Sunday, February 3, 2013

Apokalipszis Kora

Üdv mindenkinek.

Ahogy ígértem a mai napon, amikor átlépek a 16 évesek közül a 17 évesek közé, egy különleges képregénnyel jövök a bemutatásra. Ez a képregény, pedig nem más, mint a nemrég bemutatott Légió Küldetés folytatása az Apokalipszis Kora. Mint említettem ez számomra egy olyan képregény volt, aminél jobbat eddig nem nagyon olvastam, és kötve hiszem, hogy lenne más képregény, ami képes lenne felülmúlni ezt. Ám mielőtt még belekezdenék ennek a történetnek az ismertetésébe, fokozottan felhívom a figyelmet arra, hogy ez A LÉGIÓ KÜLDETÉSE FOLYTATÁSA. Ennélfogva ahhoz, hogy bele tudjak kezdeni a történet részletezésébe, kénytelen leszek elmondani, hogy mi történt abban a történetben. Tehát, aki még nem olvasta volna el a fent említett képregényt, és ha nem akarja, hogy elrontsam az olvasási élményét, akkor annak itt állj, és majd, ha azon túl van, akkor olvassa tovább, hogy mit mondok erről a történetről. Ha viszont már elolvastátok, akkor nincsen semmi akadálya, hogy a továbbiakban a folytatásáról beszélhessünk. Lássuk hát, miről is szól a következő történet:


Előszóban még annyit, hogy ez nem egy rövid történet. A nem rövid alatt azt értem, hogy majd három tucat füzetből áll. De egy ilyen történethez kell is ennyi füzet.
Szóval, mint említettem ez a Légió Küldetése folytatása. Abban a történetben ugyanis Légió megpróbálta megölni Magnetót a múltban még akkor, amikor még semmi bajt nem csinált. Ez kis híján sikerült is neki, de az utolsó pillanatban Xavier a barátja elé ugrott, és testével védte meg Magnetót. Így ő kapta a halálos csapást, és ő halt meg. Innentől kezdve, pedig az egész világ a feje tetejére állt. Mivel Xavier a múltban halt meg, így a jövő megváltozott. Az X-men soha nem alakult meg (legalábbis nem úgy, ahogy mi ismerjük) és mivel nem volt X-men, ezért nem volt senki, aki megállítsa Apokalipszis világhatalomra törő terveit. Vagy mégis?
Magneto barátja önfeláldozása hatására belátta, hogy amiben eddig hitt, az csak téveszme volt. Rájött, hogy Xaviernek volt igaza mindenben, és innentől kezdve annak élt, hogy beteljesíthesse halott barátja álmát. És a történetek itt kezdődnek.
Ám mielőtt még a cselekmény közepébe vágtak volna az írok, készítettek öt füzetet, amiben nagyjából bemutatják ezt a kort, Apokalipszis felemelkedését, az X-men küzdelmét vele, és a többit. Ez az öt füzet az: X-men Krónikák 1-2, A Fény Ösvényén, Sötét Vérvonalak, és az X-Man -1 (félreértések elkerülése véget ezt tényleg A-val írják. Az X-Men az majd más lesz).
Olvasási sorrend szerint az X-men Krónikák 1-el kell kezdeni.
Ebben a történetben még nagyon az elején vagyunk a dolgoknak. Itt Magneto valahol az Európai hegységekben létrehozott egy létesítményt, ahol a mutánsokat karolja át, hogy megtanítsa nekik, hogyan használják az erejüket jó célra. Ezek a mutánsok, pedig jelenleg: Higanyszál, Skarlát Boszorkány, Vihar, Jégember, Jean Grey, Kolosszus, és ebben a történetben csatlakozik hozzájuk X-Fegyver (aki Rozsomák, de itt vele végig X-Fegyver néven fogtok találkozni) valamint Vadóc. És ebben a történetben ütköznek meg először Apokalipszis lovasaival, aminek végül győzelem lesz a kimenetele, de ugye a győzelemnek ára van, és egy háborúban ugyebár vannak áldozatok. És ez itt sem lesz másképp.
A következő, amit el kell olvasni az vagy a Krónikák 2, vagy a Fény Ösvényén. Azért, mondtam, hogy vagy ez, vagy az, mert tényleg nem igazán lehet eldönteni, hogy most melyik a soron következő. Történik néhány dolog a Krónikákban, ami miatt azt mondanám, hogy az van előbb, de ugyanezt elmondhatnám a Fény Ösvényeiről is. Nos akárhogy is, én úgy gondolom, hogy a Krónikák 2 kell, hogy legyen a következő, de mint említettem ez nem biztos. De inkább lássuk, hogy ebben mi történik:

