Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 23. Judge Dredd vs. PJ Maybe

A soron következő cikkemben, egy visszatérő karaktert mutatok be nektek Dredd bíró világából, és ellenségeinek palettájáról. Ismerkedjünk hát meg PJ Maybe-vel, a sorozatgyilkos-kölyökkel, aki sokszor csusszant ki Dredd markából...

Bug (Prog 534)
Első ízben tűnik fel a sorozatgyilkos-gyerek PJ Maybe. Egy skorpiót mintázó apró robottal öli meg blokk-szomszédait, és ússza meg ezt teljesen büntetlenül, miután a gyanú árnyéka sem vetül rá.
A történet jó, de semmi extra, csak 2 dolog miatt érdemes az említésre.  1-mert ez a karakter első megjelenése. 2.- Nagyon jó benne az a rémfejes laszti, amit pattogtat, egy ilyet vennék, ha létezne…(játékgyáros olvasóim figyelem J)
What I did during the Summer Holidays by PJ Maybe Age 13 (prog 592-594)
Saját házidolgozata keretében narrálva láthatjuk,hogy PJ mennyire nem unatkozott a Nyári szünideje alatt (avagy mit tesz, ha egy Mega-City I átlag IQ-jához mérten magas értékkel rendelkező gyereknek gyilkos ösztönei támadnak).Miután Apja 3 főnöke (Yess család) náluk vacsorázik,PJ elhatározza, hogy végez velük. Lényegében itt ér véget az „Igenek” jó sora és kezdődik el a „Talánok” felemelkedése…(jó ötlet, volt ez a kis játék is a nevekkel)
A történetben a móka, hogy végigkövethetjük, hogy hogyan teszi meg, miközben ezt kommentálja, és látjuk, hogy a vizsgálódó Dredd nem gyanít semmit, kicsi talán a balfácán hatóságok szerepét osztva ezzel rá. PJ-ben nincs  erkölcsi aggályoskodás, indoklás, hogy miért azt öli meg, akit, csak a kissé morbidabb, de rendkívül szellemesen tálalt szórakoztatás. (Mire a történet véget ér, már elmondhatja, hogy sikerült 10 emberrel végeznie( bár ebből 6 véletlenül sikerült).  A rémfej Brand itt is megjelenik, egy Jo-jo keretében…
The further Adventures of PJ Maybe age 14 (prog 599)
A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész végetért. PJ terve a Yess család kiírtására beteljesedik, mikor a Cursed Earth-i halálos vírussal megfertőzött 3. testvér is elhalálozik (a kis aljadék a halálos ágyán még elárulja neki, hogy ő a felelős érte) és Apja lesz a Társaság vezetője.
Dredd mostmár erősen gyanakszik a Maybe családra, de elsősorban a szülőknél tapogatózik, akik ártatlanok, mint a maszületett bárányok. Az új történetben PJ szemet vet egy lányra, a gond csak annyi, hogy van neki egy erőszakos-melák barátja. A történet végére már nem lesz neki…
Jó kis történet, hangulatában az előzőekhez hasonló, de a Rémfej-brand geg sajnos kimarad…
The confeshuns of PJ Maybe (prog 632-634)
A történet elején meglepő fordulat, PJ Dredd vallatószékében, és szépen sorban vallja be eddig elkövetett tetteit. Ebből a kisebb keretből térünk vissza lebukásának történetéhez. PJ rendkívül élvezi új barátnője társaságát, és a Maybe család frissen szerzett vagyonát. Gondok akkor támadnak, mikor egy konkurens ténykedése miatt félő, hogy visszasüllyednek korábbi vagyoni állapotukba, ezért kezd el új ténykedésébe kis pszichopatánk.
A történet szépséghibája, hogy hiába az ötletes machináció, ebben a részben nem növeli az áldozatainak számát, ami eddig a védjegye volt, és lebukása is olyan banális lett. Más vonatkozásokban viszont a történet hozza a korábbi részek színvonalát, és pozitívumként megemlítem a Rémfej Brand visszaköszönését, mégha egy kitűzőn is…
 Wot I Did During Necropolis (prog 707-709)
“Hősünk” egy Pszicho-cube (elmegyógyintézet) ben múlatja az idejét egészen a Nekropolisz eposz idejéig, amikoris  a felfordulásban sikeresen megtud pattanni. Miközben a Halálbírók szorgalmasan ritkítják a Mega-City I polgárait, PJ Hazatérhet...(tőlük nincs félnivalója, Phobia, még meg is dicséri a kellőképpen elvetemült srácot, és a Halálbíró komikusan ható paneljét, még komoly " szakmai" elismerésként veszi, hogy jól csinálja-amit csinál).Egyetlen gondja, hogy tudja valószínűleg keresni fogják, és miután szülei  sikeresen megöngyilkolták magukat az apja által feltalált öngyilkos-gyatyával, így rájuk sem számíthat. Az új epizódban azt követhetjük végig, hogyan veszi fel identitását egy másik gazdag család gyerekének...(néhány áldozaton keresztül), és kerüli el a lelepleződést.
A történet humoros, és szórakoztató, ötletes módon hozták vissza a karaktert a süllyesztőből.

No comments:

Post a Comment