Sunday, February 3, 2013

Deadpool Enciklopédia I. - írta: Ben Reilly -


Deadpool – avagy egy elborult elme örök gagyogása

Hogy kicsoda Deadpool? Hogy nem ismeritek??? Igazán senki sem ismerheti, mert hol ilyen, hol olyan. Bámulatosan tudja változtatni a hangulatát. Ha akarja olyan mint egy panda, vagy szobafestő-mázoló, vagy egyujjas kifordított bokszkesztyű vagy töltényen az ólomköpeny. De most leginkább egy rothadó vízi hullához hasonlít ahogy lassan oszlik és közben harsányan röhög.
Deadpool bármilyen hihetetlennek is hangozzék csupán egy kitalált karakter, a Marvel képregények világának nagypofájú zsoldos antihőse, akit a rajzoló Rob Liefeld és az író Fabian Nicieza álmodott meg és az óta is hangulatjavítókon és antidepresszánsokon élnek. Deadpool első megjelenésére a New Mutants 98. számában került sor, 1991 februárjában.

A New Mutants (Új Mutánsok) és később az X-Force (X-Erő) képregények lapjain ez a mentálisan instabil (értsd elmebeteg kretén) zsoldos, mint bűnöző tűnt fel, és debütálása óta számos sorozat ismertette a kalandjait. A karakter leginkább arról ismert, hogy egyszerűen képtelen befogni a száját, ezért is kapta a "Merc with a Mouth" gúnynevet, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy a Szabad szájú zsoldos. Eme „képessége” az írók számára a humor kimeríthetetlen tárházát jelenti és ezért ha kezünkbe fogunk egy képregényt amelynek ő is szereplője, biztosak lehetünk abban, hogy nevetésben nem lesz hiány. De kezdjük az elején:

A 90-es évek

A rajzoló Rob Liefeld, aki közismerten nagy rajongója a DC Teen Titans (Tini Titánok) című képregényének egy nap megmutatott pár rajzot író barátjának Fabian Nicieza-nak, hogy kikérje a véleményét. A rajzokon semmi más nem szerepelt csak egy álruhás alak és pár szó: szuper-ügyességű gyilkos. Nicieza miután megnézte a vázlatokat csak annyit mondott Liefeldnek: „De hát ez Deathstroke a Tini Titánokból”. Nicieza éppen ezért Deadpool civil nevének a „Wade Wilsont” választotta, ami utalás az „ötletadó” igazi nevére, Deathstroke-ot ugyanis Slade „Wilsonnak” hívják. Első megjelenésekor Deadpoolt rögtön beugratták a mély vízbe, és a történet szerint a zsoldos egy bizonyos Tolliver megbízásából merényletet kellett végrehajtson az Új Mutánsok és a jövőből érkezett harcos, Kábel ellen. A karakter azonnal sikert aratott és ezután visszatérő szereplő lett az X-Force képregényekben, majd a Marvel többi címében is, mint például az Avengersben. A Daredevilben vagy a Heroes For Hire-ben és eszement stílusával azonnal közönség kedvenc lett. 1993-ban megkapta saját minisorozatát a The Circle Chase-t, amit Fabian Nicieza írt, de a rajzokat már Joe Madureira készítette. Ezt 94-ben egy újabb minisorozat követte, Mark Waid humoros írásával, és az azóta elhunyt Ian Churchill fantasztikus rajzaival.

1997-ben Joe Kelly és Ed McGuinness jóvoltából útjára indult Deadpool saját sorozata, amelyben hősünk társakat is kapott. Ilyenek voltak Vak Alfred aki nevével ellentétben  egy idős hölgy volt, akit May néniről és Batman komornyikjáról Alfred Pennyworthről mintáztak. Csakhogy velük ellentétben Vak Alfred egyáltalán nem volt jóságos és szolgálatkész, önmagát pedig Deadpool foglyaként mutatta be. A másik két fontos karakter az jobb sorsra érdemes zseni és feltaláló Menyét (Weasel) és Deuce az Ördögi kutya voltak. Deadpool saját képregénye egy kozmikus paródiának és egy antihős nehézsúlyú akciózásának keveréke lett, a karakter pedig szembeköpte a jól megszokott ábrázolásokat, kitört az egysíkú kalandokból, nem feszélyezték morális problémák és ez leginkább Joe Kelly munkásságának köszönhető. Kelly maga egyszer így nyilatkozott a karakterről: „Deadpool oldalán olyan kalandok részeseivé válhatunk amelyekben megtehetünk mindent amit csak szeretnénk és kimondhatunk mindent amit csak akarunk.”.

A sorozatot később Christopher Priest vette át, aki valamelyest eltért a Kelly által kitaposott úttól és ez a rajongóknak nem igazán jött be. Priest persze belátta, hogy ha az olvasók egy elmebeteg humorzsákról akarnak olvasni akkor azt is kell kapniuk, így ezen felismerés után a dolog már sínen volt és Deadpool fullba nyomta a kretént, menetelését pedig hatalmas hentelések és csipkés női bugyik sora szegélyezte.

Folytatása következik...


No comments:

Post a Comment