Mindjárt azzal nyitunk, hogy ketten elhagyják az X-ment. Hogy miért az elég homályos mivel, csak utólag említik meg, hogy történt valami, ami miatt úgy döntenek, hogy elmennek. És itt az elején tele lesz ilyen jelenségekkel, hogy történt valami, de ezt csak a szereplők beszédjeiből tudhatjuk meg. Ilyen például az, hogy Magneto halálos sebet adott Apokalipszis „fiának” Nemesisnek, akinek ez miatt egy páncélt kell viselnie élete végéig. És belőle lett Holokauszt, aki a későbbiekben rendre fel fog még tűnni. Ám ennek a történetnek a középpontjában egy szerelmi háromszög áll. Aminek tagjai: Vadóc, Magneto, és Gambit.(Na például róla sem tudni, hogy mikor csatlakozott hozzájuk, mert nincs megemlítve.) És igazából a történet nagyrészt róluk fog szólni. Nem szívesen említem meg, hogy mi lesz ennek a háromszögnek a végkifejlete, de mivel a későbbiekben már nem tudom elkerülni, hogy ne említsem meg: Vadóc Magnetot választotta. Hogy miért, és miként azt persze már nem árulom el.
És akkor jöjjön a Fény Ösvényén:
Azért gondolom, hogy ez a Krónikák 2 után jön, mert itt már Magneto, és Vadóc házasok, és az előbb említett két X-men már nincs velük. Helyettük azonban csatlakozott az X-men-hez még Árnyék, Kardfogú, Morf, és Csillám is.( Ha senkinek nem rémlik a neve, akkor az nem véletlen. Ő ugyanis itt tűnik fel először.) Ebben a történetben Apokalipszis egy súlyos sérülésből lábadozik (hogy azt mikor, és miként kapta, azt nem tudjuk) és távollétében egyik lovagja Halál uralkodik. Az X-men pedig megpróbálja kihasználni ellenségük gyengeségét, ám ugye az nem olyan könnyű, mert ekkorra már Apokalipszis fél Amerikát kiirtotta, és elég sok csatlósa van neki. És mivel a történet folytatódni fog, így szerintem, ki lehet találni, hogy az X-mennek nem fog sikerülni megölniük Apokalipszist, de ennek ellenére sikerül egy kis sikert elérniük. De ennyit erről a részleteket, majd olvasás közben mindenki megtudja.
És szerintem itt lesz érdemes elolvasni a Sötét Vérvonalakat:
Ennél a történetnél abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az eddigi történetektől különálló, szóval, ha gondoljátok a három között valahol is, olvashatjátok. Ebben a történetben ugyanis elkalandozunk a másik oldalra, és megismerhetjük Küklopsz, és az öccse Plazma történetét. Őket ugyanis Sinister nevelte fel, miután elveszítették a szüleiket. És hogy mire? Hát természetesen arra, hogy életükkel Apokalipszis szolgálják. Bizony, ebben a történetben nem kevés olyan szereplővel fogunk találkozni, akik nem azon az oldalon fognak állni, mint megszoktuk. De, hogy a lényegre térjek, ebben a történetben azonban a két fiú bizonyos körülmények között találkozik a rég halottnak hitt apjukkal, és ez a találkozás mindkettőjükre komoly hatással lesz majd a későbbiekben.
És a bevezetők utolsó füzete az X-man -1:
Erről sok mindent nem tudok elmondani, mert egy mondatban össze tudnám foglalni a lényegét. Sinister Jean, és Scott DNS-éből létrehozz egy új mutánst, akit Nathan Greynek nevez el. Őt fegyvernek fogja szánni majd Apokalipszis ellen (úgy tűnik a hűsége mégsem olyan megkérdőjelezhetetlen az ura iránt, mint azt gondoltuk) de mivel még túl fiatal, ezért várnia fog kelleni, míg felnő, hogy a segítségével majd megdönthesse Apokalipszis uralmát.
És akkor ezzel végére érkeztünk a bevezető történeteknek, most már jöjjön a főcselekmény. Ez a cselekmény azonban szerte fog ágazni, de erről majd később. A soron következő füzet ugyanis az X-men Alpha:
Ezt a történet már akkor játszódik, amikor Apokalipszis már egész Amerikát meghódította, és a lakosság jó részét lemészárolta.
A történetünk Seattle-ben kezdődik, ahol egy magányos vándorral találkozunk, aki ilyen-olyan körülmények között végül találkozik az X-mennel. Ez a vándor, pedig nem más, mint Bishop az időutazó mutáns. Bishop egyike volt annak a négy mutánsnak, akit Légió annak idején visszavitt a múltba, és szemtanúja volt Xavier halálának. Ám mivel ő már eleve egy időutazó mutáns volt, így rá nem hatott a M’kraan kristály időtisztító hatása. Értsd: Ő mindenre emlékszik abból a korból, amikor még Xavier élt. És az ő emlékein keresztül látja meg Magneto azt a világot, ahol a barátja él, és megakadályozzák Apokalipszis rémuralmát. És még sok minden mást is lát, de az a lényeg, mivel most, hogy tudja az igazságot, mindent megpróbál megtenni azért, hogy visszaállítsa a régi világ egyensúlyát. És itt kezdődnek el a dolgok igazán, és innentől lesz nekem egyre nehezebb, és nehezebb a dolgom.
Innentől ugyanis a történet több mellékszálra bomlik, és minden mellékszál négy füzetet fog kitenni. Például: Bámulatos X-men 1-4, Csodálatos X-men 1-4, X-Faktor 1-4 stb.
Ezek a történetek, pedig egymással párhuzamos sorrendben haladnak, és ennélfogva lehetetlen olvasási sorrendet meghatározni. Igaz van egy-két jelenet, amik miatt azt lehet mondani, hogy ez előbb van, mint az, de mint mondtam lehetetlen meghatározni, hogy melyik van előbb. Én annak idején úgy olvastam, hogy elolvastam a Bámulatos X-men 1-t, aztán a Csodálatos X-men 1-t, aztán mondjuk az X-Kaliber 1-t, és így tovább, aztán amikor az egyesekkel végeztem, jöhettek a kettes számok. Aztán pedig másodjára már tudtam külön is olvasni őket. Bár igazából csak az egyes számoknál igazán zavar, de amit biztosan tudok azok a következők:
Az X-Faktor 1 előbb jön, mint az X-man 1
És amit még tudok, hogy az X-men Omega előtt közvetlenül a Csodálatos X-men 4 jön.
Ha ez így most zavaros bárkinek is, akkor nem csodálom. Tényleg nem könnyű ezt így megérteni, de ha tovább olvassátok, amit írok, akkor idővel majd meg fog világosulni, hogy miről beszélek én itt.

