Sunday, February 3, 2013

Down


A mai napra egy talán kevesek által ismert képregényt mutatok be, ezzel is konpenzálva az első felbukkanásos hetet, amikor is már rég ismert és kívülről fújt történetek voltak nagyrészt. Na, ezt a sztorit nem sokan fújják kívülről. A képregényt Warren Ellis írta, és az egyik rajzoló is ő volt. Igen nagy név a fickó, neki köszönhetjük például a RED című képregényt, ami nagyon jó, és most is hasonló stílusban zajlanak itt a dolgok. Vagyis megy a zúzás rendesen, és a történet sem rossz, a korhatáros szórakozás pedig garantált. Ez lenne a Down című négyrészes mini, ami a Top Cow kiadásában jelent meg 2005-ben. Lássuk, mit kell még tudni erről a dologról.
A történet középpontjában egy rendőrnő áll, akit láthattok a fenti képen is. Már az első füzet első oldalain rendez nekünk egy kis vérfürdőt, csak, hogy ismerkedjünk meg a személyiségével, a stílusával, és a képességeivel. Miután ezzel megvagyunk, fel lehet vázolni a történetet.
Deenát (így hívják a hősnőnket) a főnöke azzal bízza meg, hogy épüljön be az alvilágba. De nem csak úgy ni, hétvégi mókának, hanem elő kell keríteni valakit akár élve, akár holtan. Az illető régen rendőr volt, csak őt is leküldték az alvilágba beépülni, és olyan jól sikerült ez, hogy pár év múlva ő lett a főgóré a drogbárók és hasonló kutyák között. Azóta nem hallat magáról, főleg nem a rendőrségnél, ezért kell Deena utána járjon, hogy mi folyik az alvilágban, mi van ezzel a fickóval. Ja, és ha már ügyesen megtalálta, nyugodt lélekkel ki is nyírhatja. Deenának pedig nem kell kétszer mondani, máris akcióba kezd. A kérdés ezek után csak az, hogy mit kezd Deena ezzel a fazonnal, ha megtalálja? Megöli és leadja a zsaruknak, majd mossa kezeit, esetleg megöli és elfoglalja a helyét az alvilági ranglétra tetején? Vagy nem öli meg, hanem beáll hozzá ténykedni? Ez már derüljön ki a képregényből, ez a sztori leglényegesebb része, ha ezt elmondom, akkor nem lesz miért elolvasni a képregényt, esetleg az akciókért.
Mert ha már itt tartunk, a négy füzet elég sok akciót tartalmaz, Deena az "előbb lő, aztán kérdez"-típust erősíti, így nem nehéz kitalálni, mi vár arra, aki az utjába áll, vagy csak épp neki van útban. Bizony, amikor akció van, akkor akció van, és oldalanként 3-4 fej biztos szétloccsan, vagy hullanak a végtagok, a lövések pedig csak úgy záporoznak. Igen, erre is fel kell készülni, hogy simán mutatva vannak a véresebb részek, nem csak a sötétben látunk egy "BAMM!" feliratot és puszi a hasunkra. Aki tehát az ilyenért lelkesedik, az örvendeni fog a képregény olvasása közben.
És az ilyen kemény akciókat nem is lehet akárhogy ábrázolni, szóval a képi világ is meggyőző, az alvilág ábrázolásától a benne intézkedő figurákig minden klappol. Egy kicsit rajzfilmes a karakterek anatómiája, de ezzel szerintem semmi baj nincs, rátesz a hangulatra egy kicsit, azt sugallja, hogy nem kell véresen komolyan venni ezt a képregényt, mert az alkotók sem vették komolyan. Ez egy laza akciósztori profi zsarukkal, alvilági bandákkal, menő drogdílerekkel, és hasonlókkal.

No comments:

Post a Comment