Sunday, February 3, 2013

Cowboys & Aliens


A Cowboys & Aliens cím ismerősen hangzik azoknak, akik a filmes híreket figyelemmel követik, vagy azoknak, akik belefutottak valahol a film trailerébe. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az idén áprilisban  mozikba kerülő film egy azonos című képregényen alapszik, vagyis egy újabb képregényfilm rendezésére adta a fejét John Favreau, akinek már a Vasember 1-2 részét is köszönhetjük. Lássuk hát, hogy miről szól az általam igencsak várt film alapanyaga, vagyis a képregény.
Azt még elmondom, hogy egy igencsak újnak számító képregényről beszélünk a maga 2006-os megjelenésével. A írója pedig az a Fred Van Lente, akinek már olyan dolgokat köszönhetünk, mint a Marvel Kalandok Pókember/Vasember/Fantasztikus Négyes jónéhány füzete, az X-Men Noir sztorik, vagy a hatalmas sorszámmal ellátott Deadpool füzetek (#900, #1000). Szóval ebből már felmérhetünk pár dolgot, persze ez egy egész más műfaj, mint a szuperhősök, de az írói kapacitás már kb feltérképezhető. Ezt most úgy mondom, hogy ez a képregény alapjában véve nem rossz. Csak nem szól túl sok mindenről a maga 115 oldalában.
Az egésznek az az alapötlete, hogy a vadnyugaton követjük figyelemmel a kóbojok és az indiánok közötti csatározást, amikor is váratlanul egy ismeretlen repülő tárgy zuhan alá, és nem is csak egy. Bizony, az idegenek, vagy földönkívüliek ha úgy tetszik úgy gondolták, hogy most ők megszállják a földet, rendeznek egy jó kis szombat esti inváziót. És akkor most jön a képregény fő motívuma, ami a mondanivaló is lenne egyben, vagy kulcsmomentum, amikor is az eddig ellenséges viszonyban levő cowboyok és apacsok összefognak, hogy közösen vegyék fel a harcot az idegenek ellen. És ennyi az egész. Erről szól a képregény.
Persze mindez jobban kidolgozva tárul a szemünk elé, mert azért valami ki kell töltse ezt a több, mint 100 oldalt. Például ami nekem nagyon tetszett, az a prológus, ahol párhuzamosan van ábrázolva a két világ, pontosabban az akkori Amerika a maga történelmével, és az idegen bolygó, ahol szinte egyformán történnek a dolgok, csak más környezetben. Ez a rész külön megér egy misét a képregényben.
Amúgy pár sablonos dolgot is találunk a füzetben, például a grafika terén, ahol az űrlények kinézetében nem sok kreativitás vagy újdonság érhető nyomon, a vezér egy nagydarab zöld lény fémruhában, indokolatlanul megpakolva láncokkal. Azért már láttunk ilyet nemegyszer, nekem az orkok is eszembe jutottak a Warhammerből például. Az írásban is akad egy kisebb baklövés, amikor is az egyik cowboy az idegen fegyvereket úgy jellemzi a társainak, hogy "some serious hardware". Nem tudom, mennyire hiteles ez az 1800-as évek amerikájában játszódó sztorihoz, de na.
A grafikára amúgy nincs panasz, szép képekkel van illusztrálva ez az erősen közepes sztori. Vannak nagyon jól sikerült jelenetek, szóval arra tényleg nem lehet rossz szavunk. A képregény amúgy nincs honosítva sehol, legalábbis én nem tudok róla, szóval marad az angol azoknak, akik szeretnék elolvasni így kicsivel a film előtt, vagy akár majd utána  (esetleg közbe) is.
Nem mondom, hogy nem ajánlom elolvasásra ezt a füzetet, csak nem kell sokat várni tőle, legalábbis én így látom. Aztán lehet lesz, akinek nagyon bejön majd a cucc, engem meg küld a meleg éghajlatra, mert annyira nem szálltam el tőle, és persze olyan is, akinek egyáltalán nem fog tetszeni. Azért  a film előtt érdekességként megéri átfutni, hogy tudjuk, mire számítsunk majd. Nem várom kevésbé a filmet, mert szerintem egy látványos fun dolog sül majd ki belőle, és a rendező neve is bizakodásra ad okot. A képregény is azt mutatja, hogy ha jól adaptálják, akkor egy látványos filmet kapunk, minimális történettel. Majd meglátjuk.

No comments:

Post a Comment