Szóval, mint említettem a történet itt több mellékszálra bomlik, és akkor most ezeket a mellékszálakat mutatnám be nektek pár mondatban.
Bámulatos X-men 1-4
Egy darabig azt hittem ennek az első száma közvetlenül az Alpha után jön, mert az elején még az egész X-men együtt van, de a vége felé már tele van olyan utalásokkal, amik egy másik füzet eseményeire utalnak. Na de lényeg a lényeg, ennek a 4 résznek a középpontjában az X-men egy (Vadóc, Csillám, Kardfogú, Morf, és Naptűz) része áll, akik elutaznak Chicagoba, hogy megmentsék az ott lévő menekülteket Apokalipszis fiától Holokauszttól.
X-Fegyver 1-4
A középpontban Logan, és Jean áll, akik csatlakoztak az Európai ellenállókhoz, akik mindent megtesznek azért, hogy megdönthessék Apokalipszis rémuralmát. Ám már évek óta vívják a Háborút, de eddig nem sok eredményre jutottak. Így végül végső elkeseredett döntésre szánják el magukat. Több száz zeppelinszerű szállítókkal elszállítanak Amerikába több száz atombombát, és azokat ledobják a kontinens minden szegletében. Nem egy emberbarát megoldás, de ha azt vesszük, hogy Amerika lakosságát szinte teljesen kiirtották, és már szinte csak Apokalipszis csatlósai élnek ott, akkor már valamivel másabb a helyzet. Persze mire ezek a szállítók elérnék Amerika partjait, már rég észreveszik őket, és valószínűleg elpusztítják az összes zeppelint. Így hát ki kell találni egy módot arra, hogy egy szempillantás alatt elszállíthassák őket. Ezért Logan elindult, hogy megkeresse a Kapuőrt (nem igazán ismerem a karakterét, de annyit sikerült megtudnom róla, hogy képes elteleportálni sok mindent. Még egy zeppelin hadat is) akinek a segítségével ez már megoldható lenne. Persze a feladat nem olyan egyszerű, hiszen Apokalipszis szolgálói mindenhol ott vannak, és Jean sem helyesli igazán az atombombás tervet.
Következő Generáció 1-4
Ebben a történetben a főszerep Kolosszusé lesz, aki Magnetotol megtudja, hogy a húga Iljána nem halt meg a Kijevi mészárlásban, hanem rabszolgaként él a Seattle-i Magban, ami Apokalipszis energia ellátó központja. Magneto számára nagyon fontos a lány, mert már csak ő maradt meg azon mutánsok közül, akik képesek a múltba utazni. És mivel Kolosszus a bátyja ezért logikusnak találta, hogy őt bízza meg a mentőakcióval.
Kolosszus számára nem is kérdés, hogy megpróbálja-e megmenteni a húgát. Így hát a szerelmével, Árnymacskával, és egy csapat fiatal mutánssal, akiket ők képeztek ki, útnak indul Seattle-be, hogy megmentsék a húgát. Ám ez persze nem olyan egyszerű, és mint tudjuk háborúban mindig vannak áldozatok.
X-Kaliber 1-4
Ennek a főszereplője Árnyék lesz, akit Magneto szintén megbízz egy feladattal. Meg akarja tudni, hogy Bishop tényleg az igazat mondja-e. És ennek érdekében szüksége lesz Sorsra, aki jelenleg egy Avalon nevű helyen él több száz menekülttel. Nagy valószínűséggel Rejtély az egyetlen, aki felismerné Sorsot, így Magento megbízza Árnyékot, hogy menjen el az anyjához, és közösen hozzák el neki Sorsot. Ám, ez persze nemolyan egyszerű, mert mint kiderült Apoklipszis emberei mindenhol ott vannak, és hogy a küldetést megakadályozza a világpusztító, elküldi Árnyékkirályt, hogy ölje meg Árnyékot, és a többieket.
Gambit és a Kívüllálók 1-4
Ugyanazon okból, tehát, hogy megtudja igaz-e, amit Bishop mond Magneto Gambitot, és a bandáját elküldi a Shi’arokhoz, hogy megszerezzék a M’kraan kristályt. Ami persze nem lesz egyszerű.
X-Faktor 1-4
Ebben a történetben, pedig a másik oldalhoz kalandozunk el, Küklopszhoz, és az öccséhez Plazmához. Miután Sinister elárulja Apokalipszist, Küklopsz lesz az egész X-Faktor vezetője.(az ő dolguk, hogy elkapják azokat a mutánsokat, akik szembeszegülnek a nagyúrral) Az öccse pedig ezt nem igazán nézi jó szemmel. Évekig a bátyja árnyékában élt, és mindig azt kellett hallgatnia, hogy a bátyja jobb nála. Ennélfogva a gyűlölete Scott iránt igen magas. A problémát még tetézi, hogy Küklopsz teljesen más személyiség, mint Plazma. Ugyanis őbenne is megfordult már az az eretnek gondolat, hogy ez a világ így nem jó, és amit tesz, az sem helyes. Alexben nincsenek ilyen gondolatok. Őt csak az érdekli, hogy kibújhasson Scott árnyékából, és teljesen megsemmisíthesse a bátyját. És ebben a négy füzetben történik is valami, ami esélyt ad neki arra, hogy mindezt véghez is vihesse.
X-man 1-4
Személyes kedvenc történetem. Itt a már az bevezetésben megemlített Nathan Grey-é lesz a főszerep, akit Sinister alkotott. Nate már ilyenkorra már kiszabadult Sinister fogságából, és csatlakozott Forge „vándorcirkuszához”, ahol még rajta kívül is élnek mutánsok. Nate ott jól érzi magát, de természetesen egyszer minden jónak vége szakad. Sinister elárulja Apokalipszist, és elindul, hogy megtalálja a fiát, akit most már ténylegesen fegyverként tud használni az ura ellen. És persze Apokalipszis is tudomást szerez a fiúról, és megbízza pár szolgáját, hogy öljék meg a fiút, és mindenki mást, aki segít neki.
És végezetül a Csodálatos X-men 1-4
Nem véletlenül hagytam ezt a végére, ugyanis ez a legbonyolultabb történetszál az összes közül. Itt nagyrészt Higanyszálé a főszerep, aki az X-men megmaradt tagjaival, Apokalipszis egyik lovagjával, Mélységgel veszi föl a harcot. Ám ezen kívül történik itt még más is.
Apokalipszis megtudja, hogy Magento hol rejtőzik, és ő maga indul el, hogy leszámolhasson legnagyobb ellenségével. A csata Xavier sírjánál (Amire tényleg az van rávésve, hogy: „Minden értékes álomért érdemes küzdeni”. Ugye emlékszünk még a Légió Küldetésére, ahol a kocsmában Magento akkor még viccesen megjegyezte Xaviernek, hogy ezt fogja a sírkövére vésni? Nos végül betartotta az ígéretét.) végül Magneto vereségével zárul, és Apokalipszis fogja lesz. Igaz nem sok híja volt annak, hogy nem lett más a végkimenetel.
A 4. számban aztán mindenki, akit Magneto külön küldetésre küldött megérkezik, valaki a küldetés sikerével, valaki csak fél sikerrel, de végül mind újra együtt lesznek. És elhatározzák, hogy szembenéznek Apokalipszissel, és véget vetnek a rémuralmának.

