Tuesday, April 30, 2013

Ultimate Comics Iron Man (2012)


A mozikban még dübörög a Marvel Moziverzum második fázisát nyitó Vasember 3, lovagoljuk hát meg ezt a hullámot, és vessünk egy pillantást a piros-arany konzervdoboz képregényes kalandjaira, azon belül is az Ultimate Comics Iron Man minire.

50 év. Ennyi idős lett idén a Vasember karaktere, mellesleg az őt alakító Robert Downey Jr. sincs túl messze ettől a számtól. Vasember először 1963-ban mutatkozott be a képregények oldalain, akkor a Tales of Suspense című sorozatban. Azóta már számtalan sorozaton keresztül ível a története, az eventekben és crossoverekben is felbukkan, bandázik a Bosszú Angyalaival, az Ultimate univerzumban is van szerepe, a Marvel NOW-ban új, saját ongoingot kapott, egyszóval a karrier és a népszerűség töretlen, az emberek szeretik az olyan szuperhősöket, akik nem tökéletesek, megvannak a maguk problémái, "démonai" is, és egy-egy tulajdonságukban meg lehet kapaszkodni, lehet velük azonosulni. Vasembernél nem épp a milliárdos vagy a feltaláló életmód ügyes-bajos dolgaival azonosulunk, de az identitáskeresés, a szeretteink védelme, vagy akár az alkohollal folytatott küzdelem jelen lehet a mi életünkben is, persze nem ilyen látványosan.

Ahogy az összes régi karakternél, úgy Vasembernél is felmerülhet a kérdés bennünk egy friss kiadvány láttán: lehet még újat mondani erről a figuráról? Van még, amit nem meséltek el 50-60 év alatt? Nos, ami a Vasembert, és főleg ezt a négy részes minit illeti, a válasz nem. Én  bevallom, hogy nem olvastam mind az 50 év Vasember-termését, de még így sem találtam sok újszerűséget ebben a miniben, igazából az értelmét is csak egy elmélettel tudom alátámasztani. A kiadás 2012/13-as, közeledik a mindenki által várva várt Vasember 3, tudjuk már, hogy Mandarin lesz a főgenya, akkor adjunk már ki egy sztorit, amiben bár kicsit eltérünk Mandarin megszokott karakterétől, de teremtsünk kedvet a filmhez, pontosabban teremtsünk pár dollárt a zsebünkbe, hála az épp ezen karakterekre szomjazó tömegnek. Tegyük fel benne azt a kérdést, ami a film egyik mozgatórugója is, hogy Tony Stark mit ér, és mire képes a páncélja nélkül, és már meg is vagyunk. Nagyjából ez történhetett.

Ami pedig a végeredményt illeti, egy közepes tucattörténet lett négy részben elmesélve. Tony Stark nőfaló playboy bla bla bla, de egy gonosz társaság, aki magát Mandarinnak nevezi, meghackeli a páncélját, és magának akar mindent, amit Tonyra hagyott az apja anno. A szálak persze a múltba vezetnek vissza, kiderül ez-az, de a figyelmünk nincs teljesen lekötve, én is néha vissza kellett olvassak, mert elkalandoztam menet közben, és az nem jó jel.
Van-e pozitívum? Akad. A grafika bár a történethez illően szintén nem túl újszerű vagy eredeti, de legalább szép és látványos, ezt most itt vegyük pozitívumnak. Emellett pár laza egysoros is befigyel Tonytól, de semmi eget rengető, csak a megszokott lazaság. Az akciók azonban izgalmasabbak, egy-egy rész tényleg jól sikerült, de mint már mondtam, semmi nagy cucc.

Ha a filmhez szeretnél magadnak kedvet csinálni, vagy már láttad a filmet, és ennek hatására szeretnél olvasgatni is a témában, akkor szerintem ne ezt a minit vedd elő, akkor már inkább az Extremist, mert abból a film is sokat merített, és az egy jó sztori. Vagy, ha szabad ajánlanom, a könyves blog összeszedte nekünk a 10 legjobb Vasember történetet. Ez a mostani nincs közte, hehe, de az Extremis pl igen. Böngésszétek át ezt is, aztán szintén ezen a blogon ajánlanám a Vasember 50 évéről szóló tartalmas írást, ha pedig ezeket átnyálaztátok, nyomás a moziba megnézni a filmet.  

No comments:

Post a Comment