Sunday, February 3, 2013

DC Reboot kiértékelő


Küldetés teljesítve, bemutatásra került az újraindított DC Univerzum mind az 52 sorozatának első száma. Nem kevés olvasással és írással járt, de szerintem mindenképp megérte végignyálazni az egész felhozatalt, még azokat a számokat is, amelyek nem nyerték el végül a tetszésemet. A továbbiakban kicsit összefoglalom a véleményem erről az egész hajcihőről, és felsorolom, hogy végül mely sorozatok olvasását folytatom, és melyiket nem. Most már nincs olyan, hogy "talán folytatom", elkészült a lista, átgondoltam az egészet, ezt és még egy adag billentyűzetkoptatást találtok az Elolvasom mögött, itt már a cselekményekre meg ilyesmikre nem térek ki, csak általánosságban írok az egészről, mert úgy éreztem, hogy szükség van egy ilyen cikkre is. Szóval semmi spoiler vagy ilyesmi, csak elmélkedés, kiértékelés, összegzés.

Ha egy kiadó ilyen lépést tesz meg, annak talán a legnagyobb oka az, hogy nem kelnek a füzetek, nem jönnek új olvasók, a régiek is elmaradoznak, és lassan az érdektelenség ködébe vész minden. Tehát az újraindítás elsődleges célja az új olvasók toborzása, ezért ennek megfelelően kell alakítani a történeteket is. Jó, mindenki tudja, ki az a Batman vagy Superman, őket már nem kell bemutatni, de például egy Blue Beetle vagy egy Deathstroke már csak a képregényolvasók körében ismert, ott is csak azok között, akik ezen a téren mozognak, szóval ezek a hősök olyan kezdést kell kapjanak, ami egy teljesen új, a karakter múltjáról és kilétéről semmit nem tudó olvasó számára is érdekes, és képes meggyőzni  őt arról, hogy bizony kövesse az adott sorozatot. A régi olvasók úgyis megmaradnak, és talán az elpártoltak is visszajönnek kíváncsiságból, hogy megnézzék, mit hoz ki a DC a restartból.
Nos, ami engem illet, én valamelyest jártasnak érzem magam a DC Univerzumban, bár bevallottan vannak hősök, akik egyáltalán nem érdekelnek, de azért valamennyire ismerem őket/hallottam róluk is. Persze olyanok is akadnak, akikről soha nem hallottam semmit, ezt sem vitatom. Az, hogy mennyire követtem az aktuális DC termést a reboot előtt, százalékban nem érné el a tízet sem. Így van, az ongoingokat szinte egyáltalán nem olvastam, esetleg pár minivel bepróbálkoztam, de igazság szerint én elvesztettem a fonalat az eseményeknél, és a sok bepótolnivalóra nem igazán volt se időm se erőm. Ezzel nem cáfoltam meg a bekezdés első mondatát, a jártasságot én arra értettem, hogy a karakterek nagy részével tisztába vagyok, és a történetükről is tudok annyit, amennyit kell, nem arra, hogy naprakész vagyok az univerzumból, mert az nem vagyok. Vagyis nem voltam. Ugyanis ez a reboot nekem igen jól jött, jó volt úgy beszerezni az első számokat, hogy nem kellett attól tartsak, hogy annak ellenére, hogy első szám, egyáltalán nem fogom érteni, mert valami 100+ füzetes event az előzménye, amit nem olvastam. Aztán, amikor egyik-másik #1-est elolvastam, csak ott voltam, hogy nem értettem semmit, erről szól a következő bekezdés.
Igen, ez. Szóval, ha új olvasókat akarnak szerezni, akkor olyan sztori kéne, ami a teljesen nulla tudással rendelkező embert is leköti, megismerteti a karaktereket szépen, nem olyan, ami egyből belecsap a lecsóba, az új olvasó meg csak kapkodja a fejét, hogy "ki ez?" "mi ez?" "mi történik" "miért?" stb stb. És azt is bele kéne számolni, hogy olyan is akad, aki nem olvasta az újraindítás előzményeként számon tartott eventet, a Flashpoint-ot. Példának okáért én sem, de úgy, mint sok más event, ez is a terveim között szerepel. Szóval olyan kezdés kéne, ami új és régi olvasókat egyaránt leköt, és úgy döntenek, hogy követik a történet alakulását a folytatásokban. Nem könnyű dolog ez, elismerem, de azért hála az égnek jópár sorozatnak sikerült ezt összehozni.
