Monday, February 4, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 21. Judge Dredd – Nekropolisz meg az Aftermath-ja (Prog 669-699 + 700-706)

A Dead Man történetek által elkezdett ciklus a 600-as Progok „nagy-eposzában” a Nekropoliszban  teljesedik ki, és ahogy sejteni lehetett a főellenség a Deadworld-os „Sisters of Dead” és a „Four Dark Judges”-ek lettek, ám bármekkora is volt az alapozás, nem lett nagy durranás.

Hivatalosan 5 résszel a kezdete előtt megkezdődik a visszaszámlálás. A Lethal Injection-ban Kraken-t, miután Dredd alkalmatlannak nyilvánította, kiakarják végezni – de ő úgy dönt, hogy saját magának adja be a halálos injekciót. Előre nem sejthette ugyan, de ez egy hűségteszt volt, hogy maradt-e benne bármi is a Judda-s énjéből. A Right of Succession-ban láthatjuk, ahogy Silver főbíró döntése szerint Kraken lesz az új Dredd, hogy ne legyen a város megfosztva jelképétől. A Dear Annie 2 része a Judge Death live eseményeinek érdekes következményeit vázolja fel. Ez egy jó történet, csak az a gond vele, hogy a Nekropolisz eseményeiben szinte semmi jelentőssége.
A 26 részes Nekropolisz első harmadában bele is csapunk a közepébe. Bár az új Dredd még meg sem szokta a legismertebb bíró szerepét, máris jönnek Judge Death hugicái, a befolyásuk alá vonják, elérik, hogy kiszabadítsa a dimenzióközi Limbóban raboskodó 4 Sötét Bírót, majd együtt hozzálátnak a város kíírtásának, és a holtak városának a Nekropolisznak a felépítéséhez. Az újabb népességszabályozásban a többi bíró is a segítségükre lesz, akiket a természetfeletti entitánsok az irányítások alá vonták. Ám hiába a 6 túlvilági lény és a hullahegyek- talán a rajzoló Carlos Ezquerra ötlettelen rajzainak köszönhetően nem jön át a történet nyomasztó volta.
Nagyjából pedig ennyi lenne – a város népességének gyors (és humortalan) csökkentése. Sajnos az, amitől féltem- hogy a Judge Death-éket visszahozzák, de már semmi igazán extrát nem tudnak velük kezdeni beigazolódott. Lényegében felfújták város szintre a Judge Death Live történetét, és ennyi. Az ember talán még nem is bosszankodna az újabb Death rókabőrön, ha nem gondolna bele, hogy Dredd Kraken-re való lecserélése hatalmas ötlet, mégis így és ilyen hamar elpocsékolták.  Mert Kraken ilyen hamari megkísértése olyan súlytalanná teszi az egészet. Később, hamár elhittük (és megszoktuk), hogy az agymosott Judda-klón jó Dredd lehet,akkor kellett volna hasonlóval sokkolniuk.
Kiválóan működhetett volna a dolog egy hosszabb Dead Man ciklussal, a Cursed Earth-en kalandozó amnéziás Dreddel. Kár érte.
A második adagban szerencsére hanyagoljuk valamennyit a szigorúan vett főtörténetet, a Halált osztó bírákat és Krakent. Párhuzamosan látjuk, ahogy ifjabb Giant (a néhai Judge Giant fia) egy csapat gyerkőc-kadéttal próbál meg kijutni a városból, amiben épp nagyban írtják a lakosságot, miközben Dead Man Dredd épp visszapróbál oda jutni a Cursed Earth-en megtalált (kissé talán indokolatlanul is zilált) McGruder főbíró val egyetemben, aki néhány éve indult el a pusztaságba törvényt vinni. Néhány apróságtól eltekintve ez a szakasz simán veri az előzőt, és a pocsék szintről középszerűvé emeli az egész történetet. Izgalmas és jut bele 1-2 jó poén is…pl. mikor McGruder megjegyzi az összeégett fejű Dreddnek, mikor az újra uniformisba öltözött, hogy simán elmehetne ezzel a fizimiskával Judge Death-nek is.
Az utolsó 5 részre azonban kipukkan a Nekropolisz lufija. Adva van 6 Deadworld-os természetfeletti bíró + Kraken, akit valamennyire ötletes módon (utóbbit drámai módon) el kellene takarítani. Ez nem igazán sikerül. Judge Death kivételével, aki megszökik, minden ellenséget elrendeznek, de semmi frappáns megoldással nem tudtak szolgálni. Hiába próbált azonban nagyot alkotni John Wagner- most nagyon nem sikerült neki. Még mindég azt tudom mondani, hogy Judge Deathből írtak jó történeteket (az első 3-mat), ami elég is volt- kár erőltetni a témát úgy, hogy ugyanazt látjuk, csak más körítésben.
Theatre of Death (Prog 700-701)-ben ugyan próbálnak még valami normális epilogust kerekíteni ennek az egésznek, de hiába van Judge Death szabadon, a történet végén is az marad + Wagner igencsak elszúrja Silver főbíró öngyilkossági kísérletét, majd halálát, vagyis saját kis drámáját, mivel Kraken-be vetett bizalma miatt lényegében ő is felelős a Nekropoliszért.
Nightmares (Prog 702-706) Még 5 résznyi epilógus a rétestésztaként elhúzott szörnyűséghez, mert még mindég nem vartak el minden szálat. A történet elsősorban Yassa-ra fókuszál. akit Dredd Mega-City I-be hozat, hogy új szemet kaphasson, Anderson meg kikúrálja a mellette és a Death nővérektől elszenvedett lelki sérülésekből. Na ez-az amire felhördül az ember, hogy mi van? Mióta érdekli Dredd-et a tettei következtében sérelmet szenvedők utóélete ? Megmondom soha…ez a vérző szívő hősködés, annyira nem illik, még a leglightosabb Dredd-es képhez se, hogy na. Emellett láthatjuk mekkora gödör kell 60 millió ember tömegsírjához (furán kicsi), hogy lesz McGruder-ből szakállas nőként újra főbíró, és bár most elég ostobán jön ki, de az embereknek sír a szájuk a demokrácia után…

No comments:

Post a Comment