Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban I. Judge Dredd –Emerald Isle (Progs 727-732)


Fairlight kolléga egy Dredd bíró cikksorozatot fog itt nekünk/nektek felvonultatni, ennek az első részét olvashatjátok most. Át is adom a szót neki a továbbiakban.
Fairlight:
Miután valaki megnézte a Stallone filmet, és nem ismeri a kultikus brit sorozatot, 2 tanulságot vonhat le magának a Dredd bíró világáról: 1., Mindösszesen 3 Mega-Cityből és egy nukleáris sivatagból áll. 2., Ami unalmassá teheti, hiszen évek óta ugyanabban a közegben játszódik.
Új sorozatomban ezeket a tévhiteket próbálom eloszlatni, miközben ismerkedek a Dreddverzummal, annak helyeivel és hozzájuk köthető eseményeivel, történeteivel! Az első úti cél, teljesen hasraütésszerűen, mert valahol el kell kezdeni, a XXII. századi Írország!

Dredd útnak-indulásának oka , mint sejthető nem egy vakáció, hanem egy furcsa haláleset. Az áldozat történetesen a Smaragzöld Sziget nagykövete, akit egy krumplival lőttek fejbe, ami meg történetesen az említetett hely fegyvere, miután lőszerspórolás címszó alatt kitalálták, hogy miképp lehetne a burgonyát munícióként felhasználni, és gyorstüzelésre alkalmasítva emberre halálossá tenni! Dredd-et küldik, hogy vizsgálódjon egy kicsit, bár mint sejthetjük,a törvény öklének diplomáciai érzéke nulla.

A helyszínről annyit lehet elmondani, hogy a Smaragdzöld Sziget „Mega-Cityje” vagy inkább a csak milliós nagyságrendű népességére tekintettel „Mega-faluja” egy téma-park, amely Írország hagyományait kissé megrágó és turista-csalogató módon tálaló vidékies stílusú nevezetesség. A képregény paneljein találunk itt rekonstruált emlékfalut, több-kevesebb fát,és a Mega City I-hez szokott szemnek, meglehetősen alacsony házakat (egyik sem lehet magasabb 5-10 emeletnél)-

Dredd alkalmi nyomozópartnere a helyi bírói rendszer gyöngyszeme, Joyce –aki szolgálatban a söntéseken múlatja idejét, a csaposokkal cseverészve folytatva le a bűn üldözéséhez szükséges nyomozásokat, ellentétben Dreddel, aki mint tudjuk vagy sejthetjük, miután lepofoz és lelő néhány embert, már meg is tudja amire kíváncsi. Dredd nem mozog esetlenül az új környezetben, miután úgy dönt, hogy felesleges lenne eltérnie a már bevált módszereitől, bár a kettejük konfrontálódására és nézetkülönbségére talán beáldozhattak volna még néhány oldalt.

Ám  Dredd habitusára szükség is lesz, mivel a gyilkosság feltételezett elkövetője az Erin fiai nevezetű tömörülés egyik tagja, amely szervezet megundorodott ettől a túristacsalogató giccstől, és legfőképpen a burgonya-kultusztól, és inkább a nemzet régi fényét állítanák vissza, mégha ez azt is jelenti, hogy végezniük kell mindenkivel. Ahogy az árnyékból előlépnek, válik a történet kisebb mészárlássá, ahogy az emberek elkezdenek hullani a meglepően jólműködő egész, hasáb, és valami burgonyapüré sortűzben…

Egyszemélyes hadseregünk azonban már hozzászokott ehhez,  és talán zavaró módon is játszva veri le a forradalmat, amit csak a Burgonya-gyárban tett megvilágosító felfedezés ellensúlyoz, lezárva Dredd e könnyedebb kalandját. Mikor Joyce elbúcsúzik, és jó utat kíván visszatéréséhez a Mega-City I-be, amit úgyhalott, hogy rettenetesen erőszakos város, Dredd csak ennyit mond…”Erőszakos, igen…de legalább ott nincs krumpli!

No comments:

Post a Comment