Sunday, February 3, 2013

[Első felbukkanások - Black Mask] Batman #386


Kedves olvasótábor, ezennel véget ért a szülinapi tematikus hét. Nem teljesen így terveztem, de sajnos két nap kimaradt, ennek megvoltak a nyomós okai, amik nem ide tartoznak. De azért ezzel együtt hat hős debütálását fedtem fel, és még a későbbiekben is lehet lesznek ilyen írások. De most lássuk, mivel zárjuk a speckó hetet, így hétfő délután. Az ünnepi hét végére előrukkolok valami újdonságnak számító dologgal is a sok lerágott csont után, mint a Pókember vagy Vasember eredettörténet. A DC univerzum egyik nagyon karakteres gonoszának első felbukkanása kerül ma sorra, aki a Black Mask névre hallgat. Honnan lehet ismerős? Nos, a Batman vagy Macskanő képregényekben is szokása tiszteletét tenni, illetve ha valaki látta a Batman - Under the Red Hood című rajzfilmet, abban is láthatta. Elsőre a 80-as években csillantotta meg fekete maszkját a világnak, a Batman képregénysorozat 386. számában. Erről lesz most iromány akkor, aztán kicsit jobban kiértékeljük ezt a hetet, és még más dolgokról is lesz szó.
Egyre jobban kezdem megkedvelni ezt a karaktert a Batman univerzum gonoszai közül, olvastam pár sztorit vele mostanság, és kíváncsi voltam arra, hogy miként indult a figura pályafutása, ezért utánanéztem, hogy mikor is tűnt fel először.
Azt kell mondanom, hogy nagyon jól sikerült a bemutatkozása Fekete Maszknak, egy teljes eredettörténetet mesél ugyanis el a füzet, amiből megtudhatjuk, hogy ki is volt ez a férfi azelőtt, hogy fekete álarc mögé rejtette kilétét.
Roman Sionis egy gazdag családba született gyerek volt, akinek az apja egy kozmetikai cég főnöke, szóval volt mit aprítani a tejbe. A fiú születésekor valami furát vettek észre a szülei, de nem tudták, hogy ennek később milyen következménye lesz.
Egy fontos és sorsdöntő esemény volt a fiatal Roman életében, amikor a nyarat vidéken töltötte, és egy mosómedve megharapta. Ez igen komoly traumát okozott neki, és hatással volt a későbbi személyiségére.
Ezután ugrunk pár évet a történetben, Roman felnőtt férfi, aki mostmár fontos posztot tölt be a családi vállalkozásnál. Egyik ügyfele vagy üzlettársa egy fiatal nő valami másik cégtől, akinek a termékei nem éppen kifogástalanok, a nő azonban az, hősünk pedig igencsak beleesik, és ezért fogadja el az ajánlatát. Szülei ezért persze erősen letolják, teljes mértékben ellenzik a kapcsolatot, valamint azt, hogy befolyásolja az üzletet is. Hamarosan Roman szülei bennégnek a házban. Az elkövető kiléte ismeretlen, de azért mi sejtjük, hogy kinek volt "oka" ezt elkövetni. Innentől elindul egy lejtmenet Roman életében, miután a Wayne vállalattal sem jön össze az üzletelés, elhatározza, hogy élete hátralevő részében maszk mögé bújva bosszulja meg a sok elutasítást, és keresztbetevést. És innentől van jelen a Black Mask nevű gonosztevő a DC univerzumban.
Nagyon tetszett ez a történet, érdekes volt megismerni Black Mask eredetét. Nagyon hangulatosan lett bemutatva a sztori, a 80-as évek hangulatát idézi, amit nem is nehéz tettenérni, hiszen a 80-as években jelent meg a füzet. A rajzok is ehhez illőek, és nem rosszak. Egyszóval csak ajánlani tudom ezt a képregényt.
Ennyit erről a dologról, lássunk mást. Ami az elmúlt hetet illeti, szerintem nem volt hiábavaló, mert bár sok sztori nem mutatott semmi újat, sőt a lerágott csont jelző is illett egyik-másikra, azért mindenképp érdekes volt megnézni, hogy hogyan mesélték el ezt a mára közismert sztorit elsőre a 30-as/40-es években, vagy később. Ti is elmondhatjátok a véleményetek a hétről, sőt nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy legalább egy pár szót véssen ide, hogy tudjam, hogy éltek.
Ez volt tehát a speckó, első felbukkanásokat ismertető hét a Genzo Comicson, innentől egy darabig megint a rendes kerékvágásban lesznek a dolgok. Illetve nem teljesen, mert holnap egy vadonatúj rovat veszi itt kezdetét egy kedves barátomnak köszönhetően. A rovat négy részből fog állni, és hetente jön ki egy rész, de erről majd lesz egy külön bejegyzés holnap. Mára azonban ennyi voltam, remélem tetszett ez a hét nektek is, és csak ismételni tudom, hogy véleményezzetek/szavazzatok, sokat segítenétek vele, köszi. Sziasztok.

No comments:

Post a Comment