Sunday, February 3, 2013

[Első felbukkanások - Batman] Detective Comics #27


Tegnap sajnos elmaradt a frissítés, mert közbejött egy utazás, de ma itt vagyok, igaz esteledik, de legalább odajutottam, hogy tudok írni. Szóval a mai alanyunk, aki a tegnapi lett volna, nem más, mint az egyik legnépszerűbb szuperhős, Batman. Első felbukkanása a Detective Comics #27 számában volt 1939-ben, nagyjából egy évvel Superman után. A Detective Comics sorozat a mai napig fut, már bőven túl van a 800. számán is, és mostmár csak Batmanre koncentrál, de ez nem vol mindig így. Lássuk, hogyan mutatkozott be a világnak a denevérember.
A füzet 9 történetből áll, amit besűrítettek 68 oldalra, ebből a 9-ből az elsőnek van csak köze Batmanhez, vagyis itt se kell egy eposzra számítani, ezt leszögezem előre. És még eredettörténetre sem. Stílusos módon ugyanis úgy mutatják be Batmant, mint egy rejtélyes bűnüldöző, akinek senki nem ismeri a kilétét, vagy a konkrét célját, csak azt tudják, hogy ahol baj van, feltűnik. Baj pedig adódik a füzetben, hogy tudjon debütálni napjaink egyik közkedvelt hőse.
Kedvenc denevéremberünk köré sikerült egy full krimit összehozni így a legelején, vagyis aki eme műfaj lelkes rajongói közé tartozik, az máris kapjon a füzet után. Egy gyilkossági ügyben segédkezik hősünk Gordon felügyelőnek, ki kell göngyölíteni a szálakat, ilyesmi. Megvan a hatásos Batman belépő is, szóval nem lehet panaszunk, legalábbis erre. Mert a történet amúgy nem épp erős, legalábbis kezdésnek. Jó, hogy akkor még működött, de manapság már erősen lerágott csont kategória ez a "ki a gyilkos? lehet hogy a kertész? de hát ő nem gyanús. Lehet épp azért volt ő. Hoppá!"-szerű sztori. De ez mégiscsak Batman első felbukkanása, így elnézőbbek vagyunk, meg a nosztalgia, illetve a retrós hangulat is dob az élményen.
Ami viszont mai szemmel nagyon nem dob az élményen, az Batman kinézete. A mai, hiperszuper ruhás Batmanhez szokott 80 megapixeles szemünknek nagyon gagyi ez a kinézet az oldalra rakott fülekkel, de hát istenem, valahonnan el kell kezdeni.
Hú, lehet kicsit negatív hangvételű lett ez a cikk, de ennek ellenére én ajánlom ezt a füzetet, legalábbis a Batmanes sztorit, mert a többit nem olvastam.

No comments:

Post a Comment