Saturday, February 2, 2013

Action Comics #1


Mai második cikkemben egy különleges képregényt mutatok be nektek, ami nagy jelentőséggel bír minden Superman rajongó számára. Hogy miért? Nos, ezt nem nehéz kitalálni, ebben a füzetben bukkant fel a kékruhás hős először. Bizony, innen indult a DC kiadó egyik legismertebb, legnépszerűbb hősének pályája, amely pálya még mindig nem ért véget, hiszen Supermant nem leht kirobbantani a köztudatból, gondolok itt arra, hogy megkezdték a Smallville című sorozat 10. évadjának forgatását, vagy arra, hogy az új Superman filmet illetően már röpködnek a pletykák. Az új film a tervek szerint 2012 végén kerül a mozikba. De ezeken kívül sorra jelennek meg az újabb Superman képregények, tehát még csak véletlenül sem mondhatjuk, hogy már elfelejtette a nép az S-es pizsis fickót.
Pedig ez a képregény, amelyben elsőre feltűnt, 1938-ban jelent meg, ami azért nem tegnap volt. Az első történet természetesen azt a célt szolgálja, hogy megismertesse a képregényrajongókkal ezt az új hőst, és remélhetőleg meg is kedveltesse. Nos, ez mindenképp sikerült, sőt, olyannyira sikeres volt, hogy olvassátok el a fenti bekezdést mégegyszer. Komoly történet itt még nincs, pusztán annyi, hogy Supermant olyan szituációkba helyezik a készítők, hogy megmutathassa minden képességét, például lefut egy autót, felemeli, és egy sziklához vágja, vagy Lois Lane-el a karjaiban repül. Ami nagyon tetszik ezekben az ősrégi képregényekben, az az, hogy úgy hangsúlyozzák ki egy hős emberfeletti képességeit, hogy minden mondatban leírják, hogy milyen képességének köszönhetően miket csinál. Vagyis ilyenekkel van tele a képregény, hogy "Superman fantasztikus erejének köszönhetően megemeli az autót, majd hihetetlen erővel egy sziklához csapja", vagy "Superman fantasztikusan kemény bőrén a golyó egyáltalán nem ejt sebet, sőt meg sem érzi, hogy rálőttek", és ehhez hasonlók.
Tehát itt tényleg annyi van, hogy megalapozzák a hős karakterét, megismerjük a rövid eredetét, de tényleg röviden, kb 2-3 képben, miszerint egy idegen bolygóról származik, szülei egy űrhajóba tették, ami a Földön landolt, és pont. Aztán az jön, hogy Superman már felnőtt, és erejét a jó oldal szolgálatában használja, segít mindenkinek, akinek kell. Amúgy kíváncsi lennék az akkori olvasók első benyomására a hőssel kapcsolatban. Mert mi már ismerjük Supermant, amikor elolvassuk a történetet, nem azt mondjuk, hogy "hú de érdekes ez az új szuperhős, micsoda ötlet, nagyon tetszik", hanem hogy "szóval így kezdődött'. Vajon akkor mit szólhattak hozzá, 1938 nyarán, amikor megjelent? Gondolták volna az alkotók, hogy mekkora népszerűséggel fog bírni a hősük még évtizedek múlva is? Ezekre már nem kapunk választ, hacsak nem szerzünk valahonnan egy DeLoreant, meg egy kis plutóniumot.
A rajzokat szerintem el tudjátok képzelni egy mai képregényhez képest, de ezzel nincs semmi baj, akkor még ilyen rajzok voltak, és ilyen színezés.
Remélem felkeltettem pár valaki érdeklődését, ajánlom a képregényt mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogyan kezdődött Superman pályafutása.

No comments:

Post a Comment