Ám még nem értünk a végére. Még van három füzet, amit még meg kell említenem. Ez a három a Kiválasztottak, és az X-Univerzum 1-2.
A Kiválasztottak lényegében a karaktereket mutatja be Apokalipszis számítógépén keresztül. Történet szempontjából elhanyagolható, de azért szerintem érdemes elolvasni.
Az X-Univerzum már egy kicsit bonyolultabb. Ugyebár a világ megváltozott, és ennek következtében a Fantasztikus Négyes, a Bosszú Angyalai, és még sokan mások nem léteznek. De ez nem jelenti azt, hogy azok az emberek, akik e nagy csapatokat alkották meg sem születtek. Bizony megszülettek csak nincsen meg a képességük. Viszont ez nem állítja meg őket abban, hogy az Európaiak oldalán felvegyék a harcot a gonosszal. És ebben a két füzetben láthatjuk is, hogy ezt hogyan teszik.
És akkor végre valahára elérkeztünk a legeslegutolsó füzethez az X-men Omegahoz. Ebben a füzetben az összes mellékszáll összeér, és megkezdődik a  végső harc a gonosszal. Ám erről a füzetről már többet nem árulhatok el, mert erről már lehetetlen úgy beszélni, hogy ne spoilerezzek. Viszont egy valamit még elmondhatok a végéről.
A végét eszméletlenül jól megcsinálták. Nagyon ritkán láttam ehhez fogható végjátékot, ami ennyire az ember érzelmeire hatna. Én amikor ezt először elolvastam szinte a könnyeimmel küszködtem (jó hozzá kell tenni, hogy 5-6 évvel fiatalabb is voltam akkor, de szerintem ezen még egy felnőtt ember is képes lenne valamilyen szinten elérzékenyülni.) Úgyhogy ha másért nem is, de ezért a végjátékért érdemes lenne ezt elolvasni. Én ezt a történetet örökre a szívembe zártam, és mint azt említettem, ennél jobb történetet még nem nagyon olvastam. Pedig nem kevés jó képregénnyel találkoztam már életemben.
És akkor azt hiszem itt a vége. Még ugyan van egy füzet az X-men Prime, ami amolyan epilógus akarna lenni, de szerintem nem sok köze van mindehhez. Ha gondoljátok, olvassátok el azt is, de sokat nem veszítetek, ha kihagyjátok.

