Monday, February 4, 2013

A Különítmény v1


Az idei év egyik legvárósabb filmje a Marvel szupercsapatának közös bulija, szerintem ezt a véleményt sokan osztjátok. Az előzetesek nagyon azt mutatják, hogy a film minden elvárásnak meg fog felelni, nagy esély van rá, hogy működni fog a dolog, nem lesz esetleg zsúfolt, vagy ilyesmi. Bár az igazat megvallva, én kíváncsi vagyok, hogy fog beleférni egy filmbe a tagok összeszedése, a belső széthúzások, a közös akció az idegenek ellen, az idegenek ki- vagy milétének magyarázata, illetve Sólyomszem részletesebb ismertetése. Mondjuk ezutóbbihoz elég lenne egy pár perces a flashback, a többit majd meglátjuk. Na de nem filmekről akarok én is beszélni, hanem a képregényről, amin nagyrészt az Avengers film alapulni fog a jelek szerint. Igen, ez a Marvel Ultimate univerzumának bosszúangyalcsapata, az Ultimates, magyarul Különítmény.

Honnan lehet tudni, hogy a filmek inkább az Ultimate univerzumot veszik alapul a 616-os helyett? Egyszerű a dolog, csak fel kell lapozni a képregényt. Fekete Nick Fury aki összehív egy szupercsapatot, hogy együtt megmentsék a világot. Ez most tulajdonképpen az Ultimates v1, és az Avengers film sztorija is egy mondatban. És a karakterek az ultimate képregényben sokkal realisztikusabb kinézetet kapnak, értsétek úgy, hogy ezek a ruhák komolyabban vehetők filmben, mint a klasszikus verziók, amik azért a képregényben jól működnek, de valljuk meg az őszintét, Sólyomszem lila szerkója azzal a fejfedővel sokkal gagyibban nézne ki, mint ahogy az Ultimate univerzumban, és a filmben fog. Szóval én mindenképp jó döntésnek tartom, hogy ebből az univerzumból merítenek több ihletet az alkotók.
A történetet egy mondatban már elmondtam, de azért kicsit bővebben is kifejtem, mert én már csak ilyen vagyok, meg ez így szokás errefelé. Szóval, a 13 részes sztori elején sok minden nem történik, Fury toborozza a hősöket, megtalálják a második világháborúban meghaltnak hitt Amerika Kapitányt jégbe fagyva és egy napot sem öregedve, ilyesmik. Azután jön az első küldetés, ami a csapat előtt áll, és ami sokáig úgy volt, hogy az Avengers film alapötletét is szolgáltatja, de aztán megváltozott a dolog. A feladat az lenne, hogy a frissen alakult csapat fékezze meg az elszabadult Hulkot. Ez még ennyi szuperhősnek sem könnyű feladat, majd meglátjátok. És ez még csak az első 5 füzet, azután jön csak az igazi haddelhadd, ugyanis egy földönkívüli faj elleni küzdelem is kinéz a szupercsapatnak. Ismerős a cucc? Segítek, ilyesmi lenne a film alapötlete.
Ezeken a küldetéses dolgokon kívül kapunk egy pár másik szálat is, amiben a csapaton belül jelen lévő kisebb-nagyobb (de inkább nagyobb) problémákat figyelhetjük, főleg a Pym házaspár között. Óriás és Darázs igen komolyan összevesznek, bármelyik szappanopera megirigyelné kettejük párharcát a lakásban, aminek aztán következményei lesznek a csapat életében is persze.
Ennél azonban többet már nem árulnék el, maradt még bőven meglepetés számotokra, olvassátok el ezt a 13 részt, mert megéri. Vagyis, ha magyarul szeretnétek olvasni, akkor a Newgenen megtehetitek, de csak a hatodik résztől. Viszont semmit nem veszítetek az első 5 füzet kihagyásával, hiszen ott még nem sok minden történik a toborzáson, és Hulk megállításán kívül, ráadásul ezeket az eseményeket a hatodik szám elején összefoglalják.
Ami nagyon tetszett amúgy a sorozatban, az a sok valós személy említése és megjelenése, ami kicsit segített reálisabbá tenni az egészet. És külön poén, hogy egy jelenetben a hősök azon dumcsiznak, hogy ha lenne film róluk, akkor kit ki játszana. Ott jókat nevettem, szerintem ti is fogtok. Ja, és Vasember beszólásai néha beteszik az ajtót itt is, szóval nincs hiba.
Ha nem lenne teljesen világos, felsorolom, hogy kikből áll a Különítmény csapat: Amerika Kapitány, Vasember, Thor, Nick Fury, Sólyomszem, Fekete Özvegy, Hulk, valamint Óriás és Darázs, akiket hála az égnek kihagytak a filmekből, én nem igazán kedvelem őket, és akkor várom a köveket magam felé. Akik pedig itt nincsenek jelen, de a filmekben már tiszteletüket teszik, azok Coulson ügynök és Maria Hill, mindketten a SHIELD részéről. Szóval a film nagyon jó nyári szórakozásnak ígérkezik, a várakozást pedig megkönnyíthetjük, ha Avengers-szomjunkat ezzel a képregénnel oltjuk akár. Jó olvasást hozzá, ha még nem volt meg. Ha pedig igen, itt az idő újra előkapni, hiszen nincs már olyan messze az a május 4 (illetve bizonyos helyeken április 26), addig nem árt kicsit átismételni a dolgokat.

No comments:

Post a Comment