Saturday, February 2, 2013

Arkham Reborn


Hivatalosan is visszatértem az éterbe egy sikeres egyetemi felvételi után, mostmár nekem is elkezdődött a nyári vakáció, úgyhogy ismét a már megszokott tempóban tudom bemutatni nektek a képregényeket. Visszatérésemet az Arkham Reborn című háromrészes történet ismetetésével jelezném nektek.
Most olvastam másodjára ezt a képregényt, ez arról árulkodik, hogy tetszett. A történet nem túl bonyolult, de mégis izgalmas, főleg a második kötettől indulnak be a dolgok, de már az elején is vannak érdekes események. Az Arkham Elmegyógyintézet köztudottan a Batman univerzumhoz tartozik, olyan híres vendégekkel, mint Joker, Rébusz, Méregcsók, Kétarc, Madárijesztő és még sorolhatnám. Számos képregényben szolgál az események helyszinéül az intézet, vegyük példának akár az itt már bemutatott Joker Elmegyógyintézete sorozat füzeteit, bár ott nem az intézetben játszódik a cselekmény, de az ad keretet az egésznek. Az Arkham Rebornban más a helyzet, itt szinte csak ez az egy helyszín van, a történet fontosabb jelenetei mind az intézet falain belül játszódnak. Történik ugyanis, hogy Dr. Arkham felújítja az intézetet, és újra kinyissa annak kapuit. A betegeket szinte teljes mértékben visszahozza az épületbe, és új módszereket is kifejleszt azok kezelésére. Ezen módszerek egyike a beteg fejébe ültetett chip, aminek segítségével befolyásolhatóvá, irányíthatóvá válik az illető. Látszólag tehát minden rendben, az intézet működik, a betegek teljes mértékben ártalmatlanok hála az új módszereknek, minden olajozottan múködik. A látszat viszont általában csal, és itt is erről van szó. Egy idő után ugyanis furcsa dolgok történnek az intézetben, olyan, mintha az épület fellázadt volna a doktor ellen, minden meghibásodik, a betegek veszélybe kerülnek, egyik-másik haldoklik, és a személyzet nem tud velük mit kezdeni.velük. Illetve van egy rejtélyes beteg is, aki egyfolytában egy összetákolt maskarában rohangál, és a Raggedy man című gyerekmondókát énekeli. Nos, neki nyoma vész a káosz következtében. Az kizárt, hogy megszökött, biztos, hogy az épületben van, de akkor hol? És ki áll e mögött a káosz mögött? Batman segít megfékezni a lázadásokat, és fényt derít a titokra is, ami tényleg melepetésszerűen hat, szerintem mindenre számítottatok, csak arra nem, ami valójában történik ebben az intézetben.
A rajzok szerintem nagyon jók, lehet őrült hangulatot teremteni normális rajzokkal is, gondolok itt a Joker's Asylum Jokeres füzetére, ahol borzalmas rajzokkal akarták ugyanezt elérni, nálam sikertelenül. Itt viszont el lett találva a hangulat a jó rajzokkal, és a kifogástalan színvilággal. Ami még külön dicséretet érdemel, az az első két füzet borítója, ez a puzzle megoldás nagyon találó a sztorit figyelembe véve. Tényleg jól rámutat a tartalomra. A harmadik borító átlagos, Batmant látjuk, amint csápol az őrültek között, ilyenből már láttunk rengeteget, az első két füzet borítója azonban nekem nagyon bejön.
 Ajánlom a képregényt mindenki figyelmébe, aki szereti az ilyen Arkhamos sztorikat. Én például szeretem őket, remélem nem vagyok ezzel egyedül. Felhívom a figyelmetek arra az apróságra, hogy Batman itt nem sokat szerepel, de az a kevés szerep, ami jutott neki, az nagy fontossággal bír, hiszen ő deríti ki, hogy mi is történik az intézetben valójában. Olvassátok el ezt a három füzetet, szerintem megéri.

No comments:

Post a Comment