A rajzokról még nem beszéltem, és igazán nem is fogok. Mint azt láthattátok nem kevés füzetből áll ez a történet, és ennélfogva nem egy rajzoló rajzolta az összeset. Így nehéz lenne egy szóban összefoglalni, hogy milyenek a rajzok. Legyen elég annyi, hogy szerintem mindenkinek lesznek olyan rajzok, amik bántani fogja a szemét, és olyan is, amire csodálattal fog felnézni.
A történet nagy részét Nitro oldalán találjátok meg. Egyedül a Fény Övényén van a Chronopolison, valamint a Gambit és a Kívülállók az X-Fanzine oldalán található meg. A maradék mind Nitro oldalán van fenn.
Remélem tudtatok követni, ritkán írok ilyen hosszú, és bonyolult kritikát, de néha kell ilyen is. Nem tudom mennyire sikerült érthetően elmagyaráznom mindent anélkül, hogy komoly spoilereket mondtam volna, így kérek mindenkit, hogy akinek lenne valami hozzáfűznivalója az általam írtakhoz( legyen az pozitív, vagy negatív) akkor az ossza meg velem, hogy mit gondol arról, amit írtam, vagy magáról a történetről, ha olvasta már. Nem tart sokáig, és nekem nagyon sokat jelentene, ha tudnám, hogy ki mennyire tudta követni mindazt, amit leírtam, és az ehhez hasonlókat.
És akkor ezzel búcsúznék tőletek. Legközelebb valószínűleg jövőhét hétfőn jövök valamivel, de hogy mivel azt még én sem tudom. Szóval akkor jó olvasást ehhez a történethez (el lesztek vele egy darabig az biztos) és viszlát jövő hét hétfőig.
Sziasztok.

No comments:

Post a Comment