzet, hogy "Hal Jordan gyűrűjének hihetetlen erejével ezt meg azt csinálja" ésatöbbi ésatöbbi. Ezek nekem Superman első kalandjánál is bejöttek, itt is hangulatosak, árad belőlük a retrofíling. És ha már elkezdtem ezt a Supermanes párhuzamot, akkor észrevételként megjegyzem, hogy az itteni Hal Jordan/Zöld Lámpás itt-ott erősen hajaz Supermanre, vagyis ami az ötvenes évek végén volt belőle. Értem itt a történetvezetést, és még a karaktert is, bár lehet, ez a legtöbb hőstörténetnél így működött ebben az időben. Amúgy ez sem negatívum, olyat nem igazán tudok mondani erre a füzetre.
A képi világ pont olyan, mint amilyet az ember elvár egy ilyen régi képregénynél, se jobb, se rosszabb. A történetek pedig egész jók, elegek ahhoz, hogy körülírják a karaktert, hogy aztán a későbbiekben ez fejlődjön. Különösen tetszett két dolog a füzetben: az egyik egy jókor elsütött Supermanes poén, a másik pedig egy utalás az Aranykor Zöld Lámpására, Alan Scottra (Hal amikor meglátja a rakétát, egy "Holy Scott" felkiáltást hangoztat). Ajánlom mindenkinek ezt a füzetet, aki szereti a Zöld Lámpás sztorikat, vagy szivesen megismerkedne ezzel a világgal is, vagy egyszerűen kíváncsi, hogy hogyan kezdődtek a dolgok.
Mára ennyi voltam, holnap újabb képregényhős első feltűnése lesz kivesézve, addig is jó éjt nektek, sziasztok.

No comments:

Post a Comment