Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban II. Judge Dredd – Luna I történetek (Progs 42-59)


Mostani uticélunk a Hold, néhány mára klasszikus történeten keresztül, bizonyítva, hogy a III. Világháború nem feltétlen gátja az emberiség űrbéli tevékenységének, legalábbis a 2000AD sorozatában.

Történetünk kezdetén, Dredd-et a Hold Marshalljának nevezik, ki ami az ottani bírók vezetőjét takarja, amit 6 hónapra kénytelen elvállalni, miután ebben a tisztségben ilyen időközönként váltják egymást sorban a 3 Mega-city küldöttei. A jó bírónknak, hogy ne hiányozzon az otthon melege, megkapja nyakára rakoncátlan robotszolgáját Walter-t a Wobotot, aki mestere „Dwedd”után szökik az űrhajóra. Elkell is a támogatás Dreddnek, mivel új posztján egyből egy az űrhajóra kilőtt rakétával, majd egy gyilkos szándékú robottal fogadják…

Pedig Luna ! összességében jóval nyugalmasabb hely a Mega-Cityknél. Az oxigénkupolái alatt Mega-City I kisebb másai találhatóak, amiket még mindég a kupolákon belül a vadnyugati filmekből ismert színterek öveznek, vadnyugati jellegű kisváros, ranch stb., azokon túl pedig a vákuum, az oxigén-sivatagok, a rosszéletűek ideális búvóhelyei, vagyis a Hold azon arca, amit nem érintett még ember keze.

A vadnyugati helyszín viszont csak a történetek töredékében dominál, egyébként a városi történetek a túlnyomóak. Igazából az új helyszín nem sok változást hoz a sorozatban a 40 résznyi Mega-City I helyszín útán, más pl. a Hold Börtönében című regényben taglalt sajátosságok (kisebb gravitáció, helyi szokások) nem érintik főhősünket.
Dreddnek furcsábbnál-furcsább kihívásokkal kell szembenéznie, kezdetnek rögtön egy vadnyugati pisztolypárbajjal, majd meg kell mentenie saját karácsonyát, és Waltert egy bűnözőtől, szembekerül a Hold legnagyobb hatalmú emberével az évek óta visszavonultan élő C.W.Moonie-val, és meg kell fékeznie egy megkergült kocsi 5 éves értelmi szintjén álló mesterséges intelligenciájának Elvisnek az ámokfutását, és Dredd elszenved egy banditával szemben egy olyan kudarcot, aminek végén lemondva jelvényéről az utcaseprőknél köt ki.

Persze vannak komolyabb problémák is, mint például  az első Lunai Olimpián magukat képviseltető (és a Dreddverzumban elsőként felbukkanó) Szov-városok bírái először egy agyon-szteroidozott sportolót próbálnak a versenybe jutatni, majd az események szerencsétlen alakulása folytan kitör a velük egy kisebb válság, ám a konfliktust a tévé által közvetítve egy 4+1 a 4+1 elleni csatával rendeznek. Láthatjuk azt, hogy a Hold legfontosabb behozatali cikke a levegő (amiért egyébként fizetni kell), ha annak áramlását szabotálják, az katasztrófához vezet.

A történetek itt a közös helyszíntől eltérően általában különállóak az akció és némi humor dominál bennük, legtöbb olyan csattanóval zárul, amely érdemessé tenné esetleges magyar antológiában megjelenésre is, mivel kiváló szórakozást nyújtanak, és egyhamar nem is felejti el őket az ember .
A rajzok részlet gazdagok, nem karikatúrajellegűek. Viszont vagy az író, vagy a rajzoló ötleteként a Csillagok Háborúja film-premierre kipillantással többször felbukkan egy X-Wing a paneleken.

Aki tehát egy kis könnyedebb Dredd szórakozásra vágyik, annak mindenképpen ajánlott olvasmány.

No comments:

Post a Comment