Sunday, February 3, 2013

Deadpool Enciklopédia III. - írta: Ben Reilly -


Deadpool – Jack története
Deadpool karakteréről születtek már korábban is leírások (tudom, hiszen párat én is írtam), ám most olyasmiket szeretnék megosztani veletek, amelyek eddig homályban maradtak. Nem fogok kitérni a már ezerszer ismételt dolgokra, és hősünk életének kevésbé ismert szakaszaira fogok koncentrálni. Íme:

Azt hihetnénk, hogy egy olyan figurának, aki folyamatosan löki a humort és megállás nélkül ontja a hülyeséget és a vidámságot, a gyermekkora is boldogságban telt, sok nevetéssel. Hát Deadpool esetében ez korántsem így van. Kevés információnk van gyerekkorából, de két dolog biztos, a valódi neve Jack (a Wade Wilsont csak később vette fel) és már korán megtapasztalta mi is a fájdalom és a kín. Édesanyja még Jack 5 éves korában elhunyt rákban, a katonaságban szolgáló zord édesapja pedig úgy igyekezett feldolgozni hitvese elvesztését, hogy rendszeresen véresre verte fiát. Mire Jack elérte a tinédzser kort, már egy rettegő és zárkózott fiatal volt, kitéve apja szeszélyeinek. Apja katonatársai közül sokan tisztában voltak azzal, hogy milyen kegyetlenül bánik fiával, és azt is beszélték, hogy Jack anyjának halálát sem csak a rák, hanem a rendszeres bántalmazás okozta. Mikor apja barátaival egy nap alaposan berúgott, egyikük elvette Jack apjának kézifegyverét, és agyonlőtte a férfit.

Hogy ez az alkoholos befolyásoltság miatt történt, vagy azért, mert a katona így akart segíteni Jacknek sajnos biztosan nem tudhatjuk. Apja halálakor Jack 17 éves volt és 19 éves koráig egyik nevelőszülőtől a másikig dobálták. Anyja halála, apja rendszeres verései és végül a bizonytalanság nyomasztó érzése visszafordíthatatlan tudatállapotot idéztek elő Jacknél, tudathasadásos személyiség lett. Ám valódi énje, Jack teljességgel háttérbe szorult, hogy helyet adjon a habókos Wade-nek, aki „mindkettőjüket” igyekezett megvédeni a világ ellen.

Wade megszökött nevelőszüleitől és baljóslatú foglalkozást választott (hangsúlyozom, ekkor még csak 19 volt), bérgyilkos lett. Ám kizárólag olyan megbízásokat fogadott el, ahol tudta, hogy a célszemély kiérdemelte a halált. Talán az ő megölésükkel torolta meg sérelmeit Jack apján. Néhány balul sikerült küldetés miatt azonban több plasztikai műttet is végeztek az arcán így Jacknek már nemcsak a neve, de az arca is eltűnt.

Wade Wilson zsoldosként körbeutazta a világot és Marokkóban talált rá először a szerelem egy Francie nevű lány személyében. Kapcsolatuknak Wade új megbízása vetett véget, ugyanis felbérelte egy japán bandavezér, a Nagyfőnök (Boss), akinek a megbízásából Wade beépült a rivális banda által üzemeltetett ring harcművészei közé. Oyakata a rivális banda vezetője megkedvelte a beépített zsoldost, és személyesen edzette Wade-et, aki három évig maradt közöttük, mindvégig beépített ügynökként. Talán túlságosan is közel került az Oyakata családhoz amikor romantikus viszonyba keveredett mentora lányával Sazae-val. Mikor a Nagyfőnök aztán Oakata megölésére utasította Wilsont, a zsoldos megtagadta a feladat teljesítését (most először) és mindent hátrahagyva visszatért az Egyesült Államokba.

Amerikában Wilson újra szerelmes lett, egy tinédzser prostituáltba, Vanessa Carlysle-ba, akivel együtt álmodoztak egy szebb életről. Wade-et ez idő tájt bérelte fel egy közép-európai kapcsolata,, hogy végezzen a Brit kormány különleges ügynökével, az egyébként világtalan Althea-val, akit Vak Alfréd néven is ismerünk. Wade másodszor szegte meg megbízói utasítását. Behatolt ugyan arra az őrhelyre ahol Alfréd tartózkodott és meg is ölt mindenkit, mindenkit kivéve Alfrédot. A nőt valamiért futni hagyta. Megbízói persze nem nézhették karba tett kézzel, hogy zsoldosuk ellenük forduljon, ezért bosszút esküdtek ellene, de célpontjuk nem Wade volt, hanem szerelme Vanessa. A lány életét az interdimenzionális ügyeiről híres Landau, Luckman, Lake, és LeQuare iroda ügynöke, Zoe Culloden mentette meg, ezzel a cég a lekötelezettjévé tette Wade-et, aki kihágásai ellenére ekkor már a világ legjobb bérgyilkosa volt.

Családja hagyatéka azonban utolérte Wade-et, és míg apjától a nehézkes természetét, anyjától a rákot örökölte meg. Mikor diagnosztizálták nála a halálos kórt, szakított Vanessával. Nem akarta hogy szerelme egy haldokló mellett töltse el fiatalságának éveit. Utolsó reményeként a már súlyos beteg Wade Kanadába utazott, ahol felvette a kapcsolatot a K Ügyosztállyal, akik szuper ügynökök létrehozásával foglalkoztak. Alanyaik többsége azonban kínok között halt meg, ám azon kevesek akik túlélték a beavatkozásokat, hatalmas erőre és különleges képességekre tettek szert.  Wade úgy érezte nincs vesztenivalója, ezért jelentkezett a K Ügyosztály és az amerikai titkosszolgálat közös programjába, az X-Fegyverbe. Minden korábbi gyötrelem amit élete során el kellett hogy viseljen eltörpült azok mellett, amelyeken most átesett. Egy mutáns ügynök, Rozsomák öngyógyító faktorát lemásolva, szintetikus regeneráló mirigyet kapott, amely bármilyen sérülésből azonnal meggyógyította. A rák tűneteit azonban csak enyhíteni volt képes és elnyomni a rákos sejtek burjánzását. Wilson újra aktív ügynök lett, és Sluggo, a kiborg Kane valamint Slayback mellett korábbi szerelme Vanessa is a társa lett az X-Fegyvernél. Mint kiderült Vanessa mutáns alakváltó volt, képességei pedig szakításuk után jelentkeztek. Ő lett Copycat.

