Sunday, February 3, 2013

DC Reboot Csokor #2



Bár egy kicsit késve, de megérkezett a nagy dobás, amiről beszéltem múlt héten. Folytatom a DC reboot első számainak bemutatását. Először az volt a tervem, hogy az összes füzetet, amiről még nem volt itt szó, egy cikken belül mutatom be, de későb ez a döntés megváltozott, így most csak egy újabb csokor áll itt a #1-es számokból, aztán várható még ilyen tömegcikk a közeljövőben. Most bemutatásra kerülnek az alábbi első számok: Aquaman, Detective Comics, Batman and Robin, Batman – The Dark Knight, Birds of Prey, Superman, Resurrection Man, Grifter, Mister Terrific és Supergirl. Jó olvasgatást, nem lesz rövid cikk.
Aquaman #1
A sokak által ismert és szeretett karakter sem maradt ki a DC restartjából, így ő is megkapta a saját sorozatát, melynek első száma nem is indul rosszul. Előre leszögezem, hogy nem sokat tudok a karakterről pár alap információn kívül, és az az igazság, hogy nem is az a hős, aki nagyon felkeltené az érdeklődésem. Vicces, hogy Aquaman ebben a füzetben pont ezzel a problémával szembesül többek között, hogy senkinek nem ő a kedvenc hőse, csak poénkodnak rajta mindenhol. Nagy ledöbbenést vált ki mindenkiből, amikor feltűnik Bostonban és megállít egy bankrablást. A rendőrök azonban köszönet helyett csak azon filóznak, hogy Aquaman csak úgy lealázta őket szárazföldön, holott neki a halakkal kéne beszélgetni. És emellett egy titokzatos tengeri szörnyszerűség is a felszín felé kívánkozik kaja után.
Akit érdekel, innen letöltheti a füzetet. Igazából új olvasóknak is jó, de főleg azoknak ajánlom, akiket érdekel is a karakter, mert ettől a füzettől nekem nem lett ő a kedvencem továbbra sem, talán a folytatást sem olvasom el. Nem azért, mert rossz lenne a füzet, mert nem az, egyszerűen nem fogott meg annyira, de ez csak én vagyok.
Detective Comics #1
Ez a füzet talán külön posztot is megérne, de nem akarom tovább húzni az első számok bemutatását, hiszen ennek is kijött már a folytatása is, ahogy a többinek is. Viszont ez egy remek kezdés, és már alig várom, hogy a folytatást is elolvassam.
Már a sorozat elején bevetik az egyik ütőkártyát, a legismertebb és legklasszikusabb ellenfelet, Jokert. Van viszont egy titokzatos új gonosz is, aki csak javítja az amúgy is remek összképet. Batman továbbra is a Joker nyomában van, aki szokása szerint kiéli magát, kínozgat és gyilkolgat kedvére a városban. Azonban ezeknek a tetteknek oka van. Joker be szeretne jutni az Arkham Elmegyógyintézetbe. Ez sikerül is neki, azonban ennek az okát nem igazán tudjuk meg ebben a számban, csupán felvezetik, de így is bőven hangulatos és figyelemfelkeltő lett. Az izgalmas történet mellé pedig remek rajzok társulnak, vagyis minden megvan, ami  egy jó képregényhez kell, nem is panaszkodunk.
Külön pluszpont a kicsit feljebbtornázott brutalitásért, jó húzásnak tartom, hogy folyik a vér amikor folynia kell, illetve a záróoldal nem kicsit durva, de mindenképp növeli a várakozást és az érdeklődést a folytatás iránt. 
Batman and Robin #1
Akkor már vegyük sorra a Batman-címeket.  Ez azonban az én szememben elmarad az eddig említett Batman #1 és Detective Comics #1-től. Valahogy gyengusabb, plusz Robin karaktere enyhén idegesítő. Igazából én Robint, mint karaktert sosem értettem és bírtam igazán, legyen szó bármelyikről. Sokkal jobb mindegyik a Robinkodás után mondjuk Nightwingként vagy Red Hoodként. Szóval én megvárom, mi lesz a kis Damienből később, mert Robinként ő sem jön be, ahogy röpke tíz éves létére beszólogat és teszi a nagyot a denevérszerkós apuka szárnyai alatt, miközben őfelé sem mutat egy csepp tiszteletet sem. Szóval nem szimpi a kis göcs. A sztori sem mutat semmi kiemelkedőt, látjuk a két címszereplőt közös akcióban, előtte azonban meditálunk kicsit Batman múltjáról és arról, hogy kezdi túltenni magát a gyászon. Persze ezekbe Damien lenézően beleszól folyton. Egyszóval ezt a sorozatot én szerintem nem követem tovább, ti azonban adhattok egy esélyt először az első számnak, aztán ha tetszik, akkor a folytatásoknak is. De én szóltam.
Batman – The Dark Knight #1
