Monday, February 4, 2013

Harley és Méregcsók


Ha valaki egy könnyed, laza olvasmányt szeretne maga előtt látni így a nyár végefelé, mert esetleg hamarosan kezdődik az iskola/egyetem, ahol lesz nehéz olvasmány bőven, akkor vessen egy pár pillantást erre a háromrészes minire, amire tökéletesen jellemzőek a fent sorolt tulajdonságok. A Harley és Méregcsók című képregényről van szó.

A Batman univerzum két közismert gonosza ezúttal a fiatalabb olvasóknak szánt kalandokon megy keresztül, de szerintem ez a képregény simán le tud kötni egy felnőttet is (pl. engem), ahogy erre a klasszikus rajzfilmek (Tom és Jerry és társai) is képesek a mai napig is.
Amint mondtam, három füzeten keresztül követjük nyomon az eseményeket, amik egy különleges növény körül forognak. Ezt próbálja a két csaj ellopni, de nem csak azért, hogy kitehessék az ablakba, hanem a növényből kivonható méreganyaggal akarják uralni és befolyásuk alatt tudni a világot. Teljesen tipikus terv ugye, uralni akarjuk a világot, mert az olyan jó. A rablási kísérlet csődbe megy, hála a figyelmetlen és szeleburdi Harleynak, így a lányok hajóra szállnak és elindulnak Costa Verdére, ahol még van a növényből. Az ottani kalandok után pedig az álomgyárba, Hollywoodba tesznek látogatást a gonosz hölgyek, azzal a szándékkal, hogy megakadályozzák egy róluk készülő film megvalósítását. A való életben sem ártana egy-egy ilyen "hős", aki időben megakadályozza egy film felesleges folytatásának, vagy egy katasztrofálisnak ígérkező filmnek az elkészülését, de ez más tészta.
Az egész történet olyan, hogy simán beférne egy matinérajzfilm egyik epizódjába, és mehetne szombat délelőtt a tévében, és a képregény grafikája is ezt a hatást növeli, a rajzfilmszerű képekkel, amik nekem tetszeni szoktak, ha szépen vannak összehozva, de itt hálistennek nincs okunk panaszra.
Ezen képregény esetében nem kell fájjon a fejünk amiatt, hogy 4 eventet és egy teljes sorozatot kellett volna elolvasnunk a megértéséhez, illetve hogy ez tie-inje valami követhetetlen megagigacrossovernek, amit így magában nem fogunk érteni. A nagy kiadók sűrűn ráállnak erre, event eventet követ, és szinte alig találni olyan sorozatot, minit vagy történetet, ami nem kapcsolódik semmihez, csupán önmagában... van. Ha mégis találok ilyesmit, annak felettéb örülök, és ezzel nem azt mondom, hogy nem szeretem az eventeket és a crossovereket, de nem mindg van időm 100+ füzetet csak úgy ledarálni, mielőtt elolvasnám az általam kiszemelt 6 részes minit mondjuk. Szóval kész praktika néha egy ilyen történet, és ha még szórakoztató is, onnantól nincs egy rossz szavam sem. Például jelen esetben sincs egy sem.
A képregény mindhárom része magyarul olvasható a HálóZsákon, aki tehát kicsit ki akarja kapcsolni az agyát és lemenni gyerekbe, az látogasson el oda, szerintem megéri elolvasni ezt a három füzetet. Nincs benne nagyon sok szöveg, könnyen átfutható, mondom, tiszta haszon minden szempontból.

No comments:

Post a Comment