Egy küldetés során Wilson megölte egyik csapatársát, Slaybacket, ezért kivonták őt az aktív szolgálatból, és elküldték a Menedékbe, ahol a kormány által veszélyesnek vagy használhatatlannak ítélt szuper ügynököket végezték ki. Ám arról a kormányszervek sem tudtak, hogy kivégzések helyett rettenetes emberkísérletek folynak a Menedékben a visszadobott ügynökökön. Doktor Killebrew és szadista asszisztense Ajax csak hullajelölteknek (deadpool) nevezte az oda érkezőket, mert miután a kezeikbe kerültek egyikük sem húzta már sokáig. Maga a deadpool szó egy japán szófordulat angol megfelelője (dedo po-ru デドプール デドプール)  ami szellemet vagy elveszett lelket jelent. Killebrew válogatott kísérleteknek vetette alá Wilsont, és öngyógyító képességét kihasználva vele hosszadalmasabb teszteket is végre tudott hajtani. Wilson több alkalommal is átsétált a nagy fehér fénybe, vagyis meghalt, de képessége mindig visszahozta. Ezen „átkelések” során került szinte romantikus kapcsolatba az egyik legősibb kozmikus entitással, a Halállal, aki női alakot öltött, és lenyűgözte az, ahogyan a férfi képességével kijátssza őt. A Halál közelségéből Wade rengeteg erőt merített és megfogadta, hogy amint alkalma lesz rá megszökik és bosszút áll, nemcsak magáért, de a Menedék többi áldozatáért is.

Mikor Wade egyik barátján akit a Menedékben ismert meg, Ajax lobotómiát (agylebeny eltávolítás) végzett, Wade minden erejét összeszedve kitört. Ajax korábban alaposan meggyötörte Wade szívét. Szó szerint, ugyanis élveboncolásokat végzett rajta ami miatt Wade szíve súlyosan károsodott, öngyógyító faktora pedig nem volt képes a szívét is gyógyítani és a rákot is féken tartani. Emiatt Wade teste rettenetesen eltorzult. Kitörésekor minden erejével a szíve gyógyítására fókuszált, ezért öngyógyító faktora később kizárta a testrekonstrukciót. Vagyis Wade torz maradt. Wade rátámadt Ajaxra, és rettenetesen elintézte. Felvette a Deadpool (Hullajelölt) álnevet, és megszöktette a Menedék többi fogvatartottját.

Szökését követően egy ideig a szintén nem kevés operáción átesett bandavezér, Kalapácsfej szolgálatába állt. Mikor elég pénzt összegyűjtött a tőle kapott megbízatásokból, szabadúszó lett, álruhát, fegyvereket, felszerelést és ezzel új identitást vásárolt magának. Deadpoolt nemcsak Kalapácsfej, de a Vezér, Wilson Fisk is megbízta időnként, egy alkalommal az ő utasítására Rozsomákkal is össze kellett mérnie erejét. Ez volt az első feljegyzett harcuk. Deadpoolként elfogta Vak Alfrédot és egyfajta házi őrizetbe helyezte a pincéjében. Alfréd időnként megpróbálkozott a szökéssel, de belátta, hogy vakon nem sokra megy Wade ellen. Később azt is felismerte, hogy Wadenek esze ágában sincs bántani őt. A zsoldos pusztán társaságra (egyfajta anyapótlóra) vágyott, aki segít neki megőrizni azt ami ép eszéből még megmaradt. Ami ezután következett az már sokak számára ismert lehet, ezért nem is igen mennék bele. Deadpool a leghíresebb és leghírhedtebb zsoldos lett bár ezen a címen sokáig osztoztak Célponttal (Bullseye). Wade-et felbérelték az X-Erő vezetőjének, a mutáns Kábelnek a megölésére, ám végül ahelyett, hogy a csapatvezető torkának ugrott volna, egy másik harcossal ment ölre, Slaybackkel. Hogy őt már korábban megölte? Ó igen, jól emlékeztek, de a Marvel Univerzumban egy dolog biztos csak, a halál kijátszható. Slaybacket kibernetikus implantátumokkal feltámasztották.  Ő pedig Deadpool ellen indult bosszút állni. A harcok során Copycat súlyosan megsérült, Deadpool pedig feladva a küzdelmet egykori szerelme megmentésére sietett, de csak úgy tudta megmenteni, hogy feláldozta öngyógyító képessége egy részét érte. Deadpool ettől kezdve inkább a mutánsok és Kábel szövetségesének volt mondható, bár ez hallgatólagos megállapodás volt köztük.

Ami ezután történt Wade-del az számtalan helyen olvasható, így azzal nem vesztegetném az időtöket. Ez az írás remélem segített nektek abban, hogy megismerjétek ennek a szabad szájú zsoldosnak az igazi oldalát, mindazt ami a viccek és az ugratások mögött rejtőzik. Egy Jack nevű kisfiú történetét...

No comments:

Post a Comment