Ez is jól sikerült, szóval a négy új Batman címből három jó, ami egész szép arány, örvendezhetnek a rajongók. Mondhatni hagyományos, megszokott Batman-sztorinak indul, és egész a végéig az is. Ez azonban semmiképp nem negatívum. Az elején Bruce Wayne beszédet tart a félelemről meg ilyesmikről, majd hívja őt a kötelesség, de nem a vécére, hanem az Arkhamba, ahol  - jaj minő meglepetés, a szívem! – újabb lázadás van, törnek kifele a lakók, akik ugye a Batman univerzum ismert és kevésbé ismert gonosztevői. Batman megint meg kell oldja ezt a problémát, ami már elég sokszor megoldódott. Azonban van egy kis újdonság, ugyanis az egyik gonosztevő kicsit megváltozott, mióta nem láttuk, fel is tűnik az utolsó oldalon, hogy aztán kapkodjunk a folytatás után, mert hát ugye izgalmas dolog ez.
A rajzokra sok szót nem pazarolnék, szerintem betalálnak, és a kedvenc Batman-helyszínem, az Arkham Asylum is fontos szerepet kap, szóval engem megvettek kilóra, állok elébe a folytatásnak.
Birds of Prey #1
Ez sem volt rossz, bár még itt az elején leszögezem, teljesen új olvasó vagyok, a reboot előtti BoP képregényekhez még nem volt szerencsém, pedig tudom, hogy magyarul is olvashatóak a NewGenen, tervbe is vannak véve, de még nem került rájuk sor. A rebootolt sorozat azonban egész jól indul ennek ellenére is. Egy csapat dögös nő megmenti egy riporter életét mindennemű akciózás közepette. Sejtik, hogy nem ő lett volna a tényleges célpont, de azt nem tudják, hogy akkor ki, és a főgonoszunk kiléte sem ismert. Itt van viszont Fekete Kanári, a csapatkapitány, ha jól veszem ki, aki hozta a csajokat egy kis hétvégi bűnüldözésre Gothamben.
Nem dobom el magamtól a sorozatot, mert érdekes, viszont a folytatás előtt nekiesek kicsit a régebbi számoknak, hogy kicsit bővüljön a tudásom Birds of Prey-téren, szerintem jobb lesz úgy. És ezt ajánlanám a többi új olvasónak is, mert ha fogalmad nincs arról, hogy kik ezek a csajok, nem fog annyira tetszeni, tudom, mert én is ebben a helyzetben vagyok. Viszont ha mindez megvan, bátran ajánlom egy kis alapinfó beszerzés után, mert jóféle.
Superman #1
Íme a másik nagy kedvencem a kiadónál, aki még nagyon sokak kedvenc hőse, Superman. Ő is elég sok szerepet kapott az újraindított sorozatokban, hiszen két saját címe is van, illetve a Justice League-ben is előmelegített helye van. Ha a saját sorozatokat vesszük, az Action Comics érdekes és jó volt, ezzel szemben a Superman #1-ben hangyányit csalódtam. Itt ugyanis nem sok újat kaptam, legalábbis az Action Comicshoz képest tuti nem. Szinte ugyanaz a „Superman megmenti a világot és jajdejó”-történet van itt is, amit már olvashattunk eleget. Meg van még szó a Daily Planetről is, aminek az épülete leomlott, és épp avatják az újat, de Clark nincs jelen, mert ő inkább a régi romok mellett töpreng. Ja, és a ruha itt már fullos, szóval a történet az Action Comics #1 után játszódik, azt viszont egyelőre nem tudom, hogy a JLA-hoz viszonyítva hova tegyem. Viszont ha így haladunk, akkor egész egyszerűen félre fogom tenni, és maradok az AC-nél (nem AllComics, Action Comics), mert ez így nekem túlzottan nem jött be. Pedig mint történet nem volt ez rossz, és a kritikák is dícsérik, nekem viszont valahogy nem jött át. Azért egy próbát megért, ahogy szerintem nektek is megérne, mégis csak a kiadó egyik húzóneve. Ami meg a folytatást illeti, talán még egy-két számba belenézek, nem mondok le ilyen hamar az egyik kedvencről, de ha azok sem fognak túlzottan tetszeni, akkor kész.
Resurrection Man #1
Újabb karakter, akiről eddig annyira nem tudtam, hogy utána kellett nézzek, hogy eddig szerepelt-e már, vagy teljesen új arc. Nos, igen, volt egy sorozata 97-ben, amiről leszűrhető, hogy mennyit hallottam. De most itt a rebootolt változat, hurrá.
A lényeg annyi lenne, hogy van ez a tag, aki nem tud sokáig halotta maradni, mert egyfolytában feltámad szegény. És minden feltámadásnál más és más különleges képességet kap, jelen esetben valami mágneses erőszerűséget, ami mutatós.
