Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 7. Judge Dredd – The Day the Law Died (Prog 86-108)

 
Cikksorozatomban ezúttal nem egy új helyet mutatok be, hanem egy izzig-vérig Mega-City I-es történetet, ami egyben a személyes kedvencem : Caligula Bíró rémuralmát, az egyik legjobb eposzát. Ha életed során egy Dredd történetet akarsz csak elolvasni, amiben benne van, mindaz, ami ilyen sikeressé, és hosszú életűvé tette ezt a sorozatot, akkor én azt ajánlom, hogy ezt válaszd!

 A Cursed Earth eseményei után hazatérve, Dredd-nek egy hősnek kijáró fogadtatásban lesz része, majd végre megpihenhet. Ébredése után azonban hirtelen gyilkossággal vádolják, elítélik, és küldik is a Titáni büntetőtelepre (későbbi cikkemben lesz még róla szó). Végülis tisztázza magát,de ez csak a rossz dolgoknak a kezdete… Kompromittálása mögött ugyanis egy belső ellenség Caligula bíró áll , a helyettes főbíró és SJS feje (ők a belső ügyosztály, erkölcsrendészet,  akik a bűnöző bírák körmére néznek…ami kis paradoxon, mivel, ha ők maguk a törvény, akkor azt aligha szedhetik meg…) Cal főbíró szeretne lenni,de nagyon-nagyon, és ebben csak 2 dolog akadályozza, a jelenlegi főbíró:  Goodman (miután megöleti már nem), és Dredd bíró (miután egy orvlövésszel fejbe löveti, már ő sem)
 Caligula tehát főbíró lesz, a legcifrább, akit valaha hátán hordott a Dreddverzum, és regnálásával egyben mint a legbolondabb, legvéreskezűbb, legemlékezetesebb főbíró, a város egyik legsötétebb korszakaként  írja be magát a világ, és a sorozat történetébe is. Tettei a teljes eddigi rendszer groteszk paródiája…
Bár Dredd hűséges „wobotjának” Walter-nek hála időben sebész szikéje alá kerül,és megmenekül, Cal később szeretné befejezni a munkát, és csak egy másik híres bíró Giant tudja kimenteni karmai közül, de ezzel lényegében törvényen kívül helyezik magukat, és ott is maradnak a történet végéig…(ami nem is nagy baj, tekintve, hogy mik lesznek Cal alatt a törvények.) A nagy Dredd fanokat el kell keserítenem, Joe arcának sisak alatti részének felfedéséhez egy fejlővés sem elég, a Dreddverzum legnagyobb titka továbbra is titok marad némi fásli segítségével, nem lövik le ezt a kis misztikumot a figura körül….
 Cal őrületben kábé Joker szintjén van (és éppoly szórakoztatóan őrült, mint ő), viszont ez-az őrület  ráadásul határtalan megalomániával párosul, ami hatalmas embertömegeket tesz a célpontjává.
Első lépéseivel máris elindítja az útján az anarchia felé a várost: helyettesének kedvenc aranyhalát nevezi ki, ő lesz Judge Fish…aminek puszta tényén is jókat lehet nevetni, azon meg pláne, ha meglátjuk hogyan működik ez a gyakorlatban!
 Kikiáltja, hogy tilos megkérdőjelezni törvényeit, amivel nemcsak a jó polgárokat nem kíméli, de még leghűségesebb embereit sem…(szeszéjéből egyikük végig alsógatyában, egy másik női ruhában kénytelen flangálni a történet során, ami mókás paneleket kreál, miközben stílusosan folyik a népirtás, és hentelés)
 Az ellenállás Dredd, Giant, és a Bírók Akadémiáján oktató, öreg és rokkant bírák alkotják, egy aprócska sereg, ami azonban sokáig tehetetlenül küzd Cal ellen, mivel az őrült diktátor oldalán áll furcsa módon csaknem az összes bíró (aminek teljesen logikus magyarázata a történet részét képezi), ráadásul egy hordányi földönkívüli zsoldos Kleggs is velük van. Dreddéket végig üldözik a városon,ami az akciófejadagot szolgáltatja és eközben olyan helyszínekkel is találkozunk, mint a város legalsóbb szintjén elhelyezkedő befalazott Ohio folyó, a Big Smelly, ahol bevezeti a történet szempontjából fontos karaktert Fergee-t.
 Caligula ténykedései közt a kisebb galádságoktól , pl. Dreddről lejárató televíziós műsor, és pletykák terjesztése, és a Kleggs beszállásolása a lakásába, akik nem átallanak Dredd törvénykönyveivel tüzelni…a nagystílű őrültségekig minden előfordul:  többször előkerül az „irtsuk ki az egész várost”, ami először a polgárok lázongása után merül fel. Ünnepélyes keretek között ABC sorrendben akarja kivégezni a polgárokat, így hatalmasat szív a fickó, aki csak azért változtatta meg nevét,hogy a telefonkönyv elejére kerüljön. Csak azért gondolja meg magát, mert Judge Fish elhalálozik, és egy összvárosi gyászt rendel el, amihez ugye nem árt, ha van még benne ember…
 
In memorian Judge Fish…minden idők legnagyobb bírója….:-)))
Egyébként a morbid végső megoldás, hogy akkor nem lesz bűnözés, ha nem lesz ember se hozzá-à tehát írtsunk ki mindenkit a Caligulában merül fel először, ezt használják fel majd később a Judge Death történeteknél, a karakter motivációjának feltárásakkor.
 Miközben a népek megpróbálják elhagyni a várost (újabb népirtási lehetőség Calnak), majd erre reagálásként  hatalmas falat építtet (ez lesz a későbbi Judgement Day alatt számottevően alacsonyabb), nem azért, hogy az ellent kint tartsa, hanem inkább a népet bent…
 Sőt:  kihirdetik A törvényt, aminek megszegéséért halál jár .A gond csak az, hogy senki sem tudja mi a törvény, ami csak mégnagyobb pánikot okoz…később egyenesen betiltanak minden boldogságot. Caligula kissé megnyugszik mikor azt hiszi sikerült megszabadulnia Dreddtől, és nagy kegyesen felmentést ad 24 órára a törvények alól (nemcsak a saját bolond törvényei, hanem az előtte fennálló normálisak alól is), de újra felhúzza magát, mikor a népek nem általlanak, nem bűnözni…
 A történet fordulatos, izgalmas és tele van komikus betétekkel, és jó akciókkal,valamint egy méltó lezárással, ami mindenképpen emlékezetes olvasmánnyá teszi!John Wagner remek főgonoszt kreál Caligula személyében, az őrület magaslataiba emeli a történet keretében, minden tettében ott a kiszámíthatatlanság, amikkel kapcsolatban csak egy dologra tudunk következtetni, hogy hullani fognak az emberek mint a legyek.
 Ezúttal nincs Dredd dominancia, jól érvényesülnek a mellékszereplők is pl. Fergee-nek, és a történet során Judge Walter-ré avanzsáló beszédhibás wobotnak is fontos szerepe lesz.
Az utcai szolgálatból kiöregedett-rokkant tanárok szerepeltetése is ötletes, és jól elsütött adalék a történethez, és logikus is, mert ekkor még nem írták meg az első „Long Walk” történetet, így a Stallone filmben látott lehetőség, hogy egy szál revolverrel menjenek rendet tenni a Cursed Earth-en fel sem merül , ezért úgy ábrázolják a dolgot, hogy aki ebben a veszélyes szakmában megéri az idősebb kort, annak tudására az Akadémián számítanak.
A rajzok kellemesek (elsődlegesen szerintem fekete-fehérben mutatnak jól igazán, mert vannak színezett újrakiadások is).

No comments:

Post a Comment