Monday, February 4, 2013

A hihetetlen Pókember 01-06.


Mit szóltok ahhoz, ha kicsit meglovagolom ezt a Pókember-hullámot, ami a sokak által várva várt új filmnek köszönhető? Semmit? Jó. Akkor hadd mutassam be nektek azt a történetet, ami a Magyarországon is megjelent sorozat első hat számát takarja.

Az amerikai megjelenés szerint itt az Amazing Spider-Man 471-746 számairól van szó, ekkor ugyanis egy másik író vette át a stafétát, és rögtön le is tett egy nagyszerű történetet az asztalra. Ő lenne a méltán híres J. Michael Strac...Sratz...á, muszáj bemásoljam valahonnan a nevét...szóval J. Michael Straczynski. Neki köszönhetjük például a Superman: Earth One-t is, csak hogy az elmúlt évek terméséből szemezgessek.
A történet azért is különleges, hiszen két új karaktert is behoz a képbe, nem is akármilyeneket. Pókember, miközben régi iskolájának környékén jár-kel, illetve himbálózik, egy titokzatos idegenbe botlik, akit Ezékielnek hívnak. Nem 25:17, simán Ezékiel. Ami a legérdekesebb ebben a fickóban, hogy mindent tud Pókemberről, beleértve az eredettörténetét is. Jó, ez elméletileg nem csoda, hiszen az a sztori mindenkinek folyik már a könyökén, hogy pókcsípés meg Ben bácsi, de itt a képregényen belül akkor is fura. És nem elég, hogy ez az Ezékiel képbe van hősünk kilétét és eredetét illetően, de még azokkal a képességekkel is rendelkezik, mint a barátságos és közkedvelt hálószövőnk. Így már még érdekesebb. Mellesleg ez az Ezékiel annyira jól keni, hogy rávilágít egy apróságra Pókember eredetét illetően, amiről még eddig nem volt szó, hiába volt már elmesélve a sztori kismilliószor. Ez szintén érdekes kérdés, amin lehet egyszerre gondolkodni hősünkkel, majd meglátjátok. Ja, és ha ez még nem elég, akkor lesz itt szó totemekről, amit úgymond "követnek" ezek a hősök és gonoszok, így lesz valakiből félig polip, kaméleon, skorpió, vagy ugyebár pók. Elég lesz az érdekességből? JMS szerint nem, ezért behoz még egy gonosz csókát, aki pont az  ilyen totemekre vadászik, azokból nyeri az erejét.  Az ő neve Morlun, és annyit kell még tudni róla, hogy elég kemény, nem lesz egyszerű ellene harcolni, hiszen amint hozzáér áldozatához, onnan kezdve bárhol megtalálja őt. Így ezt az érintést kellene elsősorban elkerülnie Pókembernek, ami persze nem jön össze, mert kell a képregénybe a harc, főleg itt a szép(nek alig mondható) új ellenfél, lássuk már, mit tud. Meg is nézhetjük ezt egy szép hosszúra nyújtott csatározásban, aminek a kimenetele legyen meglepetés, de az biztos, hogy Pókember egyik legkeményebb ellenfele ez az új gyerek.
Emellett vannak mellékszálak is, amiken tovább tud menni a sorozat a Morlunos események után. Ilyen például Peter Parker tanári állása volt iskolájának falain belül, valamint az a szál, amin May néni megtudja Peter titkát, és nem az ágy alá rejtett Playboyokat, hanem a Pókemberes titkot. Szóval szövődik a történet, mint a pókháló (állítsatok le az ilyen gyenge poéntalan hasonlatoknál), az olvasó szemeim pedig mosolyognak, hiszen ami engem illet, ez az egyik legjobb Pókember sztori, amit valaha olvastam. Persze sok bepótolnivalóm van még, de ez akkor is nagyon tetszett. Az új karakterek beváltak, a poénok és a bunyók nagyon a helyükön voltak, izgalmas olvasmány volt, azt meg kell hagyni.
A rajzokat a nem épp közkedvelt John Romita Jr. követte el, ami látszik is a paneleken. Nekem amúgy itt túlzottan nagy bajaim nem voltak, max egy-egy arc volt furcsa, May néni meg egyenesen rémisztő olykor, de tényleg. Ja, és néha néztem, hogy mit keres a suliban Dave a Kick-Assből, annyira hasonlított az arca. Romita barátunk arckészlete igen szűkös, vonható le a következtetés. Aki viszont ezektől eltekint, az remekül fog szórakozni ezen a 6 füzeten. Ami a folytatást illeti, amit eddig olvastam, az nem volt rossz, de ezt a Morlunos sztorit nem ütötte. Majd lesz ezekről is szó bővebben idővel. Addig azonban maradjunk ennyiben mára.


No comments:

Post a Comment