Egy különös és titokzatos társaságnak azonban csípi a szemét ez a 90-es szintű Jézus, és meg is akarja ölni. Várjunk csak... megölni valakit, aki úgysem hal meg véglegesen? Ez jó játék egy darabig, de hát meg lehet ám unni.  Mindenesetre a karakter érdekes, lenne benne potenciál valami jóra, és talán a folytatásokba is belekukkantok, hogy lássam, miként alakulnak a dolgok, de amint végzek mint az 52 első számmal, nagy létszámleépítést tartok a sorozatokból, hogy eldöntsem, melyiket követem majd továbbra is. Vannak címek, amiket tuti folytatok, de vannak a várólistán is, amik attól függnek majd, hogy mennyire tudom tartani a tempót a reboot-al, úgy hogy mást is olvasnék, és nem csak erről szól az életem. Na hát a Resurrection Man erősen várólistás, nem tuti, hogy sort kerítek a folytatásra. Ha igen, jó, ha nem, elfelejtem.
Grifter #1
Szándékosan tettem egymás után a feltámadós palit meg ezt, ugyanis nagyon hasonlít a két sztori egymásra, csak valahogy ez jobbnak tűnik. Itt nem támad fel a hős, viszont valami természetfeletti erők üldözik, és fogva tartják 17 percig, legalábbis ő azt hiszi, miközben valójában 17 napról van szó. Megszökik, felvesz  egy badass vörös maszkot, és utána jár annak, hogy ki akarja megölni. Impozáns.
A karakter a Wildstorm kiadónál volt eddig, de mivel a DC hammbekapta őket, így ez a sztori mostantól náluk fog tovább menni, illetve újraindulni. Egy csaló üzletember van a középpontban, akiről már elmondtam, amit tudni kell, üldözik, felveszi a kesztyűt (és a maszkot...), aztán a folytatásban jöhet a zúzás... gondolom és remélem.  Nem hiába hasonlítgatom a fent említett Resurrection Man-hez, hiszen még egyforma jelenetek is vannak a két füzetben, gondolok itt a repülőből kiugrásra. Csak valahogy a Grifteré jobban sikerült, illetve érdekesebb az ellenség is. Szóval ezt nagy valószinűséggel folytatom, a sorozat kapott egy új olvasót, engem. Csak ajánlani tudom, aztán nem kiugrani a repülőből a sztori hatására. Jó, leállok a béna poénszerűségekkel.
Mister Terrific #1
Teljesen új karakterről és sorozatról van szó a Mister Terrific esetében, és talán ez a legrosszabb benne, hiszen egy teljesen új sztorihoz képest erősen átlagos és középszerű lett.  Igazán semmi újat nem mutat fel, leszámítva a fekete főhőst, de az sem új, csak ritka, de talán manapság még az sem.
Eredettörténetet kapunk arcba az első számban, ami teljesen helyén való, hiszen meg kell ismertetni egy új hőst a világgal. Jelen esetben ez úgy sikerült, hogy inkább maradunk a régi hősök 620-ik történeténél és sorozatánál, mint ennél. A főhős egy Michael nevezetű férfi, aki él-hal a tudományért. Tökéletes életet él gyönyörű feleségével, egész addig, amíg az ki nem lép az élők sorából. Ezek után Michael mindent hátrahagyva a tudományokra támaszkodik és elkezd szuperhősködni. Nem láttunk még ilyet? Dehogynem, még a kiadón belül is. Családját elvesztett magányos hősből van bőven, elég Batmanre gondolni, csak neki ruha kell ahhoz, hogy fekete legyen, míg Mister Terrificnek ez megy csípőből.
Amúgy már a név sem valami meggyőző, ez a Mister Terrific valahogy nem cseng olyan jól, szóval komoly jövőt nem jósolok neki, főleg a nagyágyúk közé nem fog bekerülni egyelőre.
Supergirl #1
Kara új sorozatának nyitódarabja nem épp eseménydús, viszont egy alapszitut felvázol, és tartalmaz egy kis zúzást is. A kriptoni lány földet ér szeretett bolygónkon, és azt hiszi, álmodik, mivel elég fura helyzetbe csöppen. Fémpáncélos alakok támadnak rá, akikkel nem tud mit kezdeni, egész addig, amíg fel nem ragyog a nap, hiszen attól erőre kap, és már kezdődhet is a zúzás, viszont hősnőnk továbbra sem tudja, hol van. A záróoldalon pedig talán nem nagy meglepetés, hogy ki bukkan fel. Így van, Superman.
Nem egy rossz kezdés, bár elfért volna több történet is ebben a 20 oldalban, de azért így se panaszkodok. Supergirl új ruhája jól sikerült, bár eltűnt a szoknya, ami sokak kedvence volt. Biztos vagyok benne, hogy hamar megszokjuk az új kinézetet, hiszen annyira azért nem üt el a régitől, csak kicsit modernebb.
Igazából mást nem lehet írni a füzetről. Folytatás? Alap, hogy lesz, sőt, már van is. Olvasom? Talán. Egyelőre nincs azok között, akiket tuti követek a jövőben, de még odakerülhet. Majd összesítem ezt a listát, ha minden első számmal végeztem. Talán itt is cikk lesz belőle, nem csak a gépemen egy táblázat vagy egy lista. Meglátjuk.

Nos, mára ennyi volt a DC rebootból, szerdán érkezik Fairlight Dredd bírós cikksorozatának második része, én pedig vagy csütörtökön jelentkezek valamivel, vagy mához egy hétre. Addig is sziasztok.

No comments:

Post a Comment