Az 52 címkezdést végigolvasva arra az általános következtetésre jutottam, hogy azok a karakterek/történetek, amik a reboot előtt nem érdekeltek, azok ennek hatására sem fognak. Persze vannak kivételek, de ők csak erősítik a szabályt, ez az állítás a legtöbb sorozatra nézve igaz. És persze az is, hogy ami eddig érdekelt, az ezután is, de hát ez egyértelmű. Szóval részemről a reboot haszna abban rejlik, hogy újra felvehetem a lépést a kedvenc hőseimmel, miután az elmúlt évek kimaradásai miatt elvesztettem a fonalat, és inkább régi történeteket olvastam. Persze új kiszemeltjeim is lettek, akik a reboot hatására kerültek az érdeklődésem középpontjába, ezért folytatom az olvasásukat, sőt, visszaolvasok a reboot előtti korszakukba is, szóval magamra nézve ez az újraindítás valamilyen szinten hasznos volt, legalább most már képben tudok lenni, egyelőre nincs nagy összevisszaság az újraindított univerzumban.
Most konkrétan felsorolom azokat a sorozatokat, amelyeket folytatok a továbbiakban is. Ez persze nem azt jelenti, hogy most már az utolsó számig az olvasója maradok mindnek, ha egy sorozat menet közben legyengül, érdektelen lesz, akkor emelem kalapom, hagyom félbe. De remélem, ez nem soknál következik be, lévén, hogy az alábbi történetek érdekelnek: Justice League, Action Comics, Batwing, Detective Comics, Green Arrow, JL International, Deathstroke, Green Lantern, Red Lanterns, Suicide Squad, Superboy, Batman, Birds of Prey, Catwoman, Nightwing, Red Hood, All Star Western, Batman The Dark Knight, Blackhawks, Flash, Green Lantern: New Guardians, I Vampire, Superman és Teen Titans. Ezekhez a sorozatokhoz nagy reményt fűzök, van pár kiemelkedő, ami különösen érdekel ezek közül, de van olyan is, aminél attól tartok, hogy nem leszek örökös olvasó, de egyelőre még pár számmal megpróbálkozok. Most azokat nem sorolom fel, amiket nem folytatok, mert ez egyértelmű, azokat, amik nem szerepeltek az előbb. OMAC, Animal man, Mr Terrific meg a többiek. De ez még így is 24 sorozat, amit továbbolvasok, ami szerintem igen szép az 52-ből, és ha belegondolok, hogy más kiadótól is olvasok, és életem is van, akkor kész csoda lesz, ha ennyinél is naprakész tudok maradni. Mindenesetre megpróbálom.
Egy szó mint száz, a DC újraindítása nekem bejött, szóval teljes mértékben örülök neki, és annak is, hogy az elmúlt 75 év nem került süllyesztőbe, mert azért teljesen nem lett lenullázva az univerzum, még csak az kellett volna, újraolvasni hetvenötödjére a Kripton elpusztulását, a Kent családot meg ezeket. Szóval a múltat ők sem törölték el, és én sem fogom, igenis olvasni fogok régi történeteket is az újak mellett, ti pedig meg fogjátok látni, hogy miket, mert nagy valószínűséggel írni is fogok róluk. De azért a reboot jól jött, és bár sok sorozat nem épp új olvasóknak van kitalálva, azért bőven van ami igen, és a régiek is elégedettek lehetnek szerintem, úgyhogy mondanám, hogy nincs okunk panaszra. Ja igen, és új kinézetek is vannak, a hősöknél, amik szerintem szinte egytől egyig jól sikerültek, ezen se bánkódunk.
Nos, az én véleményem már több cikkben is ki lett fejtve az egészről, ez most a pont volt az i-n, most már ti jöttök, a ti véleményetek is érdekel, akár itt, akár facebookon kommentben. Írhattok akármiről, melyik sorozatot folytatjátok, melyiket nem, miben csalódtatok, mi volt kellemes meglepetés, ilyesmi. Szívesen olvasnám a véleményeteket, gondolataitokat.
Ezzel én egy időre szüneteltetem az új DC univerzumot, szerintem ti is besokalltatok ennyitől, most újra előveszem a Marvelt és a többi kiadót, aztán lesz még DC-s cikk, régi és rebootolt képregényről egyaránt, csak türelem. Mára ennyi voltam, holnap Fairlight jön Dredd bíróval, addig is sziasztok. Jöhet a kommentzápor DC reboot témában, hajrá!

No comments